Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

С призивите за диалог искате да ни превърнете в смокиново листо да направите каквото сте решили, заяви съпредседателят на ДБ

Призив да оттеглят промените в Изборния кодекс отправи към БСП и Корнелия Нинова като вносители на законопроекта съпредседателят на ДБ Христо Иванов. В декларация от парламентарната трибуна от името на ДБ и "Промяната" той се оплака от счупването на диалога, който бе започнал в НС.

"В нарушение на правилника не просто бе върната възможността да се ползват хартиени бюлетини, а бе направен голям пакет от изменения, който е доста голяма реформа. Това се случи без диалог. Някои от текстовете очевидно излизат от първоначалния проект и отменят неща, които се дискутират от много време. С ритник бяха премахнат като район "Чужбина". Може да има всякакви критики около него, но той се обсъжда от много години и не може да бъде изхвърлен през прозореца за една нощ", ядоса се Иванов. И настоя да чуе всички аргументи по направените промени.

"Ние наистина сме на кръстопът дали наистина ще установим диалог, или ще има поредното мнозинство, което ще си прокарва каквото реши", добави той.

Оръжията за Украйна бяха дискутирани и не е имало отказ да се дискутира, отговори той на подвиквания от залата. Според него те са били приети с огромно мнозинство, което излиза от всякакви политически линии. Не е имало избързване. Да правим разлика между изборното законодателство, което определя как функционира българската държава, и едно решение по частен въпрос, призова той.

Ще има ли наистина смислен и съдържателн диалог, или поредно мнозинство което ще налага каквото ще реши, попита отново Иванов. Според него призивите на Карадайъ и Борисов за диалог са опит ДБ и ПП да станат "смокиново листо да направите каквото сте решили". Този изненадващо голям обем промени е докаран до точка, в която е необратим, смята той. И призова за сериозен разговор за избирателната система, публично, с участието на всички.  Ако искате да участвате в мнозинство на реванша, си е ваше право, обърна се той към БСП, призовавайки ги да оттеглят законопроекта. ДБ са готови да оттеглят и техния.