Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Агджа и Елена не смятали да се връщат в Италия, понякога мислели да се преместят в страна като Тунис, дори само за определен период.
СНИМКА: ФАКСИМИЛЕ ОТ “КОРИЕРЕ ДЕЛА СЕРА”
Агджа и Елена не смятали да се връщат в Италия, понякога мислели да се преместят в страна като Тунис, дори само за определен период. СНИМКА: ФАКСИМИЛЕ ОТ “КОРИЕРЕ ДЕЛА СЕРА”

Италианката му пишела писма в затвора, после се срещнали в Истанбул

Елена Роси от град Равена е родена на 13 юли 1967 г. Когато Мехмет Али Агджа стреля срещу папа Йоан Павел II, тя няма и 14 години. Тогава със сигурност не може и да си представи, че един ден ще се омъжи за турчина, който рани тежко главата на Римокатолическата църква.

Приелата исляма Елена, която днес носи фамилията Хилал Агджа, разказва в интервю пред в. “Кориере дела сера”, че събитието от площад “Свети Петър” на 13 май 1981 г. я поразява изключително. Толкова, че почти веднага след това тя -

католичката, започва да пише в затвора на 23-годишния атентатор

Кореспонденцията продължила няколко години, след което спряла. Елена междувременно завършила с отличие две висши образования – политически науки в Университета на Болоня и философия в “Рома тре”.

Агджа няколко пъти сменя версиите си за атентата.
Агджа няколко пъти сменя версиите си за атентата.

Интересът на момичето към Агджа припламнал отново, когато той дошъл през декември 2014 г. във Ватикана, за да се поклони на гроба на папа Йоан Павел II. По онова време турчинът вече живееше в родната си страна, след като бе помилван от италианския президент и беше излежал присъдата си в Турция. Елена успяла да се снабди с имейла на Агджа и отново му писала, припомняйки му за себе си и за едновремешната им кореспонденция. Двамата започнали и да си говорят по телефона. Той е много добър, вежлив и грижовен, на моменти гледа на мен повече като на дъщеря, която е осиновил, а не като на съпруга, казва италианката. Тя описва Агджа като физически и психически много здрав човек, който

живее и се храни здравословно, спортува и е дисциплиниран

Той бил дълбоко вярващ, но не и интегралист. За първи път двамата се срещнали в Истанбул през януари 2015 г. и след няколко месеца съжителство се оженили през октомври същата година. Елена казала на родителите си, че се омъжила за турчин, но не обяснила за кого става въпрос. По онова време те не бяха добре, затова предпочетох да не им казвам нищо, но днес съжалявам, че не им казах истината, признава италианката. Според нея тя сама решила да приеме исляма. Двамата нямат деца - нито общи, нито от предишни връзки. Финансово били добре въпреки покачилите се цени в Турция, които все пак са доста по-ниски от италианските. Али и Елена имали малка триетажна вила на Мраморно море - последната квитанция за тока била от 23 евро. В политически аспект Агджа си остава “сив вълк” и идеалист с десни убеждения, уважава и се възхищава на президента Ердоган, когото смята за единствения човек в състояние да гарантира стабилност на Турция.

Според Елена в неотдавнашното си писмо до Пиетро, брат на Емануела Орланди, която изчезна безследно през 1983 г. в Рим, Агджа казвал истината за атентата срещу папата и за историята с момичето. Разбира се, че той е бил манипулиран от хората на СИСДЕ (италианското разузнаване – бел.авт.), на ватиканските служби, ЦРУ, според това, което ми е разказвал.

Категорична е, че зад атентата срещу папата не стои никой, според Елена мъжът ѝ бил използван за различни цели след това. Произходът на парите, които е имал по време на атентата, е доказуем. Въпросните субекти са се развихрили след това с претенцията той

да обвини българските тайни служби и КГБ, които обаче нямали нищо общо

Според Елена изчезването на Емануела Орланди и на Мирела Грегори през 1983 г. се вмествало в този контекст. Двете момичета били “взети” от хора от Ватикана и настанени в манастири. По-късно Агджа имал уверение от един свещеник, че поне допреди 3 години Орланди била жива.

Дали са го лъгали? Възможно е. Във всеки случай според него, ако тя вече не е между живите, това е станало по естествени причини, защото Църквата никога не убива стадото си.