Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нуредин Кафелов, кмет на община Якоруда
Нуредин Кафелов, кмет на община Якоруда

В Якоруда проверяват и версиите за умишлено убийство както и дали чрез заплахи и изнудване не са
подтикнали Нуредин Кафелов да сложи край на живота си

Има ли загадка около смъртта на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов, вече няколко дни се питат хората от малката община с около 10 хил. жители. Останаха шокирани, след като в понеделник в късния следобед се разбра, че е намерен мъртъв в колата си BMW.

Открили го шофьорът му и местният лидер на ДПС и около 16,30 ч подали сигнал в полицията. По-рано през деня Кафелов отказал на шофьора си да го откара от дома му до общината с мотив, че има лична работа и ще се разходи до курортната местност Трещеник над града. Часове по-късно

телефонът му бил изключен и двамата тръгнали да го търсят

Открили колата в м. Цървула, която е по пътя за Трещеник. Кафелов бил на задната седалка с огнестрелна рана в главата.

Повикана е оперативно-следствена група, която към 19 ч започнала оглед. Първоначално полицаите, които пристигнали веднага, не посмели да отворят автомобила, защото мислели, че е заключен, и оградили района, за да запазят местопроизшествието. После станало ясно, че колата е отключена.

До тялото на 64-годишния кмет бил личният му пистолет. Прострелян бил в дясното слепоочие, като куршумът е излязъл от черепа и се е спрял в прозореца, който бил спукан. Открит бил и мобилният телефон, по който пък имало два отвора.

"Приличат на следи от куршуми. Дали това е така, или нещо друго се е случило, тепърва експертизите ще установяват", коментира зам. районният прокурор на Благоевград Костадин Чилев, който пристигна на мястото. Най-вероятно Кафелов е провел разговор с някого, който го е ядосал, и в гнева си е стрелял по телефона два пъти, след това е влязъл в колата си и е насочил пистолета към главата си. На изхода на града към Трещеник има видеокамера на частен обект и вероятно разследващите са иззели записите, за да проследят кметската кола и да видят дали той е сам нея, тръгвайки към лобното си място.

И ако за хората, които не познават добре Кафелов, случаят е съмнителен, то за разследващите поне засега няма нещо сериозно, което да навява на криминален случай.

"Всички находки, които открихме, сочат на самоубийство и е образувано досъдебно производство за склоняване към самоубийство. Работи се и по други версии като умишлено убийство. Изследват се всички веществени доказателства.

През деня е говорил със служители от общината и близки, след това телефонът му е бил изключен. Не са установени следи от присъствието на друг човек в автомобила", допълни прокурор Чилев. Експертиза ще се опита да установи

с кого какви разговори е водил

и кой е последният, който вероятно го е ядосал.

От първоначалните разпити, които разследващите са провели с близки на кмета, станало ясно, че те са усетили нещо странно в поведението му. "От 2-3 дни бил с по-различно поведение, видимо притеснен, затворен, не се е държал така, както обикновено се държи", разказа прокурор Чилев и допълни, че не е имало сигнали да е заплашван от някого.

Жители на Якоруда казват, че всъщност в последните години кметът наистина се е затворил, не общувал с много хора. Не бил от кметовете, които човек често може да срещне по улиците, или пък да седне на кафе на площада.

Контактувал само с тесен кръг лица

Предполагат, че е изпаднал в някаква депресия, която се е задълбочила в последните дни. Съпругата му Зелиха, която е музикален педагог в детската градина, последната седмица е била във Франция, където живее синът им Муса. Тя е трябвало да върне при родителите внучето, което им гостувало в Якоруда. Синът на Кафелов - Муса, е лекар, завършил Медицинската академия в София преди 6 г. и специализирал в столична болница ортопедия и травматология.

Кметът е изчакал жена му да се прибере от Франция

и тогава се е самоубил. В града говорят, че предстояла сватба на дъщеря му Фериде.

"Не съм бил близък с Кафелов и не съм общувал с него. Той беше по-странен и особен човек. Не общуваше с много хора. Понякога и не идваше на мероприятия на партията ни ДПС", каза кметът на съседната община Белица Радослав Ревански.

За последно се видели на 27 октомври

на тържеството за празника на Петрич, където присъства и президентът Румен Радев, но и там двамата кметове съпартийци не са си говорили.

Роденият на 1 януари 1958 г. кмет има магистратури от УНСС и УАСГ. Преди години е работил в данъчната администрация и в банковия сектор. Първия си мандат като кмет печели през 1999 г. След 4 г. е избран за член на Комисията за финансов надзор. През 2007 г. отново се кандидатира за кмет на общината и оттогава печели всички избори още на първи тур. Конкурентите му в битката с годините намаляват. От 8 кандидати за кметове на последните избори през 2019 г. остават само той и кандидатката на ГЕРБ. Кафелов получава 76,82%.

След почти пет мандата на поста Кафелов, според подадените декларации в КНКОНПИ, няма никакво имущество на свое име. За последната година е декларирал само банков кредит от 150 хил. лв., на който е съдлъжник. Кредитът с размер 200 хил. лв. е теглен през 2016 г.

През годините назад периодично е декларирал малки парцели на свое име и на жена си, които или са купувани за дребни суми, или са били наследствени, но няма някакъв сериозен недвижим имот, който да прави впечатление. През 2016 г. е продал ловен автомат "Берета" за 2000 лв. Няма и банкови сметки. Назад във времето е декларирал суми от по 2-3 хил. лв. на името на жена си или на дъщеря си, но също няма нещо фрапиращо, установи репортерска проверка.

Тази година обаче

му се струпаха неприятности,

свързани със сигнали до КПКОНПИ за конфликт на интереси и нередности при обявяване на обществени поръчки или пък, че са сключвани договори без обществени поръчки. През септември екипи на ДАНС и КПКОНПИ пристигнаха в общината, за да изземат документация по започналата проверка на всички поръчки и договори за последния мандат, за които имало съмнения, че са облагодетелствани хора от близкото му обкръжение.

През май ГД "Национална полиция" направи проверка по сигнал за извършени закононарушения при строителството и разширяването на гробищния парк на община Якоруда върху съществуващото бивше корито на река Места. Установено бе, че в разширението на съществуващия гробищен парк е извършено гробополагане без необходимите разрешителни. Тогава разследващите излязоха с обосновано предположение, че длъжностно лице от общинската администрация е извършило

престъпление по служба,

и материалите бяха изпратени на Окръжната прокуратура.

Предполага се, че струпалите се проверки от държавните органи са му повлияли и не е издържал на напрежението, въпреки че за него се знае, че никога не показва емоциите си и е сдържан. Точно и заради това местните не допускат, че може сам да сложи край на живота си и съмненията за убийство още витаят. Ако обаче е негов личен избор и това категорично се докаже, остава загадката какъв е конкретният повод да натисне спусъка.