Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди Росен Ангелов-Горския да е посочен за екзекутор, твърдяха, че Кети Кюхова е избила семейството си в Нови Искър

Убийства, отвличания, нападения и безследно изчезнали хора. Често пъти, докато не бъдат разкрити напълно, криминалните престъпления стават обект на множество конспиративни теории.

Един от последните такива случаи бе този с убития в района на село Голям Дервент граничен полицай Петър Бъчваров. Сержантът с 8-годишен стаж беше

застрелян с

няколко изстрела,

дошли от турска територия.

"Става дума за криминално деяние и изключителна агресия. Ще отговорим със сила на тази агресия, ще бъдем безкомпромисни към всички, които създават опасност за живота на служителите ни по границата", коментира след инцидента вътрешният министър Иван Демерджиев.

Дни по-късно за смъртта на Бъчваров бяха арестувани двама братя - Енгин и Мустафа. В съда стана ясно, че те са отишли в пограничния район, за да вземат пари или ценности от нелегални имигранти, и са останали в гората 4 дни. Чакали бежанците до дупката в телената ограда, когато били забелязани от българските гранични полицаи и предупредени да напуснат. Когато нашите униформени

включили фаровете на автомобила

си и ги помолили

да се отдалечат,

единият от братята, които били на 10 метра от граничната ограда, открил огън с пушка. След това веднага избягали.

Преди да стане ясно, че мъжете, които са изкарвали прехраната си като овчари, са виновни, родни специалисти лансираха всякакви теории за извършителите на престъплението. Една от тях бе, че за смъртта на Петър са отговорни български трафиканти. Тази теза бе споделена от проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност. В "Ден след ден" на радио "Пловдив" той коментира, че няма логика стрелбата да е дошла от турска страна, имайки предвид, че ако има емигранти, те знаят, че присъствието на граничари в района е временно.

"Възможно е това да са били български трафиканти, които, като са усетили опасността, са преминали на чужда територия - обясни той тезата си. - Има достатъчно места, през които експерти трафиканти могат да преминат. Аз не съм убеден, че стрелбата идва от турска страна.

Да допуснем, че от другата страна се е подготвяло проникване на граничното съоръжение и то е било срязано. Няма никаква причина да бъде застрелян един от екипа, който е обикалял там. Още повече, че

водената престрелка не е последвана

от проникване

на границата

Всеки изстрел там предизвиква струпване на достатъчно сили, така че да не може никой да проникне. Няма логика в това, което се е случило. Затова аз имам сериозни съмнения какво точно и как се е случило - дали са избягали във вътрешността на Турция, дали е стреляно оттам. Много неща ще покаже експертизата на куршумите, които са попаднали в българската страна."

Експертът по сигурност Славчо Велков лансира друга версия - двамата гранични полицаи от наша страна са се натъкнали на нещо много важно и затова се е стигнало до престрелката.

"Може би тези двама души на границата снощи са попречили или са били пречка за нещо голямо - каза той пред Нова телевизия. - Съмнявам се, че случаят е свързан с трафиканти и мигранти, тъй като такива не са намерени. Тези

канали за

трафик на хора

не са само за това, а и за трафик на дрога и канали на терористи. Не смятам, че е било стреляно от турската страна. Какво ще е основанието за това? Това вече става политически проблем, защото това би означавало посегателство върху държавността."

Конспирации не липсваха и около убития на 14 март 2014 г. в Лясковец командос Емил Шарков. Мъжът беше прострелян фатално от барикадиралия се тогава силно въоръжен Петко Петков, който сега излежава доживотна присъда в затвора в Ловеч. Арестуваният рани още трима души.

Осем години по-късно около случая все още витае въпросът дали Петков е застрелял Шарков, или е някой от неговите колеги.

Властите са категорични за това кой е извършителят

на престъплението,

но тезата, че униформените служители са били неподготвени, бе широко разпространена.

"Петко не е стрелял, не съм видяла да вади и приготвя пушките - обясни в съда 76-годишната му майка Стефанка Савова. - Те

трошиха половин час прозорци с

ръце и с камъни,

стреляха. Щом излязохме в коридора, и аз се блъснах в една барета. Само очите му видях, а на шапката му светеше някаква светлина. Тогава викам: "Пепо, бягай, тука има един. Ужас!". И той ме натика в тоалетната."

Конспирации завладяха и зловещото масово убийство в Нови Искър от началото на 2018 г. Тогава в дома си бяха застреляни петима, а шести член на семейството беше намерен мъртъв недалеч от къщата. Труповете на Неделчо Юнаков, 20-годишния му син Георги, 16-годишната му доведена дъщеря Нанси, 18-годишния й приятел Боби и бабата на момичето на момичето бяха намерени два дни след престъплението.

За издирване беше обявена

майката на Нанси

и жена на Неделчо – Кети Кюхова. В началото се появи теорията, че именно жената има пръст в смъртта на близките си. Слуховете тръбяха, че тя ги е убила или поръчала. На следващия ден обаче тялото й беше открито в кладенец край Нови Искър. По-късно стана ясно, че жената е имала връзка с човека, който извършва кървавото нападение - Росен Ангелов, по прякор Горския. Той бил неин любовник, с когото скъсала дни преди случилото се.

След ужасяващата трагедия мъжът беше издирван от коли на жандармерията, тежка бронирана техника, хеликоптер и барети. Накрая той бе намерен в изоставена вила край село Луково. Заключението на експертите - самоубил се е с пистолета, с който е застрелял семейството на Кети. Версията, че сам е натиснал спусъка, обаче също не бе приета от конспираторите.