Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КУПОН ДО ДУПКА: Няма шанс нито на теория, нито на практика чалготеките в Студентски град да се изпразнят.
КУПОН ДО ДУПКА: Няма шанс нито на теория, нито на практика чалготеките в Студентски град да се изпразнят.
Cтудентски град - място свободно от чалга." Това искат от Сдружението на майките срещу насилието. Родителите на пострадалите там имат право. Чалгата е превзела отдавна и тази територия. Но отсега да е ясно: Студентски град без чалга е теоретически и практически невъзможно. Това звучи като "Държавната администрация - място свободно от корупция" или "Азис - без грим". Може, но не е естествено. Поне за нашите географски ширини. Ако ще и Господ да застане начело на държавата и да раздава щедро от библейския морал. Идеята е утопична като тази да оградим Студентски град като резерват и да въведем строг пропусквателен режим с вечерни часове.
Освен това чалгата като част от музикалната култура на България не е единственият виновник за насилието сред младите.
Те са осеменени с чалга още от раждането си. Чалгаджийско е възпитанието им, или поне на половината от младежите до 25 г. Чалга ги залива от медиите. Живеят по чалгаджийски закони, гласувани от чалгаджии в парламента. Чалгата и този начин на живот е общоприет като разкошен. Засипан със салфетки, на които са отпечатани банкноти, и които в разгара на купона се хвърлят във въздуха. Фалшив, но желан живот. Чрез чалгата българите избиват комплексите си, разчекнати между желания стандарт и мизерията, в която съществуват.
Колкото и да е просташка, тази музика и съпътстващите я заведения, е индустрия, и то законна. Върти обороти, генерира печалби, плаща данъци (макар и отскоро след ревизионни актове за някои от изпълнителите). Не можем да я нарочим, че е виновна за насилието. Или поне не е в генезиса на проблема.
Няма как Меката на висшето образование Студентски град да се освободи от чалгата, след като наскоро дори в тържество на начално училище деца танцуваха в ритмите на творчеството на Азис. Министърът ясно каза - не може да забрани т.нар. попфолк в мероприятията на първолаците. Азис бил герой за младите. Прав е човекът. Насила хубост не става. Симфонии ли да им наложат, след като родителите им нямат нищо против чалгата и вкъщи това се слуша. Щом не могат да забранят чалгата от първи клас, как ще го направят за кандидат-бакалаври и магистри?
Сигурно е, че и
депутатите няма да
са съгласни да
забранят чалгата
Има много примери и снимки за депутати и депутатки, които кълчат кълки на ориенталски ритми. Дори да застанат зад идеята на майките против насилието, то ще е лицемерно, както обикновено в такива каузи. А вечерта пак ще отидат на чалготека и ще връткат ханшове. Иначе, ако ги питаш каква музика слушат, всички са рокаджии, че и почитатели на операта.
Но да се върнем на студентите и чалгата. Без съмнение, това е най-слушаната музика по нощните заведения там. Чалготеките са и най-посещаваните места. Търсенето определя предлагането - пазарна икономика. Щом се множат, значи има ниша за развитие. И не е вярно, че само криминалният контингент ходи по чалготеките. Никой не е задължил студентите да посещават тези заведения. Сами го правят, и то с удоволствие. Може би, защото, както казва един футболист, там са мадамите. Или защото пиенето е евтино, макар и менте. Или защото такъв им е манталитетът.
Забраната на чалгата в Студентски град ще лиши и университетите от допълнителни приходи. Точно вузовете дават под наем помещенията и прибират тлъсти наеми. Така парите на по-заможните студенти, които са фенове на чалгата, макар и косвено, пак отиват в касите на висшите училища. Ако чалготеките станат кина и книжарници, никой няма да ги посещава, и бързо ще фалират. Този вариант хич няма да се понрави на ректорите. Да не говорим, че има и съмнения за злоупотреби с парите от наемите.
Но защо един студент ще нарита, намушка или напсува свой колега? Чалгата и нощните заведения ли са виновни за това поведение на академичната младеж? Да предположим, че 10% от причините са точно това. Насилието е приоритет за нискоинтелигентни, примитивни и първосигнални хора. Такива са и повечето фенове на чака-рака музиката. Случайно попаднал в чалготека кандидат за висше с претенции за висок интелект, е потенциална жертва на чалгаджиите. Нищо чудно да го пребият след реплики като "Мухльо, що ми гледаш гаджето",
“Ей, диоптър, махни си книгата от бара, че ми пречи на чашите”
и "Ти ли ще ми говориш, че Кейнс е велик икономист бе, Митко Пайнера е най-големият".
Малко вероятно да се случи, но все пак е възможно. За да не става така, студентът просто не ходи в заведението, и това е.
Ако случайно минава покрай чалгаджийница и без причина бъде пребит от надрусани мутри, вината отново не е на поп-фолка. Проблем на МВР е да залови извършителите, на прокуратурата да ги обвини, а съдът да ги накаже. Ако това се бе случило бързо и ефективно в три поредни случая като тези със Стоян Балтов, тенденцията щеше да бъде прекратена. Но не би! Делата се влачат, валят оправдателни присъди и всичко продължава.
Истината е, че инцидентите в Студентски град са плод на възпитанието на родителите, или направо липсата на такова. Иначе чалготеките като синоним на пошлостта и престъпността щяха да са празни, или поне да не са посещавани от студенти. Другото е проблем на общински наредби, полицейски контрол и ефективна съдебна система.