Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жозеп Борел 
СНИМКА: Европейският парламент
Жозеп Борел СНИМКА: Европейският парламент

Войната в Украйна изчерпа запасите от оръжия на Европейския съюз и показа, че му липсват "основни отбранителни способности", за да се защити в случай на конфликт, предупреди днес ръководителят на европейската дипломация, испанецът Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

„Липсват ни способностите, от които се нуждаем, за да се защитим срещу по-високо ниво на заплаха“, в резултат на „години на недостатъчно инвестиране“, каза той в обръщение към Европейската агенция по отбрана (ЕАО), съобщава БТА.

„Изправени сме пред реални заплахи... Предпочитаме да не се налага да се справяме с тях, но те са там, наблизо, и има вероятност да се задълбочат. Не искам да съм като пророчицата Касандра, която съобщава лошите новини, но това е реалността“, отбеляза той.

Войната на Русия срещу Украйна стана "брутално събуждане за много от нас", каза Борел.

Военната подкрепа, предоставена от ЕС на Украйна, "идва от армейски запаси и всички са съгласни, че тези запаси бързо бяха изчерпани, защото бяха почти никакви", каза той.

Тази подкрепа възлиза на почти 9 млрд. евро, 3,1 млрд. евро от които идват от Европейския фонд за мир, уточни Борел в началото на декември.

Държавите членки и техните въоръжени сили трябва да „си сътрудничат повече“, за да продължат да подкрепят Украйна и „да започнат да се подготвят за бъдещето“, призова той.