Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еманюел Макрон на конференцията "Заставаме до украинския народ" в Елисейския дворец днес. СНИМКА: REUTERS/Gonzalo Fuentes
Еманюел Макрон на конференцията "Заставаме до украинския народ" в Елисейския дворец днес. СНИМКА: REUTERS/Gonzalo Fuentes

"Тези удари, за които Русия открито признава, че имат за цел единствено да сломят съпротивата на украинския народ, са военни престъпления, които няма да останат ненаказани."

Това каза френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс Прес. Той увери, че международната общност иска да помогне на украинците да преживеят зимата въпреки опитите на Русия да ги остави на тъмно и студено.

"След като слабостите на Русия във военно отношение станаха очевидни, тя възприе една цинична стратегия - да унищожава гражданска инфраструктура, за да подчини Украйна", каза френският лидер на откриването в Париж на дарителска конференция за Украйна. Макрон обвини Москва също, че се опитва да всява ужас сред цивилните украинци.

Макрон, който често е подлаган на критики за това, че настоява да има преговори между Москва и Киев, ясно заяви, че ще посети отново Украйна, за да участва в процеса по изработване на условия за справедлив и траен мир. "Мирният план от десет точки" на украинския президент Володимир Зеленски е "отлична база, върху която да надграждаме заедно", отбеляза френският държавен глава.

"Непосредствената ни задача обаче е да оказваме помощ на украинския народ, за да може той да продължи да се съпротивлява", изтъкна той, цитиран от БТА.

Макрон обяви, че Франция ще предостави на Украйна нова помощ в размер от 76,5 милиона евро, която да бъде използвана за енергийни нужди.

Володимир Зеленски заяви днес, че Украйна се нуждае спешно от "поне 800 милиона евро", за да може да задоволи нуждите на населението си през зимата.

Зеленски каза това при откриването на конференцията в Париж, в която се включи посредством видеоконферентна връзка.