Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Христов
Росен Христов

През зимния период не е неочаквано да има по-високи цени на природния газ. Това коментира служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти в София, след като АЕЦ "Козлодуй" и "Фраматом" подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа на въпрос, че цената на синьото гориво от януари ще се повиши с около 30 процента.

По думите му това, което допълнително оскъпява синьото гориво в България, е скъпият газ, който беше нагнетен през лятото в подземното газохранилище в Чирен. Той се използва точно през зимния период и влиза в микса, предаде БТА.

Затова страната ни се опитва да договори максимално добри цени за настоящите доставки, изтъкна министър Христов. Освен това стремежът е да се доставя повече природен газ и да се използват по-малки количества от Чирен. "Мисля, че успяваме, защото цената е под 200 лева, което беше прагът, за който индустриите индикират, че работят ефективно", коментира още той. Служебният енергиен министър изтъкна, че на фона на Европа, България се справя добре, благодарение на конкурентните процедури, които са направени от страна на "Булгаргаз". Той даде за пример, че от октомври насам в България има стабилни доставки на природен газ, няма проблеми с количествата и цената е една от най-ниските в Европа.

Служебният министър на енергетиката обърна внимание, че много усилия са били положени и в пускането в експлоатация на интерконектора Гърция - България, който дава възможност в страната ни да бъде доставян азербайджански газ на конкурентни цени. "Положихме един комплекс от доста мащабни усилия, за да осигурим тази сигурност и конкурентни цени. Мисля, че се справихме доста добре. По този начин потискаме нивото на общата инфлация", заяви още Росен Христов.