Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анахид Тачева бързо се превръща в икона за телевизията.
Анахид Тачева бързо се превръща в икона за телевизията.

l Имам други амбиции за други животи, знам, че ще се преродя, казвала често тя

l Шокът и депресията след внезапната смърт на Митко Цонев вероятно отключват заболяването ѝ

Животът ми бе бурен, с препятствия, с разводи и женитби. Но за нищо не съжалявам - нито за избора си на съпруг, нито за това, че съм родила три деца. Обичала съм и тях, и работата си. Но имам други амбиции за други животи и знам, че ще се преродя. Духът и съзнанието не изчезват, те са космическа енергия. Тялото е тленно и си отива, но духът няма къде да изчезне."

Това споделя легендарната тв говорителка Анахид Тачева в интервю през 2007 г. Тя почина на 14 ноември, само месец след като навърши 82 г. През последните 4-5 години журналистката се бореше с тежка форма на деменция. Накрая не можела да разпознае нито семейството си, нито приятелите си.

Всички са в шок,

когато чуват коварната диагноза. Никой не предполагал, че Тачева може да страда от това поради факта, че тя винаги работела с мозъка си. Поддържала ума си и докато била говорителка, учела всичко наизуст. Не използвала аутокю. Междувременно обичала да чете и много книги.

Всъщност именно със способността си бързо да

учи реплики наизуст

и никога да не използва помощни средства тя става известна в телевизията.

Всички се възхищавали на красотата на Анахид Тачева.
Всички се възхищавали на красотата на Анахид Тачева.

Въпреки непрестанните грижи на роднините й и на дъщеря й Ани Анахид постепенно се влошавала. Паметта започвала все по-често да й изневерява, а медикаментите и терапиите помагали само за определено време. Въпреки че била в домашна обстановка, тв говорителката била подложена на скъпи и постоянни изследвания. Състоянието й се следяло от специалисти, които били денонощно до нея.

Самата тя имала немалко удари от съдбата. Когато е на 13 години, губи баща си, който я учел да бъде добър човек и да вярва в Господ. Следващият е уволнението на тв говорителките от БНТ. Тя го понася много тежко, защото получава уведомление на домашния си адрес, в което пишело, че трябва да отиде до телевизията, за да си оправи документите за напускане. Дълги години не минавала по "Сан Стефано", била много огорчена и обидена. Следващият тежък момент в живота й бил смъртта на първия й съпруг - актьора Коста Цонев. След това губи и втория си съпруг - бизнесмена Васил Тачев.

Най-голямата катастрофа

за нея е внезапната кончина на сина й Митко Цонев.

Любимата снимка на Анахид Тачева, на която синът й Димитър Цонев е с шотландска поличка
Любимата снимка на Анахид Тачева, на която синът й Димитър Цонев е с шотландска поличка

Журналистът си отиде през август 2016 г., след като получи масивен инсулт. Той бил нейната гордост. Прекалено много се радвала, че вървял по стъпките й и бил успешен журналист и мениджър.

След този момент Тачева се променя напълно. Изпаднала в тежка депресия и именно тогава ало измамници успели да я ограбят. Предположенията са, че именно това състояние е довело до отключване на деменцията. Това е заключението на американските лекари, които поставили диагнозата й и я наблюдавали.

През годините нищо не можело да намали огромната мъка по загубата на Митко Цонев. В продължение на няколко месеца след смъртта му тя се чувствала дезориентирана и не можела да дойде на себе си.

"Анахид наистина даваше всичко за децата си. Не всяка майка може да го направи - споделя пред "168 часа" нейната най-добра приятелка - бившата тв говорителка Петя Тетевенска. - Във всяка трудна ситуация за тях тя

протягаше ръка

и свършваше това, което те не могат. Не е бил лесен животът й - отношения с двама съпрузи и три деца, но зад тях Анахид стоеше като стожер. Митко беше голямата й гордост, а малката Ани бе най-емоционалният й контакт."

Легендарната тв говорителка вероятно ще бъде кремирана, за да може урната с праха й да бъде поставена редом до тази на съпруга й Васил Тачев в САЩ. Така е решила малката й дъщеря Ани, обясниха близки.

"Иска ми се да напиша нещо за почит към Анахид Тачева, която, както казва моят внук, вече е звездичка - отбелязва приятелката й Дияна Станчовска. - А тя беше

истинска звезда,

красива, мила и обичана. Бяхме приятелки покрай моята по-голяма дъщеря и нейната Ани. Децата и малкото й кученце тичаха и играеха в Докторската градина, а ние бързо се сприятелихме. Нямаше и следа от усещане за високомерие, беше толкова хубав човек. Имала съм чудесни мигове с нея. На петия рожден ден на Ани двете направихме торта по нейна рецепта и до ден днешен я правя. Великолепна! Тя беше и страхотна кулинарка. Отношението към известните хора приживе не е еднозначно, но не знам някой да не я харесва. Просто беше един изключително добър човек! Дано светлата й душа намери покой!"