Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветлин Йовчев КАДЪР: NOVA NEWS
Цветлин Йовчев КАДЪР: NOVA NEWS

„Нашите полицаи не са подготвени за това, което срещат на улицата. Все повече се разтваря ножицата между практическите нужди на Министерството на вътрешните работи и това, което предлага обучението в Академията на МВР и в центровете за преподготовка. В това се корени проблемът, за да се стигне до тези инциденти.”

Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев. Повод за думите му са зачестилите гонки между полицаи и нелегални мигранти във вътрешността на страната. При последният инцидент сериозно пострада полицай, който е още в болница. От септември до сега има трима загинали полицаи при изпълнение на служебния си дълг в опит да спрат мигранти.

Според него трябва да има законодателни промени и да се засилят мерките срещу трафикантите - трябва да има по-тежки наказания, но промяната в законодателството няма да реши проблемът с това, че не се действа адекватно нито по отношение на охрана на границата, нито по отношение на реакцията на патрулите на МВР в страната.

„Неадекватна тактика на министерството е това, че на полицаите им се налага с телата си да пазят границата. Вината за това е в ръководството, а не в полицаите, които работят на терен, категоричен е бившият шеф на ДАНС. .

„МВР попадна вече в ситуация, в която няма да може с частични мерки да се реши проблемът. Системата изпадна в криза, излизането от която ще изисква повече време, ресурси и целенасочена работа”, обясни Йовчев.

Той гневно запита: „На колко погребения на служители трябва да отиде ръководството на МВР, за да разбере, че тактиката е сбъркана".

„Полицаите нямат вина за това, че не са достатъчно добре оборудвани, неподготвени и работят при лоша организация, лошо управление и липса на какъвто и да било контрол", ясен е бившият вътрешен министър.

Той подчерта, че МВР страда от хроничен недостиг на ресурси, на технологии и проблем с подготовката на състава. Експертът по национална сигурност и бивш шеф на ДАНС бе категоричен, че

По думите на Цветлин Йовчев охраната на границата е неефективна и е пропуснато ценно време за подобряване на сигурността. Той смята, че нестабилната политическа обстановка допринася за това.

„Правителства с кратък мандат не могат да започнат и да проведат успешни реформи, които са много необходими - и по отношение на технологиите, които да бъдат приложени за охрана на границата, и по отношение на подобряване на функциите на оградното съоръжение, и по отношение на организацията на патрулната дейност. За това се изисква време, ресурси и правомощия на екипа, който ще извърши тази промяна", категоричен е Йовчев.

Йовчев е бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета "Орешарски" (2013 - 2014 г.).