Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хатор е една от най-уважаваните древноегипетски богини. СНИМКА: PIXABEY
Хатор е една от най-уважаваните древноегипетски богини. СНИМКА: PIXABEY

Археолози са открили в селище от желязната епоха в Испания артефакти с изображение на Хатор - древноегипетска богинята на небето, радостта и любовта, съобщи Херитидж дейли.

Ограденото със стена селище е открито през 1990 г. в Саламанка, предва БТА. Площта му е 3,2 хектара, а възрастта му е 2700 години. През последните 30 години учените са изследвали около 1000 квадратни метра от обекта.

При скорошни разкопки екип от университета на Саламанка намира амулети и остатъци от керамика. Разпръснатите парчета някога са били част от изрисувана и позлатена фигура на Хатор. Те образуват фрагмент с дължина около пет сантиметра, изобразяващ долната част от косата на богинята.

Изследванията показват, че парчетата са били залепени към основата с помощта на смола или лепило. В момента учените ги изследват в лаборатория, за да идентифицират веществото.

Заедно с керамиката са открити зъб от акула, мъниста и парче амфора с флорални мотиви. Върху последната са запазени следи от популярната сред египтяните синя боя.

На този етап остава загадка как египетските артефакти са попаднали в Испания. Според една от теориите финикийска делегация ги е донесла като подарък. Възможно е обаче те да са изработени от местни хора, които са се запознали с културите на Източното Средиземноморие.