Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралското общество, Кеймбридж и Оксфорд отхвърлят претенциите на самозабравилата се съпруга на диктатора

Автор на множество научни публикации и носител на множество почетни стипендии и степени, Елена, съпругата на Чаушеску, е един от най-уважаваните учени на своето време. Но тя не само че не е учен, а чрез измами успява да се превърне в един от най-хвалените химици в средата на ХХ век.

В действителност успехът й е пълна измислица. Нейната репутация е изградена благодарение на фалшива докторска степен, назначения на висши постове в Централния комитет и широка пропаганда – всичко това, подпомогнато от намесата на Секуритате - бруталната тайна полиция на Румъния.

Елена Чаушеску е родена в селско семейство в малък град близо до Букурещ. След като напуска училище на 14 години, тя се премества при брат си в столицата и работи на различни места, като

често я гонят заради липса на умения и образование След смъртта й бивш учител, който е пазил един от бележниците на Елена в продължение на десетилетия, удостоверява, че тя не е успяла да изучи почти никой от предметите, които по това време са се преподавали в румънските училища.

По тази причина през 1965 г., когато Николае започва изкачването си във властта, тя се оказва доста встрани. Отначало мъжът й отказва да сподели властта с нея вероятно защото не иска да се излага. Но водена от желание да бъде могъща и уважавана, тя решава да се отдаде на химията и вярва, че една научна кариера ще й осигури необходимия престиж.

За целта Елена започва да посещава вечерни курсове по химия в Общинския институт за обучение на възрастни в Букурещ. Много скоро е изключена, защото се проваля на изпит. Всъщност учителят, който наблюдава прословутия изпит, живял в страх за живота си десетилетия след това.

Въпреки това на 8 декември 1967 г. тя получава докторска степен по химия след защита на дисертацията си. Румънското законодателство постановява докторантите да защитават публично дисертациите си. За да се избегне публичната защита на теза, която тя най-вероятно изобщо не е написала, законът е променен, така че тя трябва да представи само писмена защита.

Няколко дни след нейната "защита" в 7,30 ч. сутринта трябвало да се състои и публично представяне. Стотици хора идват, за да чуят как съпругата на президента представя работата си, но намират затворени врати и бележка, че публичното представяне е било изместено за 6 сутринта и вече е приключило.

Впоследствие издигането й до висшите нива на академичните химици е гладко. Постоянно се появяват публикации от името на професор доктор инженер Елена Чаушеску. За нея вече е много лесно да намери учени, които да публикуват изследвания и книги от нейно име - те нямат голям избор, а и са щедро възнаградени за работата си. Отделно цяла организация се занимава с превода и разпространението на "нейните" произведения. Самата тя никога не е писала нищо през целия си живот.

В крайна сметка Елена става ръководител на Румънския институт по химия.

Мирча Корчиовечи, един от най-добрите учени в института, в крайна сметка с изненада открива, че Елена

“не знае какво

е хроматограф

и не разпознава формулата на сярната киселина” - неща, които "се преподават на студенти по химия първа година". Въпреки това амбициозната съпруга става председател на Националния съвет за наука и технологии и контролира всички научни изследвания в страната.

Тя редовно търси международно признание от други учени. Затова, когато семейство Чаушеску пътуват в чужбина за държавни посещения, се договарят и церемонии, в които Елена ще получи почетни степени и други награди за научната си работа, иначе поканата се отказва. Естествено, Елена търси и най-престижната научна чест в Европа: членство в Кралското общество на Великобритания. Затова, преди да посети официално Обединеното кралство, семейство Чаушеску моли Кралското общество, както и Оксфорд и Кеймбридж за почести. Петициите обаче са отхвърлени и Елена трябвало да се задоволи с почетна степен от Централната лондонска политехника и почетна стипендия от Кралския институт по химия.

Години по-късно Корчиовечи признава истината зад международната репутация на Елена:

"Казаха ни: нито една статия не може да бъде написана или публикувана, нито една конференция не може да бъде изнесена, без името на Елена Чаушеску да се появи на първо място. През това време никога не сме я виждали, никога не сме чували за нея. Изготвяхме документи с думи, които знаехме, че тя не можеше да произнесе, камо ли да разбере."

Но не липсват и излагации. Нейното погрешно произнасяне на химичната формула CO2 като CO-doi й спечелва неприятния прякор

Codoi, или Дълга

опашка на румънски

През 1975 г. тя е удостоена с доктор хонорис кауза в Техеранския университет и в Йорданския университет в Аман. По-късно университетът в Манила я награждава с почетна докторска степен благодарение на голямото дарение, което семейство Чаушеску прави по време на пътуване до Филипините.

А когато през 1978 г. заминават на държавно посещение в САЩ, на Елена е предложено почетно членство в Академията на науките на Илинойс (IAS). Но тя иска признание от научна институция в столицата Вашингтон. Според Йон Михай Пачепа, бивш шеф на външното разузнаване на Румъния и автор на книгата "Червени хоризонти": "Елена беше побесняла: "Стига! Не ми пробутвайте, че Картър (тогавашният президент на САЩ Джими Картър) може да ми даде диплома от Или... как беше?, а не от Вашингтон! Няма да отида в Или... каквото там е. Няма!".

Когато не става нейното, тя все пак е принудена да приеме почетното членство от IAS, където демонстрира своето отвращение и яростен антисемитизъм, като казва, че трябва да приеме "ниска степен" от ръцете на "мръсен евреин" - д-р Емануел Мердингер, тогавашен ръководител на IAS.

Но всички научни почести в света не могат да защитят Елена от падането на режима на съпруга й през 1989 г. Едва в този момент тя най-накрая се изправя пред измамата си. Но дори тогава не показва никакво разкаяние - точно обратното. Един конкретен въпрос, зададен от прокурора на Елена, обобщава цялата измислена биография на професор доктор инженера: "И кой ви написа трудовете, Елена?".