Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметникът на Андрей Николов във Видин. Снимка Фейсбук/Петко Симеонов
Паметникът на Андрей Николов във Видин. Снимка Фейсбук/Петко Симеонов

Това съм писал по времето, когато в България, оглавяваното от Бойко Борисов правителство строеше. Него визирах с израза на Клинтън. Даже цяло есе написах на тази тема. Смятал съм за важно, че трябва да му се обърне внимание към паметниците на културата. Да не се строят само магистрали, пречиствалните станции, спортни зали, водопроводи и пр.

Сега, когато виждам какво ни докараха на главата юмрукът, отровната тройка, поредицата "всенародни въстания" и мадурките, имам желанието да възкликна:

"Държавата, глупаци!"

28 ноември 2018 г. ·

Този прочут паметник на Андрей Николов е във Видин. Това е паметник на победата в Сръбско-българската война. Победителят скърби за загиналите и за безсмислието на войната. Паметникът е открит 1911 год...

Преди подписването на Ньойския договор Сърбия претендира за големи части от западна България, включително и за Видин, Белоградчик и други. Разшетват се чужденци да видят за какво става дума.

Аргументи в защита на България много. Особена роля изиграва този паметник. Чужденците го виждат и са категорични. Такъв паметник на войника победител, който страда за загиналите, няма в Европа. Той може да бъде издигнат от чувствителен и хуманен народ. Претенцията на Сърбия е отхвърлена. Видин остава в България.

Материалните знаци на културата са големите стражи на страната! Концертни зали, театри, опери, паметници, музеи, галерии, библиотеки, университети, училища - това са крепостните стени на държавата. Те са лицето и силата на България и нейните правителства в контактите по Света.

Понеже споменах училища. Когато през ХІХ век на Запад се обсъжда въпроса - имат ли право българите да претендират за своя държава, един от важните аргументи, наред с въстанията, е броя на училищата, които българите сами издигат и поддържат.

И като преиначавам Клинтън, ще река - "Културата, глупако!"

От Фейсбук.