Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нягулова приема тежко свалянето й от екран през 1989 г.
Нягулова приема тежко свалянето й от екран през 1989 г.

Бившият Първи не знаел какво прави Енергото

Известната тв говорителка Любинка Нягулова, която си отиде от този свят на 20 декември, е имала няколко гафа в Националната телевизия, заради които няколко пъти е била сваляна от екран.

Единият от тях е заради репортаж за учения на войските от Варшавския договор в България. В последния момент преди емисията й подали новината. Последното изречение гласяло:

„В ученията участваха и части на БРИТАНСКИТЕ армии“.

В момента на изричането, Любинка чула какво казва. Спряла, отново погледнала текста, но там пишело точно тази дума. Ясно е обаче, че Англия не е част от Варшавския договор. Всъщност думата била „братските армии“, но машинописката я написала грешно, а това не било уловено преди говорителката нито от редактора, нито от наблюдаващия емисията. Любинка дори не искала да си припомня последствията от тази издънка.

Но в крайна сметка тази случка не е толкова шокираща за екипа й, колкото тази от зимата на 1984 г., когато заради нея се стига до намесата на Тодор Живков. Тогава имало режим на тока, но от Енергото старателно прикривали този факт. Спирали го по всяко време без предупреждение, а гражданите започнали да звънят в телевизията, за да получат някакво обяснение.

„В петък имаше руска програма, след което се излъчваха късните новини – разказва преди години Нягулова. – Малко преди да започнат, ми дадоха отговора от Енергото, в който чета, че нямало режим на тока, а било претоварване на ел. инсталациите в пиковите часове. Бях потресена от тази лъжа и заявих:

„Аз тази новина няма да я прочета“.“

Чула, че някой я попитал: „Как така няма?“. До този момент подобно нещо в телевизията не се било случвало. Целият екип я подкрепил, но редакторът на новините звъннал на тогавашния директор на телевизията Стефан Тихчев, за да му съобщи, че Любинка Нягулова отказва да прочете отговора на Енергото.

„Когато свършиха новините и отидох в дежурния блок, разбрах, че Тихчев е дошъл в телевизията и казал наистина да не ме карат да чета тази новина – отбелязва тв говорителката. — Взел я от редактора и се свързал с Тодор Живков. Разказал му за безобразията с прекъсването на тока. Истината е, че имаше квартали в София, в които живееха големци и там не се спираше.

Откъде да знае Живков какво става?“

Тодор Живков СНИМКА: Архив
Тодор Живков СНИМКА: Архив

Въпреки смелия й отказ след демократините промени през 1989 г. най-добрите телевизионни говорители вкупом са „поканени“ да напуснат екрана от Асен Агов с аргумента, че зрителите свързват лицата им с Тодор Живков и тоталитаризма. Имало и условие към тях – да им се помогне да си намерят друга работа, но не и като водещи. Към Любинка

било отправено специално предложение

– да започне да работи с младите журналисти, които вече ще четат новините.

Любинка Нягулова
Любинка Нягулова

Така тя рязко навлиза в преподавателската професия. Дори започва да чете лекции във Факултета по журналистика в Софийския университет, но дълго време й било тежко, че вече не се появява на любимия си екран. Била огорчена.

Но в следващите години обучила стотици телевизионни журналисти, които се превръщат в новите запомнящи се гласове на България. И така осъзнала, че един глас никога не може да бъде пенсиониран.