Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михал Камбарев
Михал Камбарев

Депутатите се скараха заради текста, че към протоколите на СИК няма да се добавят протоколи от машините

На косъм от сбиване бяха депутатите от "Продължаваме промяната" и ДПС още при старта на днешното обсъждане на Изборния кодекс. Това е трето поред обсъждане на второ четене, след заседанието до полунощ в петък и до 3 часа тази сутрин след 18 часа работа вчера.

Повод този път стана решението, че машините вече стават "специални кутии за машинно гласуване", бюлетините от тях ще се броят на ръка, а към протоколите на секционните комисии вече няма да се прилагат протоколи с данните от устройствата, защото такива няма да има.

Това предизвика недоволство от "Продължаваме промяната". А Михал Камбарев поиска думата по процедура срещу начина на водене, но показа от телефона си клип от Рудозем. На него човек на ДПС държи списък, в който отбелязва кой е гласувал, каза депутатът от ПП.

Това ядоса не само водещия заседанието Кристиан Вигенин, който го скастри, че не може да говори каквото си иска по процедурите, но и ДПС.

Връщайки се към мястото си, Камбарев бе пресрещнат от депутати от движението, които му викаха и се опитваха да му вземат телефона, но Йордан Цонев ги разтърва.

Това бе последната възможност данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа с надеждата да се предотвратят грешките, независимо дали са умишлени или не, скочи Кирил Петков. Съпредседателят на ПП съзря мотивация, която да прикрива напълно информацията от машините.

Реално вече машините почти нямат никакъв смисъл, коментира Кирил Петков. Изборният кодекс стана просто една хартиена процедура, където машините не могат да отпечатат протокол като поне малка гаранция, че изборът ще е честен, подчерта той.

Не се цели връщането на хартиената бюлетина, а убиването на машините протоколи, скочи и Настимир Ананиев. С премахването им се затвърждава, че се подготвят манипулации при преброяването, което ще е на ръка от хора, които ще са уморени след 12-часов работен ден, предупреди депутатът от ПП.

Хартиената коалиция излъга хората, каза пък Надежда Йорданова от ДБ. Истинската цел на прекрояването на Изборния кодекс е била пълното ликвидиране на машинното гласуване и да няма контрол на човешката грешка при преброяването, допълни бившият правосъден министър.

Запазихте флашките, но след като хората в комисиите няма да ги виждат - какъв е смисълът за това. С лъжи и неизпълнени обещания не се прави законодателство, каза още тя.

Йордановя обясни, че машинните протоколи вече няма да могат да бъдат предоставяни на международни наблюдатели и институции. "Така слагате тъмна пелена върху начина на отчитане на резултатите. С всяко гласуване вие взривявате доверието в изборния процес все повече, спрете се!",  призова бившият правосъден министър депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Срамно е за ПП и ДБ, които избягаха от тази зала, вместо да подкрепят машинното броене, както се прави в САЩ, скочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Напомнете им, че те лъжат и със своята лъжа се опитват да си прикриват срама. Защото избягаха, вместо да подкрепят възможното решение в този Изборен кодекс, обърна се той към председателстващия заседанието Вигенин.

Започна се, въздъхна той, защото след Карадайъ се отприщи искането за процедури.

Да напомните на Карадайъ, че възможността да има броячки на бюлетини му беше дадена от партньорите му БСП и ГЕРБ. Самата хартиена коалиция не вярва на неговата опция за броене, скочи Настимир Ананиев от ПП.

Хвърлихте на боклука 80 милиона лева на нашата държава, дадени за машините, каза пък Даниел Лорер.