Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невена Коканова и Раде Маркович в кадър от "Крадецът на праскови"
Невена Коканова и Раде Маркович в кадър от "Крадецът на праскови"

Актрисата била изненадана от пророчеството

Невена Коканова става изключително близка с петричката пророчица Ванга, но срещите им са малко известни. Една от тях се случва малко преди Ванга да почине на 11 август 1996 г.. Двете се виждат, а ясновидката й казва: "Царица ке бидеш, Невено!".

Актрисата

вярвала безрезервно на пророчествата

на Ванга, но била истински озадачена, защото никога не си позволявала да пита специални неща за себе си. Изобщо не знаела и как да тълкува думите й. Малко след това обаче Коканова е поканена да изпълни ролята на царица Йоанна в пиесата "Последните тринайсет дни на цар Борис III" под режисурата на Павел Павлов в Театър 199. Представлението обиколило цялата страна и се радвало на невиждан успех.

Спектакълът бил изнесен и в Ню Йорк, където след него към Невена се приближил Симеон Сакскобургготски, който изразил поздравленията си и обяснил, че е трогнат от ролята й. Целунал галантно ръката й и й признал: "Вие сте любимата ми българска актриса! Очарован съм от вашия талант!". Коканова обаче никога не се възползвала от това - тя не флиртувала с властта.

Може би това била

последната роля на Невена,

която Ванга благословила приживе, а актрисата вярвала, че от оня свят пророчицата я закриляла и й давала напътствия.

"Ванга ми липсва като майка - натъжена посочва Невена след кончината на пророчицата. - Със смъртта на Ванга осиротя България. Общуването ми с нея беше вълшебство. Като че ли се докосваш до народна песен, до дълбините на земята. Като си помисля, че никога не съм я питала каквото и да било за себе си... А толкова много неща съм научила от нея. Може би най-важното, което знам от Ванга, е как можем да живеем простичко и щастливо. Трябва просто да се подчиняваме на законите на единството, духовността и любовта."

Леля Ванга е много популярна в Русия.
Леля Ванга е много популярна в Русия.