Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Димитров
КАДЪР: bTV
Мартин Димитров КАДЪР: bTV

"Добър вариант би бил, ако третият мандат дойде в "Демократична България", но преди да използваме всички възможности за създаване на правителство с втория мандат, въобще не трябва да говорим за третия. ... Трябва да се направи максимум, за да има кабинет с втория мандат, но ще бъде още по-лошо, ако се състави правителство и то не изпълнява това, което сме обещавали - съдебна реформа, върховенство на правото, нисък бюджетен дефицит, запазване на данъците. Категорично искаме кабинет, но той трябва предварително да поеме ангажименти каква работа ще свърши. Иначе би било непочтено".

Това заяви пред БНР депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров, председател на икономическата комисия в 48-ото Народно събрание.

Той подчерта, че трябва да има шанс кабинет на малцинството на акад. Николай Денков:

"Личността му е адекватна на ситуацията - той е диалогичен човек и работи добре с много парламентарни групи, успява да преодолява различията между тях. Неговата кандидатура е наистина адекватна на ситуацията".

Трябва да се изработи програма по приоритети, посочени от ПП и ДБ, след което да се види кой ще застане зад една такава програма и би подкрепил тези приоритети, подчерта Димитров.

"Очакваме ПП да направят всичко възможно за създаване на правителство, защото трудно ще влезем в Шенген и в еврозоната с кабинетите на Румен Радев".

Председателят на икономическата комисия в парламента изказа притеснение от разходите, които се гласуват в НС, защото могат да формират риск за Бюджета.

"С удължаването на Бюджет 2022 стана по-лошо, защото се правят допълнителни предложения за разходи и никой не прави сметка за общия дефицит, което е много сериозен риск за следващата година".

Мартин Димитров коментира, че притесненията на българите от въвеждането на еврото са резултат от хибридната война, която се води по темата:

"Вината на всички ни е, че не проведохме адекватна информационна кампания, така че експерти да отговарят на всички важни въпроси, за да се успокоят хората".

Той даде пример с Унгария, която не е въвела еврото и в момента е с най-високата инфлация в ЕС, а в България е била давана за пример от хора, които са против влизането на страната ни в еврозоната.