Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Повечето от починалите деца са под 10-годишна възраст.
Повечето от починалите деца са под 10-годишна възраст.

След изолацията заради COVID традиционни болести циркулират на по-големи нива сега, смятат експертите

Девет деца във Великобритания са починали през последните седмици от бактериални инфекции, причинени от стрептококи, които по принцип не протичат тежко. Необичайно висока смъртност принуди здравните власти да издадат предупреждение за повишен риск. Родителите са

призовани да търсят незабавно лекарска помощ,

ако децата им имат възпалено гърло, кашлица, треска и необичайни обриви. На лекарите е препоръчано да не се въздържат да изписват антибиотици, каквато политика до момента британското здравеопазване провеждаше, за да се справи с увеличаващия се брой резистентни на антибиотично лечение инфекции.

Някои от почернените родители разказаха пред медиите, че състоянието на децата им се е влошило много бързо и лекарите не са били в състояние да ги спасят. 7-годишната Хана Роап от Уелс се прибира от училище на 24 ноември с лека кашлица и вдига температура. Нейните родители ѝ дават някои лекарства, но тя не се подобрява, затова на следващия ден я водят на лекар. Той ѝ изписва кортикостероиди, които имат противовъзпалително действие, но състоянието ѝ продължава да се влошава. На 25-и вечерта се обаждат на спешна помощ, но Хана умира половин час след пристигането на линейката. Баща ѝ смята, че е можело да бъде спасена, ако личният лекар ѝ е дал антибиотик.

“Аз не съм медицински специалист. Взех това, което той каза. Нямам цялата информация, така че не мога да преценя. Но се надявам, че всичко е прегледано и проверено правилно. Просто искам спокойствие, че всичко е направено правилно. Ако е така, тогава не мога да обвинявам никого”, каза пред Би Би Си бащата Абул Роап.

Всички смъртни случаи се проверяват от различни агенции не само за да се установи дали лекарите са действали адекватно, а и за да се види няма ли някаква промяна в стрептококите от група А, причинили тежките инфекции, която да прави прилаганото до момента антибиотично лечение по-малко ефективно.

4-годишният Мохамед Ибрахим Али има температура и червен обрив по гърба. Изписан му е антибиотик и се подобрява, след няколко дни обаче

започват болки в корема

Викат спешна помощ, но момчето умира на път за болницата.

“До момента дъщеря ми е била лекувана с 5 антибиотика и все още се опитваме да открием какъв е източникът на този нов обрив по тялото ѝ”, разказа Лора Руни, майка на 5-годишно момиченце. Малката Фара е сред десетките деца в Северна Ирландия, които се борят с пневмония или скарлатина след заразяване със стрептококи. Случаите на бактериални инфекции там толкова бързо растат, че местните здравни власти се принудиха да препоръчат превантивно даване на антибиотици на децата в едно от началните училища в Белфаст. Причината е, че по-рано в него е имало и огнище на варицела, а сега много малчугани са болни от инфекция, причинена от стрептококи. Ако дете боледува и от двете неща за кратък период или едновременно, съществува по-голям риск имунната му система да не може да се справи сама.

Последният смъртен случай също е от този град. Би Би Си съобщи, че става въпрос за 5-годишно момиченце, което се е разболяло миналата седмица. Лекувано е в Кралската детска болница в Белфаст, но в понеделник е издъхнало.

От британската агенция по обществено здраве призоваха хората да не изпадат в паника, тъй като повечето стрептококови инфекции протичат леко и се лекуват с антибиотици. Най-честите симптоми са възпалено гърло, висока температура, кашлица или кожен обрив, ако болният развие скарлатина. Много рядко се стига до т.нар. инвазивна стрептококова инфекция от група А, която може да е смъртоносна. При нея бактериите преминават през имунната защита на тялото и поразяват кръвоносната система и органите. Затова родители и учители са предупредени да бъдат бдителни за симптомите и децата, които ги проявяват, да останат вкъщи. Да се засили и хигиената, за да се предотврати разпространението на бактериите.

Главният медицински съветник на британската здравна агенция доктор Сюзън Хопкинс каза, че нивата на бактериални инфекция във Великобритания са значително по-високи от наблюдаваните по това време на годината преди коронавирусната криза, което кара специалистите да смятат, че има връзка с дългите периоди на самоизолация по време на пандемията.

“Върнахме се към нормалното социално смесване и предаване на инфекции. Но трябва да признаем, че мерките, които предприехме през последните няколко години, за да намалим циркулацията на COVID, се отразиха и на други болести. Това означава, че когато нещата се нормализират, тези традиционни инфекции, които сме виждали в продължение на много години, циркулират на по-големи нива сега”, обясни Хопкинс пред Би Би Си. Малките деца, които заради принудителните заключвания са пропуснали да се сблъскат с някои бактерии в първите години от живота си, сега по-трудно се справят с тях.

Повечето от починалите деца са под 10-годишна възраст

Има само едно момче, което е на 12.

Говорител на британското правителство обаче увери, че страната е подготвена добре да се справи с тази ситуация, но родители разказаха пред медиите, че са се сблъскали с липса на изписаните им от лекар антибиотици в аптеките. Торън Говинд, председател на Кралското фармацевтично дружество, обясни, че наистина се наблюдава недостиг, но той не е само във Великобритания, а в много държави от Северното полукълбо, тъй като зимата води до увеличаване на респираторните инфекции в тях. Тя обаче призова родителите да не се изкушават да дават заместващи антибиотици или такива, които са им останали от предишни техни лечения. Ако го правят, рискуват да причинят повече вреда, той като дозата може да е грешна и ако има бактерии, те могат да станат резистентни към лекарства, които не се използват по подходящ начин.

Ники Гиб, зам.-министърът, отговарящ за училищата, Ник Гиб каза, че превантивната употреба на антибиотици е възможност, която е била повдигната в Камарата на лордовете в британския парламент, когато се е обсъждала ситуацията с увеличаващите се смъртни случаи на деца. От британската здравна агенция обясниха, че подобен подход за справяне с огнища на бактериални инфекции трябва да се прилага само при извънредни обстоятелства, тъй като няма безспорни доказателства, че това би помогнало.

“Стандартните насоки са да се изчака да има поне два тежки случая в училище или детска градина, за да се пристъпи към антибиотици... Но предвид броя на смъртните случаи и опасенията насоките може да се коригират и да видим по-широко използване на антибиотици”, смята педиатърът проф. Адам Фин. По думите му е много важно хората да не се тревожат излишно, а да знаят как да разпознават правилно симптомите.

“Ако детето е с “обикновена” инфекция, може да се почувства зле и след това отново да се подобри. В такива случаи нещата вървят нагоре и надолу и то продължава да яде и да пие течности. Децата, които са получили инвазивна бактериална инфекция, нямат тези епизоди на подобрение. Те просто стават все по-зле и по-зле”, обяснява Адам Фин.

Всички смъртни случаи на ученици се проверяват от различни агенции не само за да се установи дали лекарите са действали адекватно.

Зам.-министърът, отговарящ за училищата, Ник Гиб каза, че превантивната употреба на антибиотици е възможност, обсъдена в британския парламент заради увеличаващите се смъртни случаи на деца.

Проф. Ива Христова: И у нас болните от скарлатина са много повече тази година - няма информация за критични случаи

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

В много държави, включително в България, случаите на скарлатина се увеличават. През последните 2-2,5 г. те бяха по-малко поради засилените противоепидемични мерки. Причина за сегашното покачване са увеличените контакти след отпадането на мерките, свързани с пандемията, обясни за “24 часа” проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Стрептококовите инфекции във Великобритания от началото на тази година са се увеличили 4,5 пъти в сравнение с 2021 г. При починалите деца е изолиран стрептокок от група А. Той може да предизвика инвазивно заболяване с токсичен шоков синдром, каквито няколко случая е имало преди години и в България. Едва ли при починалите деца на Острова става дума само за скарлатина. Възможно е причината да е токсичен шоков синдром в резултат на проникването на бактериите в кръвното русло. Свързан е с некроза на обвивките на мускулите. Температурата е екстремно повишена, увреждат се черният дроб, бъбреците.

У нас от началото на годината също има леко повишаване на болните от скарлатина, но през последните 4-5 месеца кривата на заболеваемостта тръгна нагоре почти вертикално. Общо случаите до момента станаха 530 срещу 140 за цялата минала година. Но засега няма критични случаи, допълни проф. Христова.

Според нея не може да се каже, че фаталната стрептококова инфекция ще дойде дотук, както се опасяват родителите на малки деца, както и не се появиха смъртоносните хепатити, за които в началото на лятото докладва Велкобритания.