Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо най-малкият континент на планетата е приютил толкова страшни змии, паяци и морски създания

Описват я като срамежлива и самотна змия, която не обича неприятности. Въпреки това отровата й е най-токсичната за човешкото сърце. Местният тайпан е специализиран ловец на бозайници. Може да умъртви поне 100 мъже и има потенциал да отнеме живота на когото и да е за по-малко от минута, както и на 250 000 мишки. Тя е изключително бърза и пъргава змия, удря жертвата си с прецизна точност няколко пъти, за да е сигурна, че е приключила с нея.

Тайпанът обитава по-сухите райони на Австралия – континентът, който е дом на най-смъртоносните животни на планетата. Още по-впечатляващото е, че там живеят 20 от 25-те най-отровни змии в света – всички от топ 11 са там.

Самите австралийци често се шегуват:

„Тук, каквото не те отрови, ще те погълне“.

И не са далеч от истината, защото всичко, което шава, може да е свързано с непредвидени последствия.

Разбира се, влечугите не са единственият проблем на местните. Паякът Черната вдовица, тарантулата и няколко опасни морски създания могат да превърнат почивката на който и да е турист в ад.

4-метровият соленоводен крокодил е суперопасен и ако си топнете пръстите във водите край северното крайбрежие на Австралия, това може да се превърне в смразяващо гръбнака събитие, защото той може да се появи точно зад вас. А любителите на гмуркането не искат и да си помислят за среща с кубомедузата, каменната риба, синьопръстенния октопод, охлюва с мраморна шишарка или бялата акула.

Така съвсем естествено възниква въпросът: Как този най-малък континент в света може да е дом на толкова много убийци?

За да разберете отговора на този въпрос и да научите кои са другите най-опасни животни в Австралия, четете в брой 10 на списание "Космос".