Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Вучич
Александър Вучич

Страните от Западните Балкани ще формират регионален енергиен пазар, обяви днес президентът на Сърбия Александър Вучич на регионална конференция, предаде ТАНЮГ, съобщи БТА.

"Възможностите за инвестиции във възобновяеми енергийни източници в Западните Балкани" са тема на конференцията, която започна днес в сръбската столица с участието на президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателите на Албания, Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина - Еди Рама, Димитър Ковачевски, Дритан Абазович и Зоран Тегелтия. Конференцията е организирана от посолствата на Норвегия в Белград и Сараево.

„На днешната конференция се договорихме, че ще формираме регионален пазар и ще си помагаме едни на други, когато става въпрос за енергетиката, защото само заедно можем да осигурим бъдещето си, а не говорим само за настоящата, а и за следващата зима“, каза сръбският президент Александър Вучич.

Андреас Ериксен, представител на премиера на Норвегия, призова страните от Западните Балкани да си сътрудничат в областта на енергетиката и в намирането на решения за въвеждане на по-висша степен на възобновяеми източници на енергия, както и за постигането на целите на зеления преход.

Министър-председателят на Черна гора Дритан Абразович изрази увереност, че всички страни от Западните Балкани ще се посветят на общата цел да намалят енергийната зависимост, да намалят шоковите ситуации, които се създават заради нея и да вървят към изграждане на енергийни обекти от възобновяеми източници, за да има повече зелени производители.