Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Възстановяването на Украйна след войната ще бъде най-големият икономически проект в Европа, заяви днес президентът на страната Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

В годишното си обръщение към Върховната рада - еднокамарния украински парламент, Зеленски призова депутатите да приемат закони, които да привлекат чуждестранни предприемачи и инвеститори. Той съобщи, че е обсъдил чрез видеоконферентна връзка възстановяването на Украйна с главния изпълнителен директор на американската инвестиционна компания "Блекрок" (Blackrock) Лари Финк, предаде БТА.

Украинските бежанци в чужбина трябва да се върнат един ден в страната, постави друга цел Зеленски.

Той се похвали, че оръжейната промишленост на Украйна е една от най-развитите в света. Нейна задача е да допринесе за възстановяването на териториалната цялост на страната, отбеляза украинският президент.

Зеленски посочи, че Украйна ще похарчи за отбрана над 30 милиарда долара през следващите години.

Друга негова цел е да върне в страната всички украински военнопленници. От началото на войната през февруари в Украйна са се върнали 1456 военни, пленени от Русия, съобщи Зеленски.

По-рано днес украинският президент написа във "Фейсбук", че в Бахмут са останали "само няколко цивилни", предаде Франс прес.

Зеленски не уточни точно колко местни жители са останали в този град в Донецка област, Източна Украйна, който през последните месеци става арена на ожесточени сражения. "Миналата година там живееха 70 хиляди души", припомни обаче той.

В Бахмут "няма място, което да не покрито в кръв. Няма час, в който да не отеква ужасният грохот на артилерията", написа още Зеленски, чийто пост е придружен от няколко снимки, показващи колко големи са разрушенията в града.

Русия от лятото се опитва да превземе Бахмут. И двете страни в конфликта дават много жертви в битката за града, който е в руини, отбелязва АФП.

Журналисти от агенцията, посетили Бахмут през последните седмици, съобщиха, че там няма нито ток, а водоснабдяването е прекъснато.

Зеленски направи знакова визита в града на 20 декември - ден преди да отиде във Вашингтон. По време на единственото си посещение в чужбина от началото на руската инвазия на 24 февруари президентът на Украйна подари на американския Конгрес украинско знаме, подписано от защитници на Бахмут.