Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Снимка ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

България ще даде въоръжение на Украйна. Това реши парламентът след бурна разправия.

Текстът мина със 148 гласа "за", 46 "против" и един въздържал се от "Продължаваме промяната". Решението не бе подкрепено от 20 депутати на БСП и 26 от "Възраждане". Явор Божанков от БСП се отцепи от партийната повеля и гласува "за".

Борислав Гуцанов се възмути, че по такъв лековат начин е прието такова решение, без присъствието на министъра на отбраната, без главнокомандващ, без министър-председател. "Направихте всичко възможно България да стане максимално близка до този конфликт. Дава се възможност и за участие с жива сила в този конфликт, не знам дали разбирате какво извършихте", мотивира гласа си против той.

Борислав Гуцанов. Снимка БСП
Борислав Гуцанов. Снимка БСП

И обвини мнозинството, че е направило национално предателство. "Няма такава философия първо да се разоръжим, после да се въоръжим. Станахте иноватори. Не знам как ви е чиста съвестта. Дано Бог наистина пази България", пожела си зам.- председателят на БСП.

А повтарянето на тези започна с втората извънредна точка в дневния ред - за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

По-рано завърналият се от САЩ Явор Божанков съвсем целенасочено скочи срещу позицията на парламентарната си група БСП за позициите им срещу изпращането на оръжие в Украйна. Той обори твърденията на социалистите, че военната помощ ще ни вкара във война.

Божанков обяви, че хората не трябвало да се плашат. "Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него", заяви младият депутат.

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които БСП определи за "Коалиция на войната". Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско", заяви Божанков малко след като Борислав Гуцанов обяви, че всички държави са част от цивилизационния свят. Според него само диктаторски режими подкрепяли Русия, "от другата страна е демократични свят, дори Сърбия е заела своята позиция.

"Тази война рано или късно ще свърши, ще е лицемерно България е да част от програмите за възстановяване и развитие и да получава пари, но да не е част, когато народ е на тъмно студено, и страда. Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава, каза още соцдепутатът.

"Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал.

С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите - ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война", каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.