Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев СНИМКА: Николай Литов
Иван Гешев СНИМКА: Николай Литов

"За пръв път терминът "правова държава" е въведен от немската правна доктрина. Няма как България да е приета като член на Европейския съюз, ако не съответства на стандартите на правовата държава. А това е становище и на Европейската комисия и Европейския парламент. Вменяването на вина понякога може да представлява тактика за контрол, пасивна агресия и дори психологическа манипулация", така главният прокурор Иван Гешев коментира в "Панорама" по БНТ думите на Нидерландия, че страната ни не е действаща правова държава.

"Аз не мисля, че е така. Как вътрешно някой интерпретира обективните факти и обективната действителност, това е право на всеки политик. За съжаление, срамно е, да не уважаваме себе си, защото няма как да не уважаваш себе си, а да очакваш да те уважават другите. Донякъде това, което се случва е резултат от това, че не  уважаваме себе си", допълни Гешев.

"Нямаме сигнали от европейски партньори и институции за такъв инцидент. Прокуратурата в Бургас извършва проверка по този случай. За момента такива факти и обсоятелства не са констатирани, но трябва да ви кажа, че ние сме правова държава и спазваме върховенството на закона. Ние защитаваме част от външната граница на ЕС. И в защита на тази граница загинаха български граждани. България не заслужава това, което се случва", така Гешев коментира разследването на "Скай нюз" за стрелбата срещу мигранти на българската граница.

"Ние си искаме нашето, което сме заслужили и което ни се дължи, защото сме покрили критериите. Не според мен, а според европейските институции - ЕК и ЕП", каза още Гешев.

"Задължение на институциите е да работят за българските граждани. Обнадежден съм, че с всички спадове и променливи в отношенията между институциите се тръгва напред и се решава, това което българските граждани очакват - борба с престъпността и борба с тези, които тровят децата ни. Не можем да позволим някакви лични отношения да са по-важни от интереса на гражданите. Остана впечатление за непремереност, но няма юридически проблем", така главният прокурор коментира акция "Бяло".

"Никога не са били недосегаеми, нито "дребни риби", нито "акули". Работим спрямо всички лица по еднакъв начин. Факт е, че се връщаме 12 години назад в борбата с организираната престъпност, но съм сигурен и обнадежден, че заедно институциите - МВР, Служби за сигурност и прокуратура ще дадат резултата, който българските граждани очакват и ние сме длъжни да им дадем", каза още Гешев.

Иван Гешев коментира и случая с Георги Семерджиев като посочи, че фактът, че той е свидетел по дело не означава, че не може да бъде обвиняем по друго. Няма данни някой от съдебната система да е осигурявал чадър над Семерджиев, а разследването относно полицейския чадър още тече, уточни Гешев.

"Шестима българи попадат в списъка, като по отношение на четирима от тях са предприети действия от страна на прокуратурата още преди санкциите да бъдат наложени", така главният прокурор коментира темата "Магнитски".

"След като спазваме върховенството на закона, основният критерий е дали има доказателства спрямо определено лице, а за да се стигне до доказателства, трябва да бъде разкрито престъпление - това става от службите за сигурност и МВР. След като по отношение на лице, което и да е то, няма такива данни в продължителен период от време, няма как да бъде обвинявана българската съдебна система".

На въпрос има ли прокуратурата воля да разследва Делян Пеевски, Иван Гешев отговори:

"Няма никаква разлика между Пеевски, Божков или Цветан Василев - има еднакъв подход на българската съдебна власт и той е спазване на Конституцията и законите на страната. Аз не виждам проблем, ако има убедителни доказателства или е разкрито престъпление от българските служби за сигурност, никой български прокурор да разследва когото и да е - включително депутата Пеевски или който и да е от нас".

От американските власти е поискана информацията, въз основа на която са наложени тези санкции, но не е получено нищо извън вече публично известното, посочи той.

Според Гешев идеята за съдебна реформа и по-голям контрол върху главния прокурор не е немислима, но не кореспондира с Конституцията. Заяви, че не е вярно, че притежава всевластие.

"Ако вляза теоретично във въпроса и приема че е вярно - аз съм демократ и спазвам демократичните принципи. Решенията, законите и Конституцията се приемат от Народното събрание и българската прокуратура и аз ще изпълним всяко тяхно решение. Отново теоретично - ако някой смята, че трябва да се направи всеобхватна журналистическа реформа в България и реши, че понеже вие сте всевластен, да ви ограничи ефирното време, означава ли че по този начин ще реши проблема със свободата на словото и медиите?"

Според Гешев политическите партии не искат да излязат на дебат с него, защото нямат аргументи.

Въпросът откъде Бойко Борисов знае подробности по делото за чекмеджето трябва да се отправи към самия него, каза главният прокурор.

"Г-н Борисов последните две-три години съм го чувал 2-3 пъти и то по повод празници. Оттам нататък въпросите трябва да са насочени към него, но мога да ви кажа, ако разбирам правилно термина "близост", че ако става въпрос за връзки или отношения извън закона и морала, аз такива не съм допускал. Спазвам и принципа за разделение на властите, който предполага и взаимодействие и в рамките на това няма как да нямам определени срещи и публични връзки с български политици".

Не е имало изтичане на информация по дела нито от мен, нито от прокуратурата, заяви Гешев. По думите му се правят опити чрез съдебната реформа да се наруши независимостта на съдебната власт и тя да бъде подчинена на конюнктурни цели.

"Тази реформа ще реши ли проблема с тока, с престъпността, борбата с наркотиците, убийствата по пътищата? Ще реши ли проблема с войната в Украйна? Това ли е най-важното? Да, сигурно е важно, но според мен не за друго, а за да бъде овладяна българската прокуратура. Тази реформа трябва да се случи по начин, че да не застраши независимостта на прокуратурата и съдебната власт.