Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борбата с фейк-новините е като закуската, обяда и вечерята, тя се води непрекъснато, заяви журналистът Симеон Василев по време на представянето на новата си книга "В спиралата на споделянето" във Факултета по журналистика.

Според него най-добрият начин за противодействие са високите редакционни стандарти на медиите и опитните журналисти. 

"Може ли да има фалшива новина, ако няма фалшива политика", попита той. 

"В спиралата на споделянето" е посветена на медийното съдържание и социалните мрежи.

"Те са най-мощното медийно изобретение след печатната преса на Йоханес Гутенберг - смята Василев. - Те са причините за тектоничните промени в обществото. Amazon промени начина ни на пазаруване, Netflix и YouTube - начина, по който гледаме телевизия, Airbnb - начина, по който пътуваме. Facebook, Twitter Linkedin и др. променят нещо много по-съществено - начина, по който комуникираме, говорим помежду си и по който възприемаме и споделяме света."

Той припомни филма с четири Оскара и 4 "Златни глобуса" "Телевизионна мрежа", който сякаш сбъдва мрачната прогноза 1984-та на Оруел. Лентата показва как телевизията изгражда нова реалност по свой образ и подобие и замества с нея истинската действителност. Сентенцията е, че човек си мисли, че живее, но всъщност просто заменя личния си живот за този на другите.

"Социалните мрежи далеч надхвърлят тези възможности на телевизията не само в създаването на реалност, но и като начин на живот", отбелязва Василев. Фокусът на вниманието му е как социалните мрежи формират политическите процеси и общественото мнение. 

На въпрос каква случка е провокирала написването на книгата, той отговори с шега, че в тази история освен всичко друго е замесен и скъсан ахилес. 

На премиерата присъства бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков, бившият директор на Болница "Лозенец", много политици, журналисти, дипломати.