Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Китайски учени проектираха интелигентно енергоспестяващо устройство за наблюдение на добитъка
2022-12-03 11:01:43 |

Китайски учени предложиха ново решение за нулево потребление на енергия за наблюдението на добитъка, захранвано от движението на животните, съобщава Радио Китай.

В резултатите, публикувани в петък в сп. „iScience“, се посочва, че интелигентният сензор се поставя на крави и улавя кинетичната енергия от най-малкото им движение.

Учените от Югозападния университет „Дзяотун“ поставили малки сензорни устройства около глезените и врата на кравите, съхранявайки енергията в суперкондензатори или литиеви батерии чрез детектори. Те използвали магнити и махало. Устройството е в състояние да осигури стабилно енергозахранване за сензорите за наблюдение на кравите дори и когато те не се движат или движенията им са ограничени, се посочва още в проучването.

„Мониторингът на околната среда и здравето на добитъка може да помогне за предотвратяването на заболявания и да подобри ефективността при отглеждането им на пасища“, посочва Пан Ядзя, съавтор на изследването. „Тази информация може да бъде за концентрацията на кислород, температурата и влажността на въздуха, репродуктивните цикли, болестите и производството на мляко.“

Учените тествали устройството и върху хора и открили, че лекият джогинг е достатъчен, за да захрани функцията на устройството за измерване на температурата. Според тях в бъдеще то може да бъде приложено в сфери като спортния мониторинг, здравеопазването, интелигентните домове и изграждането на безжични сензорни мрежи за хора.