Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лансираха версия, че е отвлечен за откуп или отмъщение към татко му, който е нотариус

“Не е жив” беше най-шокиращото заглавие в медия

Само ден след като кметът на Перник обяви, че скептицизмът ги обзема, а част от доброволците - че спират да търсят Сашко, защото са обезверени и историята им се струва "съмнителна", детето беше намерено.

За минути малчуганът разби на пух и прах теориите, че е загинал, убит или похитен, както мнозина побързаха да предположат.

Конспирациите около изпаряването на детето

бяха множество. Всеки ден доброволци, но и мнозина бивши служители в МВР, които обикаляха медиите, лансираха всевъзможни версии за това какво може да се е случило. Най-разпространените бяха две - че има престъпление, в което е замесен бащата на Сашко - Александър, или че става въпрос за отвличане срещу откуп.

"168 часа" припомня най-фрапантните хипотези, които бяха напълно опровергани при намирането на детето.

Версията за похищението в национален ефир лансира бившият служител в МВР Иван Савов. Той обясни, че е 100 процента сигурен, че детето е било отвлечено. Допълни и че не е оптимист в откриването му.

"За мен Александър от Перник не е изчезнал ей така, най-вероятно е отвлечен и допускам, че бащата е в час с нещата - заключи Савов. - Ако имаше инцидент или беше избягал, щеше да се появи в радиус от няколко километра. Криминални психолози ще трябва да проведат

беседи с бащата

и да се проверят всички версии. Предния ден преди изчезването си Алекс не е бил на училище. Тоест нямаме никаква гаранция, че не е изчезнал предишния ден и по недобросъвестен повод просто това не е съобщено от бащата. 95% се касае за отвличане, трябва да се установи мотивът за отвличане на похитителя, дали има користна, или лична цел."

Савов допълни, че още в началото е трябвало с бащата да се работи активно, а "те са го оставили да заблуждава над 2000 души".

"Съмнително поведение" от страна на Александър-старши видя и криминалистът Ботьо Ботев.

"Лично мен ме притесняват обясненията на бащата - каза Ботев пред БНТ. - Има някаква нелогика в неговите действия. Нелогичностите са свързани може би с житието и битието на бащата. От психологическа гледна точка бащата твърде спокойно обяснява цялата ситуация, това би трябвало да се вземе предвид. Толкова дълъг период от време, ако детето не е приютено някъде, е най-вероятно да излезе с трагичен резултат."

Бившият директор на служба "Издирване" в областната дирекция на МВР - София, Красимир Занев, пък намеси майката на Сашко:

"Трябва да се види каква е била

кореспонденцията

в семейството

между нея и бащата - коментира той. - Има информация, че тя е искала да вземе детето преди, а таткото не го е давал. Майката не се намира в България и нищо чудно да е организирала случилото се. Трябва да се наблегне на версията да не е отвлечен от някой непознат. Няма обяснение толкова дни, при толкова техника, детето да не е намерено. Детето трудно би издържало сам без храна и вода на тази възраст."

След теориите за намесените близки бе прокарана и линията за похищение срещу откуп.

Конспиратори моментално я подсилиха, свързвайки професията на баща му като нотариус с наличието на много пари у него.

"Може да му искат голям откуп, а може и да му отмъщават, ако е участвал в схеми и има излъгани хора", гласяха коментари в интернет.

Не липсваха и такива, които определиха Алекс-старши като "много заможен, щом предлага награда от 100 хил. лв. за намирането на сина си".

Доказателства за отвличане и даване на откуп до момента липсват.

"Няма сведения от бащата да е искан такъв, самият той

няма конфликтни отношения с никого,

не са отправяни заплахи към него или други членове на семейството", съобщи Албена Стоилова от прокуратурата в Перник на специален брифинг пред медиите.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев също посочи, че засега не може да се говори за похищение, но ще трябва да се проверят всички версии.

"Състоянието на детето отговаря на това да е пребивавало в гората през тези дни и слава богу, че е живо и здраво - допълни той. - С намирането му приключи първата част от работата ни. Сега ще разследваме обстоятелствата как се е стигнало до неговото изчезване."

Според специалисти Сашко не е държан някъде против волята си, защото белезите по тялото му издавали борба с природни стихии, а не били от човешка агресия.

Пред "168 часа" още преди малкият да бъде намерен, криминални психолози обясниха, че

няма как да става дума за отвличане,

защото "вземането" на дете с аутизъм би било истинско предизвикателство. Малчугани с такъв здравословен проблем няма как да бъдат държани заключени за дълго време на едно място. Това би довело до нервна криза или самонараняване.

Теорията за участието на бащата в престъпление бе оборена от детектор на лъжата. Той премина теста без никакъв проблем. Александър-старши сам съобщи, че се е подложил на такъв, за да докаже, че няма общо със станалото.

Майката на Александър също бе на мнение, че синът й не е бил отвлечен. Според Радостина Цветанова той се е изгубил и най-вероятно се е разминавал с доброволците.

"Предполагам, че ако беше похитен, нещата щяха да са свързани и с обявената награда - обясни пред Би Ти Ви Цветанова. - Към момента това никого не го вълнува. Имала съм само един разговор с разследващ полицай от Перник и бях готова да съдействам, но ми казаха, че няма как разпитът да се проведе официално по този начин. Допълниха, когато се прибера, да се свържа с органите на реда. Радвам се за откриването на Сашко. Все още не съм на себе си - нито физически, нито психически. През цялото време държах връзка с бащата. Той беше първият, който ми се обади, за да ми каже, че Сашко е добре. Единственото ми обяснение е, че това е някакво чудо, защото е издръжлив."

Преди дни от прокуратурата обявиха, че версиите по казуса с малкия са повече от една. Сред тях - тази за отвличане и държане някъде против волята му. Единствената, която може да се изключи, е за най-тежкото посегателство - спрямо живота.

Говори ли

Сашко за станалото?

Към момента той не е казал нито дума за изчезването си. Разследващи ще опитат да беседват с него на по-късен етап, когато състоянието му позволява и само с помощта на специалисти. Това ще се случи задължително в присъствието на баща му.