Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оградата по българо-турската граница СНИМКА: Архив
Оградата по българо-турската граница СНИМКА: Архив

Български граничари държали мигранти в тухлена барака, използвана за арест. Това показва втората част от съвместното разследване на осем медии за ситуацията по границата, което бе публикувано от радио "Свободна Европа". 

Първата част на разследването показа видео как български граничари стрелят по сирийски мигрант близо до българо-турската граница. 

Разследването е съвместно на медии от различи държави. Сред тях са Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио "Свободна Европа".

Второто видео показва тухлената барака, която се намира в двора на граничното районно управление в гр. Средец. На кадрите се вижда как вътре влиза и излиза граничен полицай, а условията са мизерни. Бежанците, с които екипът на разследването се вижда, наричат помещението "клетка" или "хамбар".

Пред камерата застава и мъж от Афганистан на 32 години, който е бил в незаконния арест.

"Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, но бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да ходиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар", разказва той. 

"Прекарахме там три дни. Питахме за храна и вода. Не ни дадоха", разказва мигрантът Кенан от Сирия.

Екипът посещава четири пъти мястото на т.нар арест и винаги то е пълно с хора. В три от посещенията в двора на полицейското управление те виждат автомобили на европейската агенция за Гранична и брегова охрана Фронтекс, които са паркирани точно пред бараката, пълна с хора.

От агенцията са потвърдили, че имат командировани служители в района на Средец, които участват в наблюдението на границата, но не и в процедурите по връщане и убежище.