Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Хосе Алварез
Мария Хосе Алварез

Две версии - атаката или е част от семейните войни за империята с годишна печалба 280 млн. евро или мишената е мерцедесът за 200 хил. евро

Българска мафиотска групировка стои зад нападението срещу испанската милионерка Мария Хосе Алварез, съобщи испанската телевиция La Sexta.

Президентката на компанията Eulen и лична приятелка на бившия испански крал Хуан Карлос (баща на сегашния монарх Фелипе) бе нападната от въоръжени с пистолети мъже в понеделник в Мадрид. Те опитали да спрат колата, с която се е возела. В автомобила са били Мария Хосе Алварез, мъжът, с когото живее и шофьор като според испански издания именно шофьорът я е спасил, защото е бил въоръжен. Той стрелял по нападателите и те избягали.

Веднага след нападението срещу Мария Хосе Алварез в испанските медии се появиха подозрения, че нападението е част от семейна война за контрол над компанията Eulen – огромен семеен холдинг в Испания, който има бизнес интереси от охраната на ВИП-лица до екологични инвестиции и здравеопазване и има годишна печалба над 280 млн. евро.

Нападението всъщност не е част от семейна война, а опит да бъде откраднат луксозния „Мерцедес“ на милиардерката, чиято стойност е над 200 хил. евро, твърдят обаче разследващи пред телевизия La Sexta.

Кражбите на луксозни автомобили в Испания са сферата на действие на българските мафиотски групировки, въпреки че те рядко прибягват до такива зрелищни нападения, коментират разследващи.

„Обикновено българските мафиоти крадат автомобилите, когато няма никой вътре от гаражи или паркинги“, обяснява говорителят на полицията Пабло Перес. Като обикновено българските мафиоти използват сложни електронни устройства, за да отворят луксозните автомобили и да деактивират защитите им, включително и устройствата за геолокация.

В този случай обаче четиримата въоръжени с пистолети мъже са действали различно. Те нападнали автомобила докато е бил пълен с хора и опитали да им го отнемат.

Мария Хосе Алварес Мескирис е дъщеря на бизнесмена и основател на Eulen Давид Алварес, който почина на 26 ноември 2015 г. на 88-годишна възраст. В момента тя е президент на холдинга, след като от 2017 г. Контролира по-голямата част от него през компанията Daval.

Мария Хосе Алварез прибегна до превземането на холдинга по този начин, след дълга семейна война за наследството на баща й с останалите му деца - Марта, Елвира, Хуан Карлос, Емилио и Пабло Алварес Мескирис.

Братоубийствената война започва, докато патриархът е жив. Алварес определи Хесус Давид и Мария Хосе за универсални наследници на своето богатство и изгонва останалите пет от контрола на Eulen, гигантската компания с отдели за почистване, поддръжка и спомагателни услуги.

В края на войната Мария Хосе успява да получи контрол върху компанията с помощта на третата съпруга на баща си - Майте Ескисабел, бивша секретарка на бизнесмена.

Именно заради тези сложни отношения първоначалната версия за нападението над нея бе, че е част от разправията за наследството.

Мария Хосе Алварес Мескирис винаги е била тясно свързана с провинция Леон, откъдето е и баща й. Давид Алвазер е титулован Маркиз дьо Кременес от бившия крал на Испания Хуан Карлос малко преди абдикацията на монарха. Самата тя е лична приятелка на бившия крал на Испания.