Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Крум Зарков
Министър Крум Зарков

Според него методът на гласуване не определял резултата

Няма причина да бъде отварян Изборният кодекс, защото всяко едно правило има нужда от време. Второ, защото когато се отвори, се случва това, което виждаме в момента - заваляват предложения от всякакъв характер. И накрая - просто не е в дневния ред. Оставям настрана, че Изборен кодекс не се отваря преди избори. Това каза по БНТ правосъдният министър Крум Зарков.

За съжаление, БСП като основен флагман по тази тема, ми се струва грешка. Няма да коментирам реплики, които не съм чул, добави той. Думите му бяха по повод разменените реплики между Георги Свиленски и Кирил Петков в петък, когато се дебатираше Изборният кодекс.

Целят този дебат нанесе голяма вреда. Каквото и да се реши, ще остане горчив вкус, което вреди на изборния процес, смята Зарков.  Методът на гласуване не определя резултата от изборите, той може да спомогне на тези, които мамят, а БСП не е от тях, не е от тези, които мамят, обясни правосъдният министър. Ако методът на гласуване е честен, то когато БСП намери верния път, ще се възползва от него, поясни той.

   Поканата на лидера на социалистите Корнелия Нинова към други леви лидери му звучала като поредното наддаване. В БСП напрежението нараства, смята Зарков. И като цяло бил притеснен. За него обновлението на БСП било първата крачка преди обединението на левицата. То минавало през смяна на ръководството.

Зарков коментира и други актуални теми - Шенген, антикорупционното законодателство, законите по плана за възстановяване.

За Шенген

На 8 декември е датата, на която ще се вземе решение за Шенген. Имаме едно последно препятствие и то е позицията на Нидерландия, обясни правосъдният министър. Според него Нидерландия ще застане на правилната позиция. Вярвам, че имаме всички шансове да постигнем резултат, да се признае правото на България да бъде част от Шенген, добави Зарков.

Шенгенското пространство ще ни помогне допълнително да укрепим българо-турската граница, смята той. По думите му, когато сме изпълнили задълженията си, трябва да настояваме и за правата си. 

По отношение на първото заседание на съвета за криминологични изследвания, той обясни защо той е важен - за да се противодейства на престъпленията, трябва да се анализират. 

Вчера съветът се събра за първи път и анализира три групи престъпления - по транспорта, трафика на хора и каналджийството. На базата на анализи ще се направят и предложения за законодателни промени, допълни министърът. Създаването на съвета беше един от неговите приоритети. 

За КПКОНПИ той припомни, че още на първото заседание на правната комисия бяха приети двата законопроекта - на "Продължаваме промяната" и на правосъдното министрество.

Това би трябвало да е приоритета на приоритетите - защото рибата се вмирисва от главата, освен това в българската действителност имало нещо като стъклен похлупак, а и не трябвало да се въртим в кръг, обясни Зарков.

Повечето от законите по плана за устойчивост са прииети на първо четене в комисия, съобщи още  правосъдният министър.