Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Записът е по време на брака му с принцеса Даяна

Настоящият крал на Великобритания Чарлз III никога няма да забрави най-срамния момент в живота си. Британският монарх беше публично унизен, когато в началото на 1992 г. се появи запис на телефонен секс разговор между него и тогавашната му любовница Камила, днес настояща негова съпруга и кралица консорт.

По това време той все още е женен за принцеса Даяна, но проблемите в брака и присъствието на трети човек в отношенията им са публично известни. Само няколко месеца след скандалния запис

те обявяват,

че се разделят

Настоящият сезон на сериала "Короната" припомни хронологията на случката, довела до окончателен разпад на брака между Чарлз и Даяна. Скандалът, наречен "Камилагейт", всъщност избухва през декември 1989 г., но успешно се пази в тайна в продължение на три години, докато не изтича в пресата. В едночасов разговор влюбените си разменят похотливи реплики, които слагат окончателен край на кралския брак и разкриват официално тайната -

Чарлз и Камила

са любовници

Сцената в сериала "Короната", видно за зрителя, е режисьорски изпипана до най-малката подробност, за да не доведе до скандал на Острова. Доминик Уест в ролята на Чарлз внася лекота в разговора, Оливия Уилямс в ролята на Камила вдъхва на героинята си съпричастност. Сцената представя любовниците като трагични фигури, разделени от

независещи

от тях

обстоятелства,

които е трябвало да се оженят и макар това да не се е случило, остават дълбоко предани един на друг.

Сериалът се справя внимателно и с реакцията на Даяна. Моментът очевидно е опустошителен за жена, чийто брак е бил обречен още преди да го сключи.

Години преди записа се носят слухове, че Чарлз и Камила имат афера. През 1992 г. излиза биографичната книга на Андрю Мортън "Даяна: нейната истинска история". Нейният автор внимателно анализира случката. Според него изтичането на разговора само потвърждава обстоятелството, за което мнозина, включително принцесата,

не са били

съвсем сигурни

"Тук не става въпрос за изневяра или някакъв разговор, издаващ пошлост. "Камилагейт" потвърди не само че двойката е имала връзка, но и че са били много влюбени. Прочетете отвъд мръсните заглавия във вестниците и ще видите, че тези двама са имали връзка, каквато се постига само в дългосрочни и отдадени партньорства. Точно това разбра Даяна в онзи момент. Че в техните сърца има любов", пише като предговор Андрю Мортън.

Телефонното обаждане доказва също така, че всички приятели на Чарлз не само са знаели за аферата, но и са съдействали за нейното осъществяване. Камила и тогавашният престолонаследник прекарват по-голямата част от разговора в обсъждане на логистиката на забранената си връзка. Те оживено дискутират коя къща на високопоставен приятел ще използват за следващото си рандеву.

Редакторът на вестник "Мирър" Ричард Скот не публикува разговора между Камила и Чарлз веднага, защото се страхува да не подкопае кралския брак. За неговото съществуване обаче се разбира бързо. В началото на 1992 г. се появява информация какво се съдържа в него, но и това е достатъчно тежко за Даяна.

През октомври 1992 г. Чарлз и принцесата заминават на

“помирително” пътуване до

Южна Корея,

което е широко отразено в медиите. Разговорът все още не е изтекъл официално, но всички в кралския двор знаят за съществуването му, както и че е напълно автентичен.

Обиколката в Южна Корея се оказва катастрофална - пресата отбелязва, че и принцът, и принцесата изглеждат нещастни. През ноември таблоидът вече открито загрява какво ще се случи със заглавие

“Тайният разговор на Чарлз в леглото”,

но все още не го публикува.

През зимата на същата година пожар в замъка Уиндзор изпепелява 100 стаи и опустошава кралицата. Скоро след това е обявена раздялата между Даяна и Чарлз.

Неслучайно на 24 ноември 1992 г., говорейки пред множеството, събрало се в лондонската зала "Гилдхол", Елизабет II размишлява за предходните 11 месеца: "1992 г. не е година, на която ще гледам назад с неподправено удоволствие. По думите на един от моите по-благосклонни кореспонденти тя се оказа "ужасна година". Британската кралица добавя: "Подозирам, че не съм само аз, която мисли така".

Всички тези събития, разказани в новия сезон на сериала "Короната", бяха посрещнати с безпокойство на Острова, защото се появяват само два месеца след смъртта на Елизабет и възкачването на Чарлз III на трона. Те припомнят някои от най-мрачните дни за монархията, които не приключват със секс разговора на Чарлз и Камила.

Именно през 1992 г., 40-ата година от управлението на кралица Елизабет, поредица от смущаващи събития разбиват представата на британската общественост за кралските особи като за "идеалното семейство". "Преди 90-те години на миналия век "доверени редактори, писатели, интервюиращи и създатели на предавания" често представят изчистена, одобрена от кралското семейство версия на "послушното, трезво и трудолюбиво семейство", пише писателят Андрю Мортън в книгата "Даяна: нейната истинска история". Но с разрастването на таблоидите и превръщането на грубите

посегателства върху личния живот

в норма отношенията между кралското семейство и пресата се влошават - тенденция, която продължава и днес.

Годината започна с публикуването на снимки, които свързват Сара Фъргюсън, херцогинята на Йорк, с тексаския милионер Стив Уайът. Омъжена за втория син на кралицата - Андрю, от 1986 г., херцогинята, известна още като Фърги, се разделя със съпруга си през март същата година. През август Фърги отново попада в заглавията на вестниците, след като "Дейли Мирър" пуска интимни снимки с финансовия й съветник Джон Брайън. Андрю и Фърги се развеждат официално през май 1996 г., малко повече от четири години след раздялата им.

През април 1992 г.

приключва втори кралски брак

- дъщерята на кралицата - принцеса Ан, се развежда с Филипс, неин съпруг от почти 20 години. Според слуховете и двамата са имали извънбрачни връзки, но двойката се разделя три години по-рано, през 1989 г. - същата година, когато анонимен източник открадва лични писма, адресирани до Ан от Тимоти Лоурънс, домашен помощник на кралицата, и ги споделя с вестник "Сън".

През пролетта на същата фатална година Мортън публикува книгата "Даяна: нейната истинска история" - разтърсваща биография, която съдържа интимни подробности за борбата на Даяна с психичното й здраве и за продължаващата афера на Чарлз с Камила. При излизането на книгата и Мортън, и Даяна отричат принцесата да е участвала пряко в създаването й. Едва след смъртта на Даяна през 1997 г. Мортън разкрива, че тя е предоставила аудиозаписите, послужили за основа на репортажа му.

Върхът на личните сътресения, които кралското семейство преживява през 1992 г., е пожарът в

замъка Уиндзор

на 20 ноември. Възпламенен от повреден прожектор в частен параклис, пожарът унищожава 115 стаи в кралската резиденция и отнема на 225 пожарникари около 15 часа, за да го потушат. По-голямата част от историческите произведения на изкуството и съкровищата в замъка остават непокътнати и никой не е сериозно ранен. Но самата постройка - най-старият обитаван замък в света, датиращ от XI в. - се нуждае от мащабен ремонт.

Пожарът е "личен удар за кралицата, тъй като замъкът Уиндзор е една от любимите й резиденции. Едва след цялата тази драма, на 17 януари 1993 г., "Мирър" публикува пълния текст на разговора между Чарлз и Камила. Според биографията на Сали Бедел Смит, написана за кралица Елизабет II, анкета, публикувана малко след изтичането на телефонния запис, показва, че 68% от анкетираните са заявили, че Чарлз е опетнил репутацията си, а 42% смятат още тогава, че 10-годишният принц Уилям трябва да наследи Елизабет като следващ монарх.