Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият президент Росен Плевнелиев КАДЪР: Би Ти Ви
Бившият президент Росен Плевнелиев КАДЪР: Би Ти Ви

Президентът прогнозира, че за третия мандат Румен Радев ще избира между "Български възход" и БСП, но трябвало да е за "Демократична България"

Проф. Габровски е изключителен човек, мъдър, независим. Той ще има правилния подход, за да успеем. Има и правилните приоритети. Така президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) коментира номинираният за премиер с първия мандат на ГЕРБ проф. Николай Габровски. Пред bTV той коментира, че професорът познава всички в държавата, тъй като ги е лекувал. "Той е изключително важна фигура. Има изключително важни приоритети и може да намери правилните хора", обясни Плевнелиев. "Защо партиите да не подкрепят едно експертно, програмно правителство? Иначе ще забием България на дъното и ще я забатачим за 10 години напред", смята той.

"Чудесно би било Демократична България да получи третия мандат. Според мен те не могат да излязат от сянката на „Продължаваме промяната“, докато БСП успя да се отскубне", коментира той шансовете ако ГЕРБ и ПП не успеят да формират кабинет с първите два мандата. Според него обаче президентът Румен Радев ще избере за третия опит между БСП и „Български възход“. 

Плевнелиев нарече "Промяната" леви популисти, а те и "Възраждане" вървели по пътя на изолацията от всички.

"Към днешна дата сме неспособни да постигаме стратегически цели, заради разделението, в което попаднахме. Европейския съюз е платформа за демократично и мирно развитие на страните. Ако сами не можем да подредим къщичката си, няма как другите да ни помогнат", заяви Плевнелиев. Във връзка с поредното отлагане за членството ни в Шенген, той настоя да заработим доверието на държавите, които изразиха резерви срещу нас.

Ако не влезем в Еврозоната от 1 януари 2024 година, това ще е последният влак, предупреди той. По думите му след тази дата вратата за т.нар. клуб на богатите щяла да се затвори вратата за "няколко години напред". "Необходимо е обединение на институции. Последната стратегическа цел, която постигнахме беше през 2019 г. да влезем в чакалнята на Еврозоната", обобщи бившият президент.