Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Костов
Йордан Костов

 Делото "Наглите" приключи на първа инстанция с много въпросителни.
Само 4-ма получиха присъди за 12 отвличания. Прокурори, полицаи и жертви признават, че това не е цялата банда. В началото на разследването през 2010 г. от високите нива в МВР се прокрадват съмнения, че техни служители, и по-точно от БОП-а, са проявявали нездрав интерес към събитията с арестите по "Наглите".
Днес те не са на работа в системата
не ги съдят, но никой не разбра имената им. По всеобщо мнение осъдените по "Наглите" нямат капацитет да извършат сами толкова добре организирани престъпления без участието на опитни ченгета или поне покровители високо във властта.
Единственият полицай, който беше арестуван тогава, е Йордан Костов - служител на Криминална полиция, оперативен работник в местата за лишаване от свобода. Първоначалните съмнения, че е пускал членове на "Наглите" от затвора, за да извършват престъпленията, не се потвърдиха.
Костов нито е свидетел, нито подсъдим заедно с бандата за отвличания. Както "168 часа" писа, срещу ченгето има
обвинителен акт
за престъпление
по служба,
а делото няма нищо общо с "Наглите". Освен един любопитен факт. Един от оправданите - Павел Петков-Прасето, е дал показания срещу Костов и ще бъде един от свидетелите по делото срещу него. Като оперативен работник в затворите Костов е имал задачи да получава информация за престъпления.
Водил е оперативни разработки за десетки бандити. Името му се свързва и с работа по случая "Белнейски". Днес делото е на последна инстанция - ВКС, но върви към обрат.
Прокопи Прокопиев и разстреляният преди 2 седмици в София Кирил Кирилов от "Наглите" също са били обекти на разработка от Костов, докато са зад решетките. Те стават най-кръвожадните членове на "Наглите", след като излизат от затвора.
Костов е контактувал и с друго лице, което е замесено в аферата с отвличанията - наркобоса Васил Маникатов. Той пък става жертва на "Наглите", докато изтърпява наказанието си в затворническото общежитие в Казичане.
Първият човек,
на когото се обажда,
след като бандитите
го пускат,
е Йордан Костов. Той го прибира с колата си и го връща зад решетките.
Днес Йордан Костов е освободен от ареста и чака делото срещу него да започне. Той се съгласи да даде интервю единствено пред "168 часа" с уговорката, че не може да говори с подробности за разработките на бандити, които е водил, както и за детайли по делото срещу него, където основният свидетел на прокуратурата е оправдан член на групата за отвличания.
"Понякога обществото е обект на манипулация, но истината рано или късно излиза наяве" - категоричен е Костов.

Йордан Костов: Затворниците се страхуваха от Наглите

- Бяхте арестуван преди 2 години с "Наглите". Какви бяха обстоятелствата тогава и как се разви случаят?
- Предполагам, че целта на разследващите по случая с "Наглите" е да свържат името ми като участник в групата или поне да внушат това на хората, което го и постигнаха.
Тук обаче емоцията и желанието да се докажат е била повече от професионализма и етиката на тези служители. По делото на "Наглите" не съм разпитан дори и като свидетел.
Няма и за какво. Обвинен съм в престъпление по чл. 304 от НК и чакам да започне процесът, за да разбера от прокурора как съм търгувал с влияние и как лишени от свобода са предлагани за условно предсрочно освобождаване. Тук всичко е като в параграф 22.
Аз - оперативният работник от Криминална полиция,
да влияя на началници
на затвори, прокурори
и дори съдии!?
Доколкото знам, няма разпитани такива. Министър Цветанов твърдеше, че ще се разплете схемата на освобождаване, но освен мен друг не се появи като обвиняем. Безумие и непознаване на тази материя (Закон за изтърпяване на наказанията в местата за лишаване от свобода) е да се твърди такова нещо.
- Каква е истината за вас?
- Предлагането за условно предсрочно освобождаване е процес, който започва със самото постъпване на лишения от свобода в съответния затвор.
Това не зависи от прищевките на когото и да било. И ако тук служителите на МВР могат да бъдат оправдани с непознаване на законите и правилниците в местата за лишаване от свобода, то няма извинение за прокуратурата, която по този начин обвини себе си, защото нейните служители са тези, които предлагат и одобряват даден човек.
Но когато си наведен, няма нищо странно. А днес е видно -
прокуратурата е наведена пред МВР и
изпълнява поръчки
Смеех се, когато гледах усилията в пледоариите на наблюдаващия моето дело прокурор Кирил Димитров. Този човек мажеше като циганин калайджия, за да изпълни даденото му поръчение. Да, същият този прокурор, който заплашваше със саморазправа журналист.
Ще се смея със сълзи, ако този прокурор хвърли тогата и започне да се разправя с някого, защото повече ми прилича на торба, пълна с лой. Но дотук със смешното. Страшно е, че този човек си позволява да заплашва, защото знае, че силата е в него и наистина може да ти създаде проблеми. Но съдбата на всеки наведен човек е една и съща.
- Името ви нашумя покрай "Наглите". По кои от членовете на бандата си работил?
- Познавам трима от тях от времето на престоя им в затвора - Прокопи Прокопиев, Кирил Кирилов и Павел Петков.
Прокопи и Кирил със своето държание, физическа сила
и с възможност да влияят върху останалите затворници представляваха оперативен интерес. Павел Петков е свидетел срещу мен и няма да е коректно да коментирам нищо, свързано с него. Между другото е спекулативно да се говори, че тези хора са пускани от затвора с големи остатъци от присъдата си.
Доколкото си спомням, Кирил Кирилов изтърпя присъдата си до последния ден. Павел Петков е условно предсрочно освободен с малък остатък, мисля, че 4 месеца. Не мога да ви кажа какъв е остатъкът на Прокопиев. Предполагам, че е съобразен с поведението му и характеристичните данни. Отново казвам, че прокуратурата е тази, която одобрява и предлага кой да бъде освободен.
- Какъв затворник беше застреляният Кирил Кирилов?
- Познавам го от престоя му в затворническо общежитие "Кремиковци". Мисля, че работеше в пералнята към затвора. Не е освобождаван предсрочно, не е пускан на работа на външен обект. Изтърпя си присъдата ден за ден, до последно.
Ползваше се с уважение и страх сред затворниците
Каквото и да е направил вече, си плати и сега дава обяснение на друго място.
- Ако може да се говори за връзка на Йордан Костов с "Наглите", каква е тя?
- Връзката е в болната фантазия на някои. Нека разследващите да ви отговорят на това.
- Една от жертвите на "Наглите" - Васил Маникатов, се е обадил първо на вас, след като е освободен от похитителите. Защо?
- Проблемите ми започнаха от деня, в който отидох да взема от дома му Маникатов, малко след като беше освободен след отвличането.
Веднага след като ми се обади, съм уведомил по веригата всички мои началници, до директора на ГД "Криминална полиция". Беше ми разпоредено да го доведа. Действал съм съгласно всички правилници и инструкции. В нечия глава се е зародила идеята, че видите ли, Маникатов
не е бил отвлечен, а е бил пуснат от затвора, за да предаде пратка с наркотик,
и това отвличане всъщност е измислено. Бях разпитван именно в тази насока. Пълна простотия. Интересуваха се откъде Маникатов има номера ми.
Телефонът ми беше написан на вратата на служебния ми кабинет и на всички призовки, които съм пращал. В момента на обаждането на Маникатов аз бях в Добрич. Приготвях се за тръгване към София. Маникатов ми се обади в 2,10 през нощта. До 2,20 всички вече знаеха и трябваше да вземат решение какво да правят с него. Единственото, което ми казаха, е да го доведа.
Чакаха ме 6 часа, за да пристигна в София. В 8 часа ми се обади
моят началник, който трябва да бъде показван на децата като пример за вредата от употреба на алкохол
Разпореди ми да доведа Маникатов в Главна дирекция "Криминална полиция" напук на всички инструкции.
В интерес на истината тръгнах да изпълнявам тази заповед, но в колата нервите на Маникатов започнаха да не издържат и аз взех решение да го върна в затвора, който беше доста по-близо от дирекцията.
Правилно решение от моя страна, съобразено с инструкция, която регламентира действия при намиране на избягал затворник. Но това полицейско недоразумение, което в момента бе мой началник, разтръби навсякъде, че не съм изпълнил негова заповед.
Беше назначена проверка на моята работа. Хората дойдоха с ясното намерение да ме предложат за дисциплинарно уволнение, но в хода на проверката се убедиха, че съм действал правилно. Бях наказан, но като се има предвид за какво бяха дошли, се опитах да ги разбера.
- Пускали ли сте хора от бандата "Наглите" от затвора, за да вършат навън престъпления?
- Както казах, познавам трима от обвинените като извършители на отвличания. За Кирил Кирилов нямам информация да е пускан. Прокопи е освободен по-рано от започналите отвличания и ако е участвал в нещо, то ще е след излизането му от затвора.
Единствено престоят
на Павел Петков съвпада
с отвличанията
Той наистина работеше на външен обект, но това, че е бил навън, не означава, че е бил оставен без надзор. Проверки на работещите на външни обекти се правят от надзорно-охранителния състав на затвора, от служители, които се сменят постоянно и по график, който се определя от началника на затвора. Отделно районното управление по месторабота има задължение да извършва също проверки по утвърден от началника график.
Това не означава, че е невъзможно, но всяко отклонение от обекта е свързано с голям риск.
- Били сте шеф на Криминална полиция в Добрич по времето, когато там изчезваха хора. Каква е връзката ви с тези случаи от Добрич?
- През част от този период - края на 1997 до октомври 1998 г., когато са станали всички изчезвания аз съм работил като оперативен работник на определен район в град Добрич.
В моя оперативен район никога не е имало изчезнало лице. Работил съм по един-единствен случай, който ми беше разпределен на случаен принцип, защото колегата ми бе в отпуск. Отново твърдя, че в моя район няма нито едно изчезнало лице.
Нещо повече - няколко месеца през този период, в който са ставали изчезванията, аз дори не съм бил на работа в Добрич.
Временно бях изпратен в Шабла. Дори и не съм бил в града. За периода, в който оглавявам Криминална полиция в Добрич,
сме постигнали най-високата до този момент разкриваемост
на криминални престъпления, отчетени са най-голям брой на заведени и реализирани оперативни разработки.
Друго - изчезванията не са ставали само в Добрич - такива има регистрирани и в района на Каварна. Когато съм назначен като началник на сектор в Добрич, няма нито един случай на безследно изчезнало лице. В този период сме пристъпили и към задържането на лицата, за които сме имали оперативни данни, че са вероятни извършители.
Тези двама човека бяха задържани в момент на
предаване на откуп на човек, който по-късно беше намерен убит. Намерихме пистолета,
с който бяха извършвани убийствата, намерихме пръснатите кости на убития, а по-късно и горен човек. Единият от задържаните се обеси в килията на следствения арест, вторият прехвърли вината върху него, получи 17-годишна присъда, но част от истината изчезна завинаги. Независимо от всичко аз докрай търсих истината.
Това се знае от майките на изчезналите хора. Те бяха манипулирани, за да може прокурорът да твърди, че общественият интерес към моето дело е висок.
Мислите ли, че в МВР не са знаели, че аз дори и не съм бил на работа в Добрич, когато са ставали тези неща. Ако не са знаели за какви професионалисти говорим тогава?
И досега не мога да разбера във връзка с кое дело съм задържан - По "Наглите", по "Октопода", схема ли съм създал за освобождаване, кои участват в тази схема. Все въпроси, на които чакам да науча отговора.
Сам
по свое желание седнах на детектора на лъжата. Издържах го. Някой разбра ли за това?
Дори и не исках въпросите да ми се задават 24 часа по рано, както е редът. Просто седнах и казах: "Давайте."
- В Добрич се говори, че сте участвали в намирането на гроб, в който е имало кости и оръжие. Според роднини на изчезналите и ваши бивши колеги арестът ви е осуетил обвинение срещу извършител на отвличане на едното от момичетата...
- Все по-малко се надявам и вярвам, че истината с изчезванията на хората от града ще излезе наяве. Майките знаят какво правих до последния ден за тях. Другото засега не искам да коментирам.
- След ареста името ви се свързваше с разкриване на убийството на сестрите Белнейски. Какво ще кажете за това?
- Работил съм по този случай, но смятам, че по това дело някой твърдо върви към спечелване на златния скункс...
(След провеждане на интервюто с Йордан Костов делото "Белнейски" с единствен обвиняем Лазар Колев се гледа пред последната инстанция - ВКС. Там родителите на сестрите поискаха преразглеждане на цялото дело със съмнения, че това не е извършителят на престъплението - бел. авт.)
- След ареста ви затворници ви обвиниха в какви ли не грехове. Казали сте на един от тях, че животът му струва 2,50.
- За 10-те години, през които съм работил в затворите, срещу мен има подадена една-единствена жалба (от психично болен човек) за това, че на молбите му за разговори при срещите ни аз не съм облечен в костюм, колкото и да е смешно. Дори и публикации във форумите в интернет не е имало, дори и анонимни жалби не са пращани до ръководството на затвора. Колкото до това, че животът на един затворник струва 2,50, даже и за мое съжаление е истина.
Храната, която държавата определя за един ден на един лишен от свобода е на същата стойност. Аз самият се храних от тази храна, по времето когато бях задържан в следствения арест, но няма да се оплаквам, че животът ми е оценен на 2,50 лв. Между другото човекът, който се е оплаквал чрез тази статия, е
сериен изнасилвач
прекарал последните 10-11 години в затвора. Дори и когато беше освободен след изтърпяване на присъдата си за серия от изнасилвания и грабежи във входове и асансьори, му трябваха не повече от няколко месеца да се върне отново в затвора, отново като извършител на грабежи.
Тук е прав директорът на СДВР Валери Йорданов, като казва, че престъпниците са станали нежни души.
- Как се развиха събитията около ареста?
- Когато ми предявиха обвинението, в първия момент си помислих, че има скрита камера - толкова нелепо изглеждаше всичко. Част от хората, които преминаваха като имена по белите листи, не ги познавах и до този момент не знаех, че съществуват, камо ли да съм имал нещо общо с тях. Събития, които не се бяха случвали. Бях предупреден, че срещу мен ще започне нещо,
знаех и деня на
задържането си
Можех да се опитам да напусна системата на МВР, за да си взема заплатите, да се опитам да взема болничен и по някакъв начин да отложа всичко това, което ме очакваше.
Единственото, което направих, е в този ден да си облека костюм и да почерпя колегите си, преди да отида при директора на Главна дирекция "Криминална полиция", където ми казаха, че ме задържат. Нямаше от какво да се притеснявам. Очаквах да бъда отстранен, един вид рицарска борба - те да ми покажат доказателства, аз да изложа своята истина и ако има нещо, което да не мога да обясня, тогава да ме задържат или временно да ме отстранят.
Но вместо рицарски двубой, аз бях ударен с едно
дърво по главата отзад
Беше подадена информация в медиите, която дори не се бяха постарали да проверят. Свързаха ме с безследно изчезнали в Добрич, започна истерия във вестниците и кукловодите бяха доволни.
- Лежахте 6 месеца. Защо не ви пуснаха по-рано?
- Нямаше съд, който да ме освободи. Прокурорът доволен, с вид на селски идиот, на когото са дали бонбона лукче, твърдеше в съда, че ще намери нови факти и обстоятелства, които да ме уличат, но не го направи. Част от тях отпадаха, но тези хора си бяха свършили работата. В интервю началникът на БОП Пазарджик спомена, че прокурорът Димитров е поръчков. Това се знае от всеки в системата, но браво на този човек, че го каза пред цяла България. Грозданов беше обвинен от Кирил Димитров и след това оправдан. После се върна в МВР. За Димитров се говори, че е готов да обвини вързано пред съдебната палата магаре за това, че е пасло трева, но има съмнение, че на две магарета не може да раздели сламата.
- Кои са свидетелите по обвинението по делото срещу вас?
- Разпитани са десетки, ако не и стотици. При целия шум, който се вдигна, при тази масова истерия, която се постигна с публикациите в медиите, свидетелите срещу мен са по-малко от пръстите на едната ръка.
Не искам да коментирам този въпрос, защото е свързан с делото, което предстои. Но служителите, които са работили по моето дело не са отчели един детайл.
Проблем е да получиш информация в затвора. Там всеки срещу обещание или цигари ще ти наговори такива неща, че ще останеш с чувството, че за един ден ще решиш цялата престъпност в страната. Проблем е да отсееш качествената от фалшивата информация. Но тук отново опираме до професионализма и формалното отношение към работата.
- Какви са резултатите от работата ви със затворници като служител на МВР?
- За последните 5 години съм подал 90 сигнала с оперативно значима информация, благодарение на която са задържани групи, разкрити са множество тежки криминални престъпления, по някои от моите сигнали има дадени доживотни присъди.
В тази връзка - когато се прави проверка в сектора, се установи, че моят колега за същия период е подал цифром и словом нула сигнали. Нямам сигнал към други служби, които да са върнати като недостоверни.
Винаги съм проверявал източниците си за лоялност
А в моя случай проверяващите са приели показанията дори и на психично болни. Какво от това! Каквото се е съгласило да съдейства, това ще разпитваме.
Нали се вдига шум и папките в делото се пълнят. След като не са успели да намерят достатъчно хора, склонни да свидетелстват срещу мен в затворите, служители от "Вътрешна сигурност" като четници на Бенковски са тръгнали по градове и села да търсят допълнително информация.
"Добросъвестни" мои колеги от ОДП-Добрич са ги водили при лица от криминалния контингент, за които знаят, че са били потърпевши от моята работа. Разпитвали са ги с желанието да кажат нещо. Има такива случаи в Добрич, показвали са им документи, че благодарение на моята работа те са имали проблеми, заплашвали са ги. Надявам се двама от тях да бъдат приети като свидетели по моето дело като
хора, на които им е оказван натиск да свидетелстват
Виждам, че това е практика на работа, която се въведе отскоро. Разпитва се куцо и сакато. Под натиск или каквото и да е хората дават показания. Първата част е изпълнена - има основание лицето да стои в ареста или затвора. След време свидетелят се отказва от тях , но работата е свършена. Мога да разкажа доста интересни неща.
- Какви са мотивите за уволнението ви?
- Стандартните - уронване престижа на МВР.
- Ако ви оправдаят, ще направите ли постъпки да се върнете?
- Обжалвал съм заповедта за уволнение и се надявам да се върна в МВР.
- Правена ли е проверка на дейността ви, както се заяви през 2010 година?
- Нямам представа. Министър Цветанов в емоциите си каза още доста неща, попитайте него. Като цяло трябва да отговарям дали имам сестра. Когато връщам лентата назад и анализирам случващото се,
виждам, че съм загинал от приятелски огън
Просто лявата ръка в МВР не знае какво прави дясната. А шапката в лицето на прокуратурата я няма никаква.
- Коя е лявата и коя е дясната?
- В моя случай "Вътрешна сигурност" и "Борба с организираната престъпност"?
- Какво е за вас МВР сега?
- Днес е минало. Имах щастие да работя с хора, пред които правя поклон - Владо Йонев, началник на 08 сектор, Наташа Николова, колегите ми от СДВР, Кольо Павлов, Васко Маринов - началници на затвора.

Майките на изчезналите в Добрич искат Костов обратно в МВР

"Когато чух за ареста на Йордан Костов, не можах да повярвам. В началото изказах съмнения, че е намесен в тези престъпления, но след като проверих нещата, сега съжалявам за думите си. Той е стигнал донякъде, подозрял е нещо и му спретнаха номер. Казват, че е невъзможно да е помагал на банда за отвличане. Ходили сме много пъти при него и той наистина работеше по изчезналите в региона на Добрич. Знам от негови колеги, че е бил близо до разкриването на истината, но с ареста му потулиха нещата. Открил е заровени кости. Трябва да го върнат на работа, защото само той може да ни помогне" - разказва Кръстинка Димитрова, майка на Румяна, едно от момичетата, което изчезна мистериозно през 1998-а от Добрич. През тази година случаите са 7 само за няколко месеца. Родителите споделят, че от 1998 година няма и процент разкриваемост по този казус, за разлика от отвличанията, извършени от "Наглите" в периода 2007 - 2009 година.
"Сега от МВР нищо не работят за тези случаи. Ходили сме навсякъде. Ако трябва и до Брюксел ще стигнем. Няма да спрем да търсим децата си. След ареста на Йордан Костов министър Цветанов идваше при нас, обещаваше, че ще има развитие, но след като започнаха да му вадят апартаментите, спря да ни посещава. А нашият случай не е по-маловажен от "Наглите". Покриват престъпленията от високо ниво и манипулират обществото. Човекът, който последен е видял дъщеря ми, го срещам по улиците на Добрич. Знам, че той е нападнал Румяна, за да я обере. Платил си е свободата с нашите пари. Майката на едното от момичетата почина наскоро, без да разбере истината за изчезването й" - разказва почернената майка.