Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невена Коканова в кадър от филма “Вечери в Антимовския хан”
СНИМКА: БНТ
Невена Коканова в кадър от филма “Вечери в Антимовския хан” СНИМКА: БНТ

Актрисата води при пророчицата режисьора Павел Павлов, който разговаря с Ванга за мъртвите

Невена Коканова се сприятеля с пророчицата баба Ванга, след като при нея търси помощ след смъртта на съпруга си Любомир Шарланджиев. След първата им среща, двете започнали да се виждат по-често и станали изключително близки. Затова и Невена си позволила веднъж да се обади на Ванга и да я попита: "Може ли да доведа един от най-добрите ми приятели?". А тя отвърнала: "Павел ли? Доведи го. Ке му кажа нещо", без преди това актрисата да е споменавала името на режисьора.

Коканова пали колата и заедно с Павел Павлов отиват при пророчицата. Срещата е повече от запомняща се, като за нея разказва самият Павел в книгата "Години любов".

"Въпросната вечер

Перловската река беше излязла от коритото

и бе наводнила София, а ние с Невена бяхме при леля Ванга и не знаехме за това - спомня си той. Като никога тя взе да ни бави. Беше сготвила, дълго ни държа на вечеря, докато дойде полунощ. И тогава каза: "Айде, вървете си сега. Пътят е чист". После добави: "Любчо е тука. Щете ли да ви се обади?". Ние с Невена се спогледахме. В стаята се чу необикновен шум. Решихме, че това е пукотът на съчките от огъня. После разбрахме, че странното почукване идва от покрива."

Ванга се усмихна многозначително. Тя беше незряща, но по-оката от нас, зрящите, и като че ли ни видя с тези свои вътрешни очи и каза: "Любчо, обади се пак, бре!". Отново се почука отгоре. Тогава Невена я попита: "Лельо Ванге, ние ли водим с нас нашите покойници тук, или мястото е особено, че те се появяват при теб? Ванга отговори: "Я съм като врата между них и вас"."
Тогава Павел настоял пророчицата да им разкаже повече за мъртвите, но тя го прекъснала: "Нема мъртви, нема живи, нема неродени. Сите сме едно, завихрени, ей тъй нагоре. Отначало се раждаш първолак, после ставаш гимназист, после студент, па после ставаш и професор".

"На връщане двамата с Невена

дълго размишлявахме върху думите на леля Ванга

- допълва режисьорът. - Тя често ни казваше за тези стъпала на усъвършенстване на човека. Вероятно имаше предвид това, което ние наричаме прераждане и което църквата, за да не загуби силата си, е забранила на някакъв събор."

Режисьорът смята, че може би Ванга е посъветвала Невена Коканова да се оттегли от светлините на прожекторите и да отиде в малкото китно селце Иглика.

Разбира се, Павел посещава пророчицата заедно с актрисата още няколко пъти, а тя им разказвала за непознатите светове на мъртвите.

,,От честите ни отивания при Ванга и двамата с Невена се бяхме примирили със смъртта - отбелязва Павлов. - Знаехме, че нищо не свършва на Земята. Ванга отвори очите ни и за този, и за онзи свят."

Ванга
Ванга