Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от задържаните за детско порно
Един от задържаните за детско порно

Повечето обяснявали, че теглели от любопитство

40 флашки със снимки и клипове, изобразяващи изключително брутални сексуални сцени между мъже и малки момичета, както и между деца и животни, били открити у един от задържаните от педофилската мрежа, разкриха разследващи. Тя беше разбита преди десет дни. Следователите от отдел “Киберпрестъпления ” в Националната следствена служба и ГДБОП атакуваха едновременно жилища в София, Хасково, Варна, Стара Загора, Нови хан.

13 мъже бяха задържани. Двамата най-млади са на 25-30 г., най-възрастният е на 60. В ареста останаха 10. Един беше освободен от съда срещу 7000 лв. гаранция, а двама пусна прокуратурата - единия срещу 2000 лв. гаранция, а другия срещу подписка. Парадоксалното при освободения от съда срещу 7000 лв. е, че е

семеен, баща на

две малки

дъщери

Мъжете не са се познавали лично. Някои от тях общували, включително и по скайп, но само с никнейм (прякори). Разговорите им онлайн били посветени както на клиповете и снимките, но също обсъждали и съвсем всекидневни теми.

13-те обвиняеми били всъщност най-активните потребители на детски порнографски материали. Първоначално разследващите засекли 12, но при разработката се появил още един.

Сред арестуваните е нидерландецът Валтер Спиес, който е пилот в много популярна нискотарифна компания. Той живее у нас. Вечерта преди задържането Валтер се прибрал от полет и веднага се залепил за компютъра, за да гледа и споделя детско порно. Разследващите трябвало да действат бързо, защото не било ясно кога му е следващият полет, а не искали да питат компанията, за да не провалят операцията.

“Не съм знаел, че това е наказуемо. Държал съм материалите единствено за себе си, не съм ги разпространявал”, било оправданието на Валтер, който не е семеен. След задържането му българка се обадила на разследващите, за да им каже, че му е годеница. Той пък твърдял, че има годеница италианка.

Друг от задържаните - Лъчезар Александров, търгувал с грамофонни плочи. Неговото обяснение било, че от любопитство свалил торент и не го изтрил после.

Сред арестуваните са и братя от Нови хан, които ползвали един компютър, за да споделят детско порно. Единият работел като монтьор, а другият бил общ работник. При тях се проверява и дали няма физическо посегателство върху деца, защото намереното в компютъра “било много притеснително”.

Мъжете били наблюдавани от около месец. Първоначално трябвало да бъдат задържани само тези извън София.

По-късно обаче разследващите получили информация, че четиримата, които живеели в столицата,

опитали да трият

съдържанието

на компютрите и телефоните. Не е сигурно дали са се усетили, че ги дебнат. Според криминалисти по-скоро това била регулярната практика - да свалят, разпространяват и после да трият бруталните снимки и клипове. И тъй като имало опасност да бъдат загубени доказателства, разследващите атакували и тях.

Имало някои, които теглели детско порно денонощно. Единият дори оставил компютъра си включен, докато бил на работа, за да може през това време да се разпространяват снимките. Други влизали само на сесии.

Шефът на отдел “Киберпрестъпления” в НСлС Светослав Василев:

Шефът на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС Светослав Василев
Шефът на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС Светослав Василев

Те знаят, че ще се отърват с условна присъда или глоба

- Г-н Василев, какво обясняваха мъжете, задържани за разпространение на детско порно?

- Повечето казваха, че не са запознати с технологията и като сложили снимките и клиповете в някаква папка, те започвали да се споделят.

- Никой ли не призна?

- Имаше и такива, които твърдяха, че съжаляват. Някои използваха и други защитни версии. Обещаваха съдействие, за да заловим и други подобни.

- Притеснени ли бяха?

- Видимо, да, но нищо повече. Не знаем какво им става в главите. Общо взето се държаха като всички обвиняеми. Всеки, на когото се повдигат обвинения, е притеснен в някаква степен.

- Имаше ли съпруги и майки, които реагираха остро, когато разбраха за какво задържате техните партньори и синове?

- Нямаше такива случаи, но не всички са семейни.

- С каква сексуална ориентация са?

- Не всички са с традиционна, но нас това не ни интересува.

- Има ли и други, които наблюдавате?

- Да, но след акцията активността ще замре за един период от време. Но практиката показва, че се връщат. Проблемът е, че при нас генералната превенция не работи, тъй като изключително ниският размер на наказанието не представлява реална заплаха. Те знаят, че дори и да бъдат заловени, най-вероятно ще се отърват с условна присъда за разпространение или глоба.

- По-големите наказания решение ли са?

- Не е само до по-големи наказания. Ние работим с НПК, който беше приет през 2005 г., но на практика само бяха разместени текстовете на стария НПК от 1974 г. Работим с наказателен процес, който е в духа на съветската практика отпреди повече от половин век. С него трябва да събираме доказателства.

Способите са изчерпателно изброени в НПК и са едни и същи от 1974 г. досега. Има откровено безумни изисквания. Да не говорим, че само ние и Руската федерация имаме поемни лица, които да оценяват дали са законосъобразни действията на професионалистите. Нашият наказателен процес тръгва едва ли не с презумпцията, че участниците в процесуалните действия са нарушители и гражданското общество трябва да ги контролира. И тъй като обикновено претърсването и изземването се извършват сутрин, най-често поемни лица са от същия блок, вход и могат да познават извършителя.

Има много способи, които при нас не са разрешени. Не можем първоначално да проследим трафичните данни, тъй като процедурата за получаване на достъп до тях е изключително тежка. И се получава, че можем да отидем някъде и да се окаже, че друг се е свързал с рутера.

- И докато отидете на новия адрес, той може да бъде предупреден.

- Разбира се, всичко е възможно. Инструментариумът е от времето, когато не е имало персонални компютри и интернет.

- Откъде идват снимките и клиповете, които открихте в компютрите на задържаните?

- От азиатски държави. Голям обем от файлове бяха от Русия, от бивши съветски републики. Нямаме данни български деца да са участвали в клиповете.

- Как разбрахте, че идват от Русия?

- Има много начини, по които да се установи. Затова се правят аудио-визуални и художествени експертизи, включително и на какъв език се говори. По диалекта може да се разбере дори от кой регион са участниците в клипа. Художествената експертиза е,за да се установи дали децата са непълнолетни и малолетни. Някои от тези снимки и клипове са изключително отвратителни. За съжаление, не можем да разчитаме на сътрудничество от Руската федерация по отношение на авторството на клиповете. Още преди години сме опитвали, но не сме получавали отговор.

Измамници в интернет искат по 300 евро, защото уж ви били разкрили, че имате голи снимки с деца

Това е мейлът, който пращат измамниците в интернет.
Това е мейлът, който пращат измамниците в интернет.

Онлайн измами, свързани с акцията срещу педофилите, започнаха 6 дни след операцията. Схемата работи просто. Разчита се, че човек е чул за разбитата мрежа за разпространение на детско порно. Той получава на мейла си писмо с прикачена снимка, кръстена “Известие”. Подател е уж националната полиция, но се вижда, че мейл адресатът е друг.

В кадъра на много лош български, вероятно машинен превод, е описано, че адресатът държи детско порно. “Консумация и притежание на детска порнография - киберпорнография - престъпления срещу деца”, е описано уж извършеното престъпление. След което е посочен и чл. 383 от Наказателния кодекс. Всъщност този текст е за отклоняване от военна служба. Интересни са и имената на службите, описани в мейла. Веднъж е “българската полиция”, втори път “Централна служба за борба с престъпленията в областта на информационните и комуникационните технологии”, а трети път - “Комисията по класификация към Министерство на правосъдието”. Мошениците все пак са успели да сложат правилното име на шефа на полицията Атанас Илков. Забравили са да го преведат и седи написано на латиница.

Мейлът дава срок до 72 часа, за да се пратят писмени обяснения, иначе ще дойде жандармерията. Веднъж отговорили, те ще ви върнат отговор, че трябва да платите 300 евро, за да не ви задържат. Засега няма данни за излъгали се.