Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски. СНИМКА: ОФИС НА ПРЕЗИДЕНТА
Володимир Зеленски. СНИМКА: ОФИС НА ПРЕЗИДЕНТА

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че според него взривът, при който загинаха двама души в Полша, не е причинен от украинска ракета, предаде Ройтерс, като се позова на Интерфакс-Украйна.

"Нямам съмнение, че не е била наша ракета", заяви той пред украински медии. Според него експлозията вчера е била предизвикана от руска ракета. Той каза, че основава заключението си на съобщения от украинската армия, на които "не може да не вярва", предаде БТА.

По думите му е трябвало досега да бъде даден достъп на Украйна до мястото на взрива.

"Имаме ли право да бъдем в разследващия екип? Разбира се", заяви Зеленски.

Той също така каза, че Украйна не е получавала предложение за преговори за мир от Русия.

"Те не общуват с нас", заяви Зеленски.

По-рано тази седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Киев не се интересува от мирни преговори с Москва.

В същото време още хуманитарна помощ пристигна в украинския град Херсон, който наскоро беше освободен от руска окупация, предаде ДПА.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) е доставил медицински консумативи за лечение на 500 души, съобщи организацията днес. Били са доставени и материали за предоставяне на основни грижи за 2000 пациенти през следващите три месеца. Психиатрична болница и Украинското дружество на Червения кръст са били снабдени с храна и хигиенни продукти. МКЧК също така е доставил цистерна с вода в града и е довел експерти, които да оценят рисковете, свързани с неексплодирали боеприпаси.

МКЧК каза, че най-големите предизвикателства са да бъдат възстановени топлоподаването и електроснабдяването, което е необходимо, за да бъде подновена работата на пречиствателните системи и системите за отвеждане на отпадъчни води.