Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепрезидентката на Европейския парламент, гръцката социалистка Ева Кайли, по време на заседание в Страсбург. СНИМКА: РОЙТЕРС
Вицепрезидентката на Европейския парламент, гръцката социалистка Ева Кайли, по време на заседание в Страсбург. СНИМКА: РОЙТЕРС

Досегашната зам.-председателка на ЕП и мъжът ѝ заподозрени в афери със страни от Залива

Държали стотици хиляди евро у дома, а в замяна лобирали за интересите на Доха и Рабат

Поне 750 хил. евро в брой държала в дома си в Брюксел досегашната зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли и се предполага, че те идват от подкупи с катарски и марокански адрес. В замяна тя трябвало да помогне за осигуряването на по-удобни политически и икономически решения в Брюксел по отношение на Доха и Рабат, а също и за “по-меко” отношение по въпроса с нарушаването на гражданските права. Под прицел били и правата на работниците в Катар, ангажирани за строежите около световното по футбол.

Именно благодарение на факта, че

пачките са хванати “в крачка” от белгийските следователи,

или в момента, в който бащата на Ева Кайли се опитвал да изнесе близо 600 хиляди в чанти от един хотел,  станало възможно арестуването въпреки имунитета на красивата блондинка със солунски произход. Други 150 хиляди евро по-късно били открити в дома ѝ.  Лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК Никос Андрулакис определи бившата тв звезда като троянски кон в правителството. Още преди време отношенията между двамата охладнели след 8 години желязно приятелство.

Други 600 хиляди евро бяха намерени в дома на бившия евродепутат от италианската “Демократическа партия” Антонио Панцери. За него подозират, че е човекът, оплел корупционната мрежа по високите етажи в Брюксел.

Неговият бивш асистент в парламента е 35-годишният Франческо Джорджи от Милано – мъжът, делящ живот и къща с 44-годишната Ева. Двамата имат и дете. Бившият ветроходец е също толкова чаровен като нея, затова и мнозина ги наричат красавците на Европарламента, които никога не остават незабелязани.

Аферата, която разтърси Брюксел, и най-вече групата на социалистите, включва не само пари в брой, а и скъпи ваканции и луксозни подаръци за заподозрените за участие в нея персонажи. Според експерти това е може би най-големият скандал с корупция в историята на ЕП. В затвора се намират не само Кайли, Джорджи и Панцери, а и лобистът Николо Фига-Таламаника, който е генерален секретар на фондацията “Няма мир без правосъдие”. Двама от разследваните по аферата бяха освободени - бащата на Кайли и Лука Визентини, генерален секретар на Конфедерацията на работническите синдикати. В Италия обаче са под домашен арест съпругата и дъщерята на Панцери.

Според в. “Кориере дела сера” председателката на ЕП Роберта

Мецола е трябвало да присъства лично при обиска

на офиса на белгийския евродепутат от италиански произход Марк Тарабела, тъй като той има имунитет.

Според прокуратурата на Брюксел заподозряната като една от най-корумпираните в аферата Кайли в последно време изразила доста благоприятни за Доха позиции. През ноември тя отишла в емирството и в присъствието на местния министър на труда отбелязала колко голям е прогресът на реформите в тази сфера. По-късно в парламента на Катар даже  похвалила страната като “лидер в правата на работниците”, което ѝ докарало доста критики от левицата и либералите.

Магистратите от Брюксел подозират, че бившият евродепутат Антонио Панцери е влиял политически върху членове на ЕП в полза на Катар и Мароко в замяна на пари. От телефонните подслушвания на жена му Мария Долорес и дъщеря му Силвия станало ясно, че те напълно осъзнават за какво ставало въпрос. В един от разговорите съпругата споменала “как хвърлила око на цените за Коледа сега и че

не може да си позволи да охарчи 100 хил. евро

като миналата година”. Панцери и семейството му участвали и в транспортирането на дарове, получени от Мароко посредством  посланика му в Полша.

Те използвали средства и от кредитна карта на името на друго лице. През 2019 г. Панцери оставя ЕП след три мандата с италианските демократи. Той обаче не напуска Брюксел, а открива в центъра му фондация Fight Impunity, която организира серия от конференции - от Гърция до Мавритания.

Всички харесвали двойката Ева - Франческо, водели и дъщеря си в Европарламента

Главните герои в аферата, разследвана от белгийската магистратура, е двойката Ева - Франческо, която често обичала да води в аулата на ЕП и двегодишната си дъщеря. Кайли е една от 14-те зам.-председатели и произлиза от семейство от солунската буржоазия. Баща ѝ е инженер. Ева е с диплома на архитект, но я захвърля настрана, за да стане тв журналистка. За известно време чете новините, но скоро след това се впуска в политиката и се сближава много с бившия премиер социалист Георгиос Папандреу. Кайли започва кариерата си в Брюксел през 2014 г., но после отношенията ѝ с ПАСОК се влошават и според гръцки източници, цитирани от в. “Кориере дела сера”, социалистите заявили, че няма повече да я кандидатират през 2024 г. Малко след като гръмна новината за разследването, Кайли беше

експулсирана от партията си

За партньора на Ева - Франческо Джорджи, пък се носи славата на красив, но арогантен мъж. Бившият инструктор по ветроходство през 2009 г. започва кариерата си на парламентарен асистент в Брюксел. Специализира се по въпросите на страните от Магреб, затова и след като бившият му работодател Панцери напуска парламента, Джорджи се прехвърля при евродепутата от Неапол Андреа Коцолино, който оглавява делегацията за връзки с Магреб. Повечето от приятелите на двойката Франческо-Ева са стъписани от разследването, в което са замесени.

Председателката на ЕП Роберта Мецола реши да отнеме веднага цялата власт и отговорности на Ева Кайли в качеството ѝ на заместник на парламента “в светлината на съдебното разследване на белгийските власти”. 

На карта е заложен целият авторитет на ЕП,

затова и в първото си изявление Мецола каза, че той се противопоставя твърдо на корупцията и допълни, че не може да коментира текущо разследване.

Мнозина имат усещането, че става въпрос за “италианска афера”, и се опитват да изолират феномена с корупцията от институцията в Брюксел.

За да спрат зараждането на каквито и да било подозрения, социалистите в парламента още в петък поискаха блокиране на работата по въпросите, свързани с издаването на визи, както и с визитите в страните от Персийския залив. Мнозина искат сега да бъдат преразгледани всички папки и досиета за Катар в Европарламента.