Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изображение на Банкси от украинския град Хостомел изчезна миналата седмица. То изобразяваше жена в халат и противогаз, държаща пожарогасител, до овъглените останки от прозорец на разрушена сграда в града.
Изображение на Банкси от украинския град Хостомел изчезна миналата седмица. То изобразяваше жена в халат и противогаз, държаща пожарогасител, до овъглените останки от прозорец на разрушена сграда в града.

Осем украинци изрязаха от стена на разрушена къща в Украйна творба на известния уличен художник

Банда с участието на лотариен милионер е осъдена за обира на “Тъжно момиче” от стената на “Батаклан” в Париж

Картините на световноизвестния уличен художник Банкси, чиито творби се продават за милиони, са мишена на престъпници по цял свят. Последната кражба бе на стенопис в украинския град Хостомел.

Изображение на женска фигура в халат и противогаз, държаща пожарогасител, до овъглените останки от прозорец на разрушена сграда в града, изчезна миналия петък. Полицията публикува снимки на жълта стена с голяма кръпка, изрязана върху тухлите. Ден по-късно украинските власти задържаха осем души за кражбата край Киев. "Група хора се опитаха да откраднат стенопис на Банкси.

Те изрязаха творбата от стената на къща,

разрушена от руснаците", каза губернаторът на Киев Олексий Кулеба в публикация в телеграм. "Няколко души са задържани на място. Изображението е в добро състояние и е в ръцете на властите. Други произведения в района, за които се смята, че също са дело на Банкси, са под полицейска защита", допълни той.

Началникът на киевската полиция Андрий Небитов съобщи, че осем души на възраст между 27 и 60 години, жители на Киев и Черкаси, вероятно са замесени и е образувано предварително разследване. "Тези изображения са символи на нашата борба срещу врага... Ще направим всичко, за да запазим тези произведения на уличното изкуство като символ на нашата победа", казва той, цитиран от в. "Гардиън".

Банкси, който често търси за своето изкуство символични места, е нарисувал откраднатия стенопис и шест други творби миналия месец на места, засегнати от тежки боеве в края на февруари. Художникът на графити разкри присъствието си в разкъсваната от войната страна, като публикува в инстаграм видео с произведенията си, нарисувани със спрей върху стени на полуразрушени постройки.

Сред тях е фигурата на жената с противогаз, държаща пожарогасителя. Стенопис изобразява мъж, приличащ на руския президент

Владимир Путин, хвърлен на пода

по време на мач по джудо с младо момче. Друг показва мъж във вана, който се къпе на фона на развалини, както и две деца, които използват метална част от резервоар като люлка. Показано е изображение на гимнастичка, изпълняваща стойка на ръце, върху стената на разрушена сграда в Бородянка, северозападно от столицата.

Надписът гласи: "Бородянка, Украйна". Бородянка, град северозападно от Киев, заедно с Буча, Ирпин и Хостомел беше един от най-силно засегнатите градове от руските бомбардировки. Освободен е през април. Украинските следователи откриха десетки масови гробове, където са били погребани телата на цивилни, припомня в. "Гардиън".

Кражбата в Украйна последва кражба на стенописа на известния уличен художник от Бристол на вратата за авариен изход на концертната зала "Батаклан”. Върху нея уличният художник бе нарисувал със спрей произведението си "Тъжно момиче". Картината е забулена и скръбна фигура, в знак на почит към 90-те убити по време на координираните терористични атаки в Париж, при които въоръжени ислямисти и атентатори самоубийци причиниха смъртта на 130 души в "Батаклан” и на други места в Париж на 13 ноември 2015 г.

Банкси създава стенописа на вратата на “Батаклан”

през 2018 г. Творбата е открадната в ранните часове на 26 януари 2019 г. от маскирани мъже, които пристигат в 4 ч. сутринта с бял микробус със скрити номера. Те се насочват към концертната зала по тясна улица, откъдето оцелелите, които са гледали концерта на американската група Eagles of Death Metal в нощта на атентата, бяха успели да избягат.

Маскираните мъже срязват пантите на вратата с ъглошлайфи,

задвижвани от генератор, и след 10 минути си тръгват с произведението. Творбата бе открита от италианската полиция 18 месеца по-късно във ферма в Италия. "Много хора от публиката в "Батаклан” избягаха през тази аварийна врата. Тя е чула и видяла цялото клане", каза френският посланик в Рим Кристиан Масе, когато вратата беше открита в Италия.

Седем французи и италианци бяха изправени пред съда за кражбата на стенописа. Трима мъже на около 30 години, които признаха за кражбата на вратата през 2019 г., получиха осъдителни присъди - един за четири години и двама – за три, въпреки че ги изтърпяват не зад решетките, а с електронни проследяващи гривни. Адвокатът на Франк Грилет-Обер, един от тримата мъже, обвинени в кражбата на вратата, каза, че "клиентът му нямал представа какво краде”.

Той бил там, защото знаел как да реже врати. "Беше помолен да направи това, постави вратата в микробуса и се прибра", казва адвокатът пред репортери пред съда. Тримата крадци признават, че са откраднали, но твърдят, че

друг човек стои зад престъплението

Един от тримата мъже, които признават, че са извършили обира, споменава, че "мозък" на операцията бил Мехди Мефтах - лотариен милионер с любов към уличното изкуство, съобщава Би Би Си. Той е спечелил 5,5 милиона евро от лотария, притежава луксозна марка за улично облекло - BL1.D, с миниатюрни 18-каратови златни слитъци, прикрепени върху тениските, и някога е притежавал ситопечат на Банкси. Според свидетеля той "поръчал" кражбата с цел потенциална продажба в Америка, но това обвинение отпада в хода на процеса поради липса на доказателства.

Мехди Мефтах е осъден на три години за разпореждане с откраднати стоки. Попитан за страстта си към Банкси, Мефтах каза: "Израснал съм на улицата и уличното изкуство стана модерно нещо. Бяхме възпитани с това… Видях, че е модерен, посланието му беше интересно. Имах средствата да си купя Банкси.” Но той твърди, че вече не е фен на художника поради неговия "двоен дискурс".

Пред съда Мефтах казва, че не е имал представа за кражбата на стенописа, който се оценява на до 1 млн. евро, докато двама от крадците не се появили на вратата му с произведението. Той им казал: "Какво искате да направя с това?" В крайна сметка се съгласил да помогне на приятеля си, като пази вратата, докато не намерят начин да се отърват от нея.

"Четиридесет и осем часа по-късно осъзнах глупавата си грешка", свидетелства той. "Взех го, сложих го в камиона си и се отървах от него, за да реша проблема". Неговият братовчед и приятел в крайна сметка го закарва до хотел в Италия.

Милионерът Мефтах е признат за виновен

за това, че е помогнал на крадците да скрият вратата в имота си във Вар, Южна Франция. Присъдата му също ще бъде изтърпяна с гривна. 58-годишен собственик на хотел в Италия е осъден на шест месеца условно. Работата на Банкси в крайна сметка е преместена от неговия хотел на адриатическото крайбрежие във ферма във вътрешността на страната, където е открита от полицията.

Престъплението предизвика възмущение на много хора, сред които и служителите на зала "Батаклан”. Те публикуваха съобщение в туитър: "Работата на Банкси, символ на почит към паметта и принадлежност на всички – местни жители, парижани, граждани на света – беше открадната от нас." По време на процеса те заявяват, че произведението е символ и място за съзерцание за парижани и света.