Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният кабинет, работодателите и КНСБ не харесаха нито едно от трите предложения на партиите за вдигане на пенсиите догодина.
Служебният кабинет, работодателите и КНСБ не харесаха нито едно от трите предложения на партиите за вдигане на пенсиите догодина.

Власт, бизнес и КНСБ не харесаха нито едно от трите предложения - прекалено са скъпи и нямат разчети

Служебният кабинет, работодателите и КНСБ не харесаха нито едно от трите предложения на партиите за вдигане на пенсиите догодина. Те бяха разгледани на тристранка във вторник и срещнаха подкрепа само от КТ “Подкрепа”, които обаче също имат куп забележки.

И трите предложения за вдигане на пенсиите са противозаконни, гласи пък становището на служебния кабинет. Предложенията

не отговарят на чл. 119 от Закона за публичните финанси,

който забранява извършването на разходи или поемането на задължения, освен ако не са предложени от Министерския съвет и одобрени от парламента. В този случай исканията за допълнително харчене за пенсии са направени от депутати и не изпълняват изискванията да са предложени от правителството.

Най-много критики събраха предложенията на БСП. Левицата предлага две преизчисления за 2023 г. Първото е още от януари пенсиите да се преизчислят с 1,35 тежест за всяка година осигурителен стаж.

При така направените допускания необходимите средства по законодателното предложение са в размер на 245 млн. лв. месечно от 1 януари и 29,4 млн. лв. на месец допълнително за осъвременяването по чл. 100 с 12% от 1 юли, или общо 3, 116 млрд. лв. за 2023 г., обясни социалният зам.-министър Емил Мингов. Това обаче ще доведе до средно увеличение с около 12,8% според сметките на БСП. Другото им предложение е за преизчисление от 1 юли с осигурителен доход от 2021 г. и по него дори няма разчети.

По-нататъшни преизчисления въз основа на един или друг параметър в пенсионната формула

водят единствено и само до задълбочаване на неравенствата,

от една страна, и от друга - до нарушаване на осигурителния принос, обясни служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров.

Предложението на “Продължаваме промяната” швейцарското правило да бъде променено така, че да се ползва или само ръстът на осигурителния доход, или само индексът на потребителските цени според това кое е по-високо, също не срещна подкрепа. Причината е, че няма да има предсказуемост и ще се използват различни фактори.

Догодина швейцарското правило ще вдигне пенсиите с 12% от 1 юли. Според предварителните разчети ръстът на средния осигурителен доход през следващата година ще е 11,3%, а този на инфлацията - 12,7. Това означава, че по предложението на ПП пенсиите биха се вдигнали с 12,7% от 1 юли. А

само разликата от 0,7% ще струва допълнителни 54,7 млн. лв.

Най-малко критики имаше към предложението на ДПС. То предвижда периодите на наборна военна служба и периодите на лишаване от свобода за репресираните да се броят за действителен стаж. То също не срещна подкрепа, защото при определянето на действителния стаж няма как да включат периоди, в които реално такъв няма.

Предложенията са направени, без да се мисли, и няма разчети и анализи.

Има само “дайте да дадем”

Лазар Лазаров
Лазар Лазаров

Не може моята пенсия да се определя от чужд осигурителен доход, категорична бе Ася Гонева от КНСБ.

Според нея увеличаването на пенсиите трябва да се прави през увеличаване на приноса на всяка година осигурителен стаж, а паралелно с това ежегодно те да се осъвременяват по швейцарското правило.

Нито една от работодателските организации не хареса вдигането на пенсиите, защото нарушава основни принципи на осигуряването. Освен това промени трябвало да се правят в бюджетна процедура.

Предложените промени са на парче, няма разчети и не стъпват на 3-годишна прогноза, каза Радка Йосифова от КРИБ.