Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Работна среща на Димитър Стоянов и Гуидо Крозето Снимка: Министерството на отбраната на Република България
Работна среща на Димитър Стоянов и Гуидо Крозето Снимка: Министерството на отбраната на Република България

„Република България високо оценява поемането от Италианската република на ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група на наша територия. Благодаря ви, че приехте тази сложна роля в сложно време. За нас това е доказателство за съюзната солидарност и изпълнение на една от трите ключови мисии на Алианса – колективната отбрана“.

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 24 декември, на работна среща със своя италиански колега Гуидо Крозето, която се проведе в авиобаза Безмер.

В срещата участваха заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров. Към италианската делегация на министъра на отбраната Крозето се присъедини и посланикът на Италия в България Н. Пр. Джозефина Дзара.

Министърът на отбраната на Италианската република Гуидо Крозето е на посещение в нашата страна, за да поздрави италианските военнослужещи от състава на многонационалната бойна група по повод Рождество Христово.

Димитър Стоянов и Гуидо Крозето 
Снимка: Министерство на отбраната
Димитър Стоянов и Гуидо Крозето Снимка: Министерство на отбраната

На работната среща двамата министри отбелязаха съществения принос на многонационалната бойна група както за засилване възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, така и за повишаване на сигурността в Югоизточна Европа.

Министър Стоянов запозна колегата си и с някои от приоритетните проекти за модернизация на Българската армия, сред които проекта за придобиване на нова бойна машина на пехотата, на вторите осем самолета F-16, на нови трикоординатни радари, проекта за развитие на способностите за артилерийска поддръжка и др.

„Благодаря Ви за топлия прием. В наше лице имате партньор и съюзник по отношение на реализацията на проектите за модернизация на Българската армия. Най-важният ни контингент е тук в България. Над 800 италиански военнослужещи са разположени на полигон „Ново село“ и това показва нашия ангажимент към усилване на Източния фланг на НАТО“, каза министърът на отбраната на Италианската република. Той подчерта, че полигон „Ново село“ предоставя отлични условия и възможности за обучение на италианските военнослужещи.

„За нас Италия е важен партньор в Европейския съюз (ЕС) и съюзник в Алианса. И двете организации са ключови за нашата сигурност и отбрана. Независимо от трудностите и предизвикателствата, ние сме ангажирани с изпълнението на поетите ангажименти, фокусирани върху модернизацията и повишаването на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили“, заяви министър Стоянов.

Обсъдени бяха и други актуални въпроси като важността на Коридор N 8, който ще свърже Адриатическо и Черно море, военната мобилност, индустриалното сътрудничество и сигурността в района на Черно море. Министрите на отбраната на България и Италия изразиха готовност за задълбочаване на двустранното военно-техническо сътрудничество в процеса на изграждане на отбранителни способности. Обсъдени бяха и възможностите за осигуряване на заместващи платформи за българските ВВС, възможностите за придобиване от Италианската република на подводници за Военноморските сили, както и участието в съвместни учения и подготовки. Сред темите на разговора беше и участието в инициативите на НАТО и ЕС за подпомагане на Украйна за противодействие на руската агресия.

Министър Стоянов покани италианския си колега на официално посещение в България.