Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам. градският прокурор на София Христо Кръстев (вляво) и зам. шефът на ГДБОП Любомир Николов дадоха подробности за задържането на бандата. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Зам. градският прокурор на София Христо Кръстев (вляво) и зам. шефът на ГДБОП Любомир Николов дадоха подробности за задържането на бандата. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Разбитата група каналджии е взимала 2500 евро от мигрант, 1500 са оставали за лидера, след като се разплати с другите 6 членове на бандата. Обвинени са седем души, които са отговаряли за различни неща - набиране на водачи, шофьори и хазяи на бежанците, съобщиха зам. градският прокурор на София Христо Кръстев и зам. шефът на ГДБОП Любомир Николов за арестуваната вчера банда каналджии.

Групата е има 16 отделни опита за превеждане на мигранти, но от ГДБОП са подавали сигнали до други органи на МВР, когато са засичали каналджиите. Така имало 15 обвинени, които не са членове на групата, а нейни "подизпълнители".

Бандата осъществявала цялостна дейност по трафика на мигранти. Самите бежанци били от Мароко, Сирия и Афганистан. Вземали ги от границата с Турция, като преминавали в област Бургас. След това шофьор ги возел до различни точки на страната - Бургас, Пловдив и Пазарджик например. 

Там мигрантите престоявали няколко дни в квартири. След това отново ги возели, този път до София. Отново имало престой, преди да ги вземе шофьор, който да ги закара до границата със Сърбия. Там ги поемал водач, който ги прекарвал през границата.

Лидерът на бандата в момента е задържан по дело за дрога. Останалите 6 души са арестувани за до 72 часа и ще им се иска постоянно задържане. 

5 от обвинените са осъждани многократно. В досиетата им личат различни престъпления - от каране пияни или дрогирани, както и без книжка, през кражби, грабежи и разпространение на наркотици.  Един от задържаните има и присъда от вече закрития спецсъд като член на наркобанда.