Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Костадин Паскалев (в средата) бе инициатор на голямата среща, събрала представители на леви партии в НДК.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Костадин Паскалев (в средата) бе инициатор на голямата среща, събрала представители на леви партии в НДК. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  • Първанов, Манолова и Дончева лансират единен нов субект - като ПАСОК в Гърция, който да играе още на следващите избори
  • Костадин Паскалев събра знакови червени имена

Ново ляво обединение ще има преди следващите избори догодина. То ще участва в очаквания предсрочен парламентарен вот и в местния наесен, но въпросът е дали ще работи с БСП, или ще играе без нея. Но сътрудничество с БСП е възможно само ако начело не е Корнелия Нинова.

Тези заявки направиха участниците в кръгла маса, събрала представители на политически формации от левия спектър. Неин организатор бе членът на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев.

В НДК дойдоха и много от ярките лица на вътрешната опозиция в столетницата, членове на движенията “Социализъм ХХI век” и “Социалисти БГ” (виж инфографиката). Поканата не уважи нито соцлидерката Корнелия Нинова, нито представител на ръководството. Като опит за реабилитация на позабравени бивши кадри на партията определи срещата зам.-шефът на лявата група депутати Георги Свиленски пред “24 часа”.


Ден преди голямата дискусия Нинова изпревари събитията и обяви амнистия, като покани всички, напуснали БСП, да се върнат. Това не бе прието от лицата на другите формации, събрали се на форума.

Сред тях бяха Мая Манолова, Татяна Дончева, Георги Кадиев и Симеон Славчев. Както и президентът (2002 - 2012) и създател на АБВ Георги Първанов и настоящият лидер на движението Румен Петков, които обаче бяха изключени от БСП през 2014 г.

В зала 7 на НДК седнаха още Валери Жаблянов, Дора Янкова, Георги Пирински, Ана Пиринска, Петър Мутафчиев, Кирил Добрев, Боян Балев, Георги Божинов, Жельо Бойчев, Явор Куюмджиев, Ангел Найденов, Сотир Ушев, Николай Цонков, Светлана Шаренкова, Донка Михайлова, Дончо Конакчиев, Николай Николов, Михаил Мирчев, Любомир Халачев и много други.

Дойдоха и Александър Томов и лидерът на комунистите Александър Паунов. В залата бе и народната певица Николина Чакърдъкова, която е в АБВ.

Въпреки очакванията липсваха 3-те най-ярки лица на вътрешната опозиция

в момента, спрягани като алтернатива на Нинова за лидерския пост в БСП - Крум Зарков, Станислав Владимиров и Петър Витанов. Не дойдоха и други знакови опозиционери като Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Димитър Дъбов, Калоян Паргов, Сергей Станишев.

Трябва да има не само обединение, но и създаване на нов политически субект, обявиха повечето от изказалите се, част от които се обръщаха един към друг с “другарю”.

Целта ни е да направим диагноза какво се случва с желание да има истинска левица, да проведем честен и градивен разговор, равнопоставен диалог, обясни в началото на дискусията Паскалев. Но бе категоричен, че

това не е учредително събрание и няма да се избира лидер

Една мисъл и цел ни водят - да се намери единението на левите сили заради добруването на обществото, обяви Жаблянов и призова да върнат “живеца в лявото”.

Мая Манолова и Георги Първанов бяха главни участници в дискусията.
Мая Манолова и Георги Първанов бяха главни участници в дискусията.

Лявото е в будна кома,

включи се Мая Манолова. Настоя, че хората имат нужда от социална алтернатива. Но чакат да признаем грешките си и да покажем по какъв път ще вървим, а това изисква болезнена честност, каза лидерката на “Изправи се България”.

Според нея “БСП вече не е сила, а лесно заобиколим фактор”, а капсулирането отблъснало леви авторитети. Ръководството на БСП се превърна в частен клуб, в шепа послушковци. БСП на практика е приватизирана, а тя е на хилядите леви хора, отдадени на левите ценности, които един тесен кръг осребрява, коментира Манолова. Според нея в момента

БСП коленичи пред ГЕРБ и ДПС в парламента

Рецептата ѝ за рестарт на левицата е да се върне към дневния ред на хората, събралите се партии да се явят заедно и с общи листи на изборите догодина и да се върви към създаване на единен политически субект.

Символика в избора на залата видя пък Георги Първанов, като направи препратки с историята -през януари 2001 г. пак там е подписан стратегическият проект “Нова левица”, а 20 дни по-късно на политическата карта се появи и Коалиция за България.

Ексдепутатът Васил Антонов, кметицата на Троян Донка Михайлова и социологът Васил Тончев
Ексдепутатът Васил Антонов, кметицата на Троян Донка Михайлова и социологът Васил Тончев

Левицата се нуждае от дълбока трансформация, каза Първанов. Няма да има успех, ако не е обединена и силна.

Трябва да се направи качествено нов субект,

работещ и перспективен, убеден е почетният председател на АБВ. Събирането обаче не трябвало да е силово - чрез приемането на програмата и условията на една партия, а на база взаимно уважение и равнопоставеност дори с малките формации, които “няма да имат свръхпретенции и да поставят прът в колелата”.

Първанов вижда възможност за коалиция с БСП. Той говори за промяна в червения устав във връзка с въведения пряк избор на председател, но след това уточни, че няма “да кадрува” в столетницата.

БСП е свикнала тя да е слънцето, но времената са други и ако искаме да привлечем левия избирател, трябва да вземем мерки, коментира и Георги Кадиев.

Ляво обединение без БСП ще бъде слабо,

предупреди обаче той и предложи контактна група да търси разговори с “Позитано” 20. Но и без БСП трябвало да се върви към обединение.

Да не се създава коалиция на хора, чието сърце е в БСП, а да се направи нов субект вляво, призова пък Татяна Дончева. Тя поиска да не се забъркват във вътрешните процеси на соцпартията, защото това не е добре и за членовете на БСП. Трябва да сме деликатни и няма нужда в момента, когато са изострени страстите, ние да наливаме масло в огъня, препоръча лидерът на “Движение 21”.

Според нея не трябва да се хабят усилия за работа със сегашното ръководство на БСП, но пътят към нея трябвало да е отворен и когато то се смени, да се направи следваща стъпка.

С колкото и субекта да обрасне БСП, в сегашното ѝ организационно състояние тя ще пада като воденичен камък надолу, барабар с нас. Личните отношения са решими,

и с по-големи катили сме правили коалиция

Въпросът е как хората ще погледнат на това ново формирование и дали виждат в него надежда, коментира Дончева. И също даде рецепта - да се върви към нов субект по подобие на ПАСОК и СИРИЗА в Гърция. Това не може да стане с един замах, но трябва да се върви натам. И да се реши още днес, за да може групите по места да не си мерят силите. Левицата е посяла много хора, каза още Дончева. И напомни, че има безброй социалдемократически формации.

Време е за широк ляв фронт, защото

социализмът има почва у нас,

записаха участниците в обръщение. Всяка от партиите да излъчи по двама, които да работят по бъдещото единение - един за политики и един за организационна реформа.

В приетия документ участниците се обявиха против войната и поискаха незабавното ѝ прекратяване, но без да споменават Русия.