Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на енергетиката Росен Христов КАДЪР: Би Ти Ви
Министърът на енергетиката Росен Христов КАДЪР: Би Ти Ви

Ще имаме сигурност на доставките, диверсификация и очакваме това да окаже положително влияние върху цените. Турция може да спомогне за алтернативни източници на газ. Те могат да осигурят и тръбен газ по необходимост. Това каза по Би Ти Ви министърът на енергетиката Росен Христов.

Гърция и Турция са ни най-удобните държави, на които могат да се разтоварват танкери. 

"Газохранилището в "Чирен" е пълно със скъп газ. По принцип няма недостиг на газ и цените трябва да останат в това положение. В ЕС договаряме таван на цените на газа - предложението на Нидерландия е за таван от 275 евро. Това не само няма да ограничи цените на газа, но и дава грешен сигнал на търговците, че едва ли не сме готови да плащаме до тази цена", каза още той. 

По думите на енергийния министър позицията на България е, че таванът на газа не трябва да е по-висок от 150 евро.

"Тоест 30% увеличение би било приемливо. За щастие около 15 държави се обединиха около нашето предложение", допълни Росен Христов. 

"Работим с юристи по всички казуси, свързани с договора с "Газпром". Тук е важно да се каже, че колкото повече се политизира този въпрос, толкова повече отслабва нашата позиция". И допълни, че казусът е юридически сложен. Не било еднозначно кой прекратил договора.