Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Киевско-Печорската лавра
СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА ЛАВРАТА
Киевско-Печорската лавра СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА ЛАВРАТА

Проверени са близо 400 сгради, открити са проруски агитматериали, образувани са 23 дела за подривна дейност

Украйна сериозно води битка срещу Русия не само на военното поле, но и по всички възможни фронтове. В последния месец вниманието на службите за сигурност, полицията и прокуратурата e насоченo към църковния клир със сериозните подозрения, че част от духовниците са

проводници на руско влияние в Украйна Още повече че Украинската православна църква е със статут на самоуправляваща се църква с широка автономия в рамките на Московската патриаршия.

След началото на войната през февруари връзките с Руската православна църква официално охладняха. Първите реакции на украинския клир пък бяха доста предпазливи по отношение на нахлуването на Русия. Постепенно много украински духовници отказаха да споменават в службите си руския патриарх Кирил.

По-късно и Светият синод излезе с официална позиция и осъди военната агресия на Руската федерация. Стигна се и до свикване на най-висшия църковен орган Събор на украинската православна църква, който изрази несъгласие с позицията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по отношение на войната в Украйна, а църквата реши да обяви своята независимост от Московската патриаршия.

Въпреки тези стъпки остават съмненията, че в редиците на традиционната украинска църква има много проруски духовници, които не осъждат категорично руската агресия.

Точно заради тези подозрения в последния месец Службата за сигурност на Украйна (СБУ), полицията и под ръководството на прокуратурата

започнаха

масови обиски

в църковните имоти.

Една от първите акции бе в помещения на ръководствата на Кировоградската и Александрийската епархия. Според разузнавателната служба отделни представители участват в разпространението на идеи, които нарушават териториалната цялост на Украйна и подбуждат религиозна вражда.

В съобщение на СБУ се твърди, че е

открита кореспонденция

на митрополит с Московския патриарх Кирил, както и голям брой антиукраински материали, печатани в Руската федерация, които са предадени за експертна оценка.

По предварителни данни на службите обаче текстовете съдържат признаци за криминални деяния, предвидени в Наказателния кодекс - нарушаване на териториалната цялост на Украйна и нарушаване на равенството на гражданите въз основа на тяхната раса, националност, регионална принадлежност, религиозни убеждения.

В хода на досъдебното разследване е било установено, че между духовници и вярващи активно са се разпространявали антиукраински материали, за да се формират позиции сред тях като оправдаване на анексирането на Крим. Намерени са книги на бивш секретар на Одеската епархия, който през 2014 г. заминал за Русия и оттам агитирал в подкрепа на руските войски.

След обиски в помещенията на Виницка епархия е повдигнато обвинение на митрополита, който според СБУ е извършил умишлени действия, насочени към подбуждане на религиозна вражда, оправдаване на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна, разпространение на материали, призоваващи за

насилствена промяна

на конституционния ред, както и материали с призиви за промяна на територията и държавната граница на Украйна.

На съд е предаден настоятел на храм в Горловската епархия, обвинен в колаборационизъм с руските военни, които са превзели населеното място.

Друг предстоятел на храм в Харковска област също е с обвинение, че по време на окупацията на Купянския район е призовавал своите енориаши да подкрепят окупаторите.

Службата за сигурност извърши обиски и на територията на Черновицко-Буковинската епархия и

откри документи, потвърждаващи, че нейни лидери имат руско гражданство. Намерени са още огромни партиди прокремълска литература. Разкрита е и кореспонденцията на ръководителите на епархията с московски духовници.

В тях представители на Руската православна църква поставяли задачата как да се информират енориашите за ситуацията в Украйна и на фронта. Намерената прокремълска литература призовавала за подкрепа на руснаците. В компютрите на ръководството на епархията били открити снимки на документи на руснаци, участвали във военните действия срещу украинските войски, свидетелства "Герой на Русия" и др.

Службата за сигурност провежда и акция на територията на Ивано-Франковската епархия и Почаевската духовна семинария като противодействие на подривната дейност на руските специални служби в Украйна.

Открита е била литература, отричаща съществуването на украинския народ, неговия език, както и самото право на Украйна на държавност, подчертаваща, че това е изкуствено създадена държава.

Проверени са десетки женски и мъжки манастири в Житомирска, Ровенска и Закарпатска области. В женския манастир "Св. Кирил и Методий" на Мукачевската епархия са открити брошури, които отричат правото на Украйна на независимост и подчертават, че Русия, Украйна и Беларус "не могат да бъдат разделени". Въпреки забраната на главата на епархията в манастира продължава да споменава по време на молитвата патриархът на Руската православна църква Кирил. Открити са текстове на

проруски песни,

които прославят "руската земя" и призовават за "събуждането на майка-Русия".

Най-голям отзвук имаше мащабната акция в Киевско-Печорската лавра. Това е манастирски комплекс, основан преди 1000 години като пещерен манастир, на площ от 20 хектара, с около 100 сгради, след които много църкви, Киевската духовна семинария, седалището на предводителя на УПЦ митрополит Онуфрий. Киевско-Печорската лавра е включена в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Преди две седмици в социалните мрежи бе разпространено видео от една от църквите на Лаврата, в което жени енориаши, след службата, пеят в прослава на Русия песента "Звън се носи, носи над Русия,

събужда се

матушка Рус”

Това предизвика бурна реакция сред украинската общественост, а от Лаврата се оправдаха, че е станало без знанието на свещеника, който вече е наказан. Службата за сигурност пък започна наказателно производство по този инцидент. Преди дни му бе повдигнато и обвинение, а според разследването свещеникът разпространявал сред енориашите пропагандни тези за признаване за законна въоръжената агресия на Русия срещу Украйна.

На 22 ноември спецслужбите нахлуха и в манастирския комплекс по сигнали за проруска дейност и укриване на подозрителни лица. От полицията отрекоха, че претърсванията са свързани с песента. "Служителите на правоохранителните органи дойдоха, за да проверят за подозрителни лица, които може

да са замесени

в саботаж

и участие в разузнавателни групи.

Факт е, че в манастири може да се крият хора с фалшиви документи. Помещенията се проверяват и за евентуални експлозиви. Това се прави, за да се гарантира сигурността на вярващите. Тези мерки се предприемат като част от системната работа на СБУ за противодействие на разрушителните дейности на руските специални служби в Украйна", се казва в съобщението на СБУ.

Допълват, че претърсването е имало за цел да предотврати използването на манастира като "център на руския свят". После бе обявено, че от Лаврата са иззети 2 милиона гривни, $100 хил. и рубли, литература, която пропагандира "Руския свят", както и са установени "подозрителни" граждани на Русия.

Повдигнаха и обвинение в подривна дейност на митрополита на Кировоградска епархия, оправдал превземането на Крим. Епископът е бил част от най-близкия кръг на московския патриарх Кирил, с когото е координирал разпространението на прокремълските възгледи. Инструкциите от Москва са идвали под формата на писмени документи, както и при лични срещи на територията на Русия. В църквите се разпространявала пропагандна литература. Според службите дейността на митрополита застрашавала държавната сигурност на Украйна.

Веднага последва и реакция от Москва. Говорителят на Путин Дмитрий Песков нарече претърсването в Киевско-Печорската лавра "война срещу руското православие".

"Всъщност украинската страна е във война с Руската православна църква от дълго време и бих казал, че това трябва да се разглежда като още една брънка във веригата на тези военни действия срещу руското православие", каза Песков. Руското външно министерство пък разкритикува Украйна като "безбожна", "дива" и "неморална" заради нахлуването в хилядолетния православен манастир в Киев. Говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви, че няма никакво оправдание за нахлуването и сравни "киевския режим" с римския бог на виното Бакхус, чието име в руския език често се свързва с неморален хаос, безредие и разгул. "Това е просто някаква пълна безбожна вакханалия. Няма никакво оправдание или обяснение за това. И не може да има", каза Захарова по радио "Спутник". Руската православна църква пък заяви, че обискът на Лаврата представлява "акт на сплашване".

"Служителите на реда не се занимават с вярващи от определена деноминация, а с граждани на Украйна, заподозрени в нарушаване на закона,

шпионаж и държавна измяна

В Украйна за разлика от Русия мненията не се наказват. В Украйна незаконните действия се наказват. Когато човек е задържан, първо това е гражданин на Украйна, който е заподозрян в държавна измяна и има солидна доказателствена база за това. И едва след това е "човек в расо". Това са две различни неща.

Ние работим срещу граждани, които в съюз, може би под формата на организирана група, са извършвали колаборационизъм или държавна измяна", коментира масовите обиски в църковни имоти Алексей Арестович, съветник в президентската канцелария в интервю за руския журналист и правозащитник Марк Фейгин.

Според председателката на Държавната служба на Украйна за етнополитики и свобода на съвестта Олена Богдан свещенослужителите, срещу които има обвинения и разследвания, са

по-малко от 1% от всички

10 хил. духовници в УПЦ.

Светият синод също реагира с декларация по повод нашумелите обиски. "За съжаление днес някои духовници на Украинската православна църква биват обвинявани в колаборационизъм. От наша страна заявяваме, че тези изкуствени обвинения са недоказани и неоснователни.

Онези епископи и свещеници, които са останали на окупираната територия на Украйна и продължават да изпълняват там своето пастирско служение, не са колаборатори. Напротив, много от тях са истински герои на украинския народ. В трудните обстоятелства, създали се в резултат на войната, те не напуснаха стадото си. Обстоятелството, че наскоро бяха извършени претърсвания в някои манастири и духовници на Украинската православна църква, не може да не предизвиква безпокойство. За съжаление някои хора вече са изправени пред сериозни обвинения. В тази връзка настояваме за обективност на действията на служителите на реда. Разследването трябва да бъде безпристрастно и да не е съпроводено с необосновани обвинения", се казва в становището на Синода.

По данни на СБУ в рамките на тези акции са били проверени близо 400 църковни сгради и над 850 души.

Преди дни президентът Володимир Зеленски възложи на правителството да внесе в парламента проектозакон за прекратяване на дейността в Украйна на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Русия. Това даде повод да се заговори за евентуална забрана на дейността на УПЦ, но до тази крайна и противоречива мярка едва ли ще се стигне.