Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Мутафчиев
СНИМКА: АРХИВ
Христо Мутафчиев СНИМКА: АРХИВ

Ура! След дълги месеци на преговори от страна на Съюза на артистите с два поредни екипа на Министерството на културата и Министерството на финансите, след непрестанно настояване и убеждаване за необходимостта от бързи и адекватни действия, най-накрая бе прието със задна дата постановлението на Министерския съвет за допълнителната компонента, която ще осигури заплатите на работещите в сценичните изкуства до края на годината.
Това съобщи шефът на Съюза на артистите у нас - Христо Мутафчиев.
Актьорът благодари за свършеното на екипа на Дирекция СИХО и най-вече на заместник-министъра на културата проф. Борислава Танева за проявеното разбиране и за постигнатия резултат.
"Радва ме, че свършихме най-сетне добра работа. Добре, но това не може да отклони критиката ми към изказванията на министъра на културата проф. Велислав Минеков и безпочвените му коментари по отношение на заплатите в Народния театър. Намирам за изключително цинично и некомпетентно да се спекулира с такава информация, да се противопоставят едни театри и трупи срещу други, особено когато вече втори мандат не успява да намери начин да предложи работещи механизми, съобразени с всички заинтересовани страни, така че творците в страната да не мизерстват, а да започнат да получават достойно възнаграждение, съответно на това, което е постигнато в Народния театър", ядосан е актьорът.
Другото, върху което според него, министър Минеков трябва да се замисли е са назначенията в собствения му кабинет, а не тези в Народния театър.
"С кои очи коментирате г-н министър, назначенията в първата ни трупа, при наличието на хора с доказано агентурно минало в собствения ви политически кабинет, при всички скандални назначения, които се извършват около вас и при всички реваншистки чистки и проверки, които инициирате по театрите, тормозейки колегите, питам аз. И да ви дам един съвет - поначало реваншизмът е лош приятел, знайте го това", обяснява още Мутафчиев.
Тъй като в момента се формира бюджетът на държавата за 2023 г., актьорът като шеф на артистите очаква от министъра си да преизчисли и да заяви достатъчно средства за културния сектор, за да може да се осигури по-висок стандарт за колегите му.
"И с това най-накрая всички ние да направим опит да актуализираме тази система на финансиране, като заложите още по-високи стимули за качество, за да започне да се плаща адекватно на работещите", казва Мутафчиев.
Според него, това отдавна е трябвало да се свърши и при предишните правителства. "За съжаление, много преди проф. Минеков трябваше да почне това. Но ако ме питате, дали смятам, че проф. Минеков ще се справи с това, ами не, не вярвам и не очаквам да се справи", завърши гласът на артистите - Христо Мутафчиев.