Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симо Касабов в съдебната зала
Симо Касабов в съдебната зала
  • И през ум не ми е минавало, че може да имат подобни проблеми, казва кметът Здравко Димитров, който познава обвинения мъж
  • Когато бъдат разпитани и децата, нещата ще се променят, твърди адвокатът на Симо Касабов

20 години бой, следене, подслушване, забрана да се общува с роднини и приятели, пълна икономическа зависимост и унижения – това според прокуратурата е представлявал животът на пловдивчанката Димитрия Касабова.

В сряда вечерта тя беше пребита от съпруга си Симо с тенис ракета. От ударите е скъсан далакът й, който вече е отстранен, спукано е дясното й тъпанче, има две счупени ребра и множество травми по цялото тяло.

Касабова е в болница, а мъжът – в ареста. За двете им деца – момиче и момче, на 13 и 9 г., се грижат неговите родители.

Така на този етап свършва разказът за “щастливото” семейство на 40-годишния бизнесмен Симо Касабов, в което привидно всичко било наред.

Наблюдаващият прокурор на делото Атанас Илиев твърди, че Димитрия е била пребита от съпруга си още преди да сключат брак преди 20 години и след това по време на съвместния им живот е била малтретирана системно, но е криела.

“Жената идваше понякога да си купи цигари. Почти не говореше,

плащаше и си тръгваше. Никога нищо не е споделяла - не сме и подозирали какво става в семейството”, казаха в магазина под кооперацията на ул. “Мизия” в Пловдив, в която Касабови живеят.

В друг търговски обект в същата сграда се чудят как е възможно толкова години съседите да не разберат какво става зад вратите на апартамента и да не подадат сигнал.

“Иначе са обществено активни – пред кооперацията имаше пейки, на които се събираха възрастни мъже да пият бира и да си говорят. Съседите събраха подписка, че шумът им пречи, и пейките вече ги няма. Но за насилието не са реагирали, а е малко вероятно нищо да не са знаели”, смятат продавачите там.

Новината за побоя шокира и кмета на Пловдив Здравко Димитров, който се познава със Симо Касабов от десетина години. През май градоначалникът беше в Лас Вегас, САЩ, на изложение за оползотворяване на отпадъци и Касабов беше в състава на делегацията му.

“Познавам и жена му, и децата му. Бяха семейство за пример. И през ум не ми е минавало, че може да имат някакви проблеми. Много осъдително е това, което е направил, дано не е вярно, че се е случвало и преди”, коментира за “24 часа” Здравко Димитров.

Според него основният бизнес на Симо Касабов е търговия с билки, гъби и малини. Бизнесменът е от доспатското село Змеица, но от години живее в Пловдив. Има няколко фирми, в чийто предмет са изброени и други търговски и строителни дейности.

Симо Касабов се счита за близък и до Павел Вълнев, който беше спонсор на партията на Цветан Цветанов “Републиканци за България”, но после се оттегли.

Обвинението твърди, че Симо Касабов е държал семейството си в пълно подчинение. Превеждал в картата на Димитрия по 30 лв., колкото да напазарува с този ограничен бюджет, иначе не е разполагала с никакви пари.

От ревност инсталирал в нейния телефон и в апаратите на децата им приложения за проследяване на местоположението и за подслушване.

Когато в сряда вечерта се прибрал, я хванал да говори по телефон, който е непознат за него апарат - т.е. не може да бъде проследен. Тогава взел тенис ракетата и побоят започнал.

“В един момент съпругата успява да избяга от апартамента и тръгва да

търси помощ от свои приятелки, които я откарват до болницата

Там лекарят я познава, защото през 2018 г. пак е била при него с травми, но тогава казала, че е паднала по стълбите”, описа случилото се към 23 часа на 14 декември прокурор Илиев.

В момента на побоя децата не са били у дома и не са станали свидетели на случилото се.

Адвокатът на Касабов – Здравко Колев, определя ударите с ракетата за тенис като “укорими”, но отрича да е имало системен побой.  

Никой не е подозирал за проблеми в семейството на Симо и Димитрия Касабови.
Никой не е подозирал за проблеми в семейството на Симо и Димитрия Касабови.

“Твърденията, че това е продължавало 20 години, са измислица, Касабови дори нямат толкова години брак. Те се базират на показанията на три приятелки на Димитрия. Две от тях са разведени, третата е неомъжена. В разказите им има красиви изразни средства като това, че синът на пострадалата не бил спал, сънувал кошмари и др.

Разследването трябва да събере нови доказателства и съм убеден, че нещата ще се променят. Защо не са разпитани децата, особено момичето, което е на 13 години? Защо не са го питали дали братчето му сънува кошмари и дали бащата е звяр?”, коментира защитникът Колев.

На факта, че децата все още не са разпитани, обърна внимание и съдия Георги Гетов от районния съд в Пловдив, когато в петък остави в ареста Симо Касабов.

“Това действие е планирано в досъдебното производство, но то изисква подготовка – осигуряване на защитена среда и специални участници”, обясни съдията.

Той отказа да пусне Симо Касабов под домашен арест, защото има опасност да извърши друго престъпление.

“Обвиняемият полага усилия семейните проблеми да остават скрити за останалите членове на обществото. В този смисъл той трябва да бъде оценен като лице, което има ефикасни задръжки на публично място.

Съдът обаче приема за явна опасност в поведението му, че има компрометирани представи за семейство, лични отношения, доверие, разбирателство и взаимно уважение.

Очевидно семейството се разглежда като ценност от Касабов, но създаденият механизъм за неговото опазване съдът намира за напълно неприемлив”, мотивира съдия Гетов решението си за взимане на най-тежката мярка – “задържане под стража”.

Пред съда Симо Касабов не каза нищо, само поиска по-лека мярка. И може да направи нов опит да излезе от ареста пред окръжния съд на 22 декември.

95-годишна почина след побой от внука си, бивш полицай

95-годишната Гена Кръстева от Пловдив почина в петък, 3 дни след като беше пребита от внука си Иван Дачев.

44-годишният мъж е бивш полицай, уволнен преди десетина години от системата на МВР, разследван и за хулиганство, син е на бившия кмет на община „Марица“ Запрян Дачев.

Мъжът живеел с неподвижната си баба, нападнал я и тя изпаднала в кома, от която така и не излезе. След смъртта на жената обвинението срещу Иван Дачев ще бъде преквалифицирано в по-тежко. Той е в ареста.

Иван Дачев, който преби баба си до смърт.
Иван Дачев, който преби баба си до смърт.
  Там е и 48-годишният Ивайло Болгуров, който подложи майка си на физически и психически тормоз на 13 декември. Той е лежал в затвора за убийство.

Лекувал се от алкохолизъм, но като излязъл от клиниката, решил да пробва как ще му се отрази пиенето и си купил 100 мл етилов спирт, разредил го с вода и го изпил. Майката го попитала пак ли се връща към алкохолизма и той й се нахвърлил.

Четвъртият насилник, за когото прокуратурата в Пловдив съобщи в четвъртък, е в Центъра за психическо здраве, където трябва да преценят дали той е годен да носи наказателна отговорност.

Това е 43-годишният дюнерджия Ресул Салимов, който в сряда сутринта преби жена си Сюзан и се опита да я изнасили пред двете им деца – близначета на 5 години. Побоят започнал рано сутринта, а Сюзан е спасена от приятелка, звъннала й по телефона в този момент.

Нападнатата жена успяла да вдигне, близката й чула какво става и се обадила на телефон 112. Сега Сюзан си търси квартира, защото се опасява, че Ресул ще бъде пуснат от психодиспансера в следващите дни.