Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заловената Ахлам Албашир е сирийска гражданка, влязла в Турция преди 4 месеца.
Заловената Ахлам Албашир е сирийска гражданка, влязла в Турция преди 4 месеца.

Задържаната стояла 40 минути на пейка, преди да остави чантата с експлозива

Човекът, който я е закарал, отказал да я върне в квартирата. Сириец трябвало да я убие, за да заличи следите

Взривът се случва на фона на ожесточена предизборна битка за парламент и президент

Tърсят маршрута в България, по който евентуално е преминал заподозрян за съучастие в терористичния акт в Истанбул, при който в неделя загинаха шестима и бяха ранени 80 души, съобщават гръцки и турски медии. Българските власти не са потвърдили, че представящият се за съпруг на Ахлам Албашир е преминал границата ни.

Експерти се съмняват, че той може да е на наша територия, защото в Турция текат сложни политически процеси. "Министърът на вътрешните работи първо обвини обявената за терористична организация от страната му и от САЩ Кюрдска работническа партия ПКК, а после добави, че

може да е дело

и на ИДИЛ”,

коментира Мохамед Халаф. Според него има много фактори, които трябва да се отчетат, когато се анализира случилото се.

Журналистът Мехмед Юмер пък припомни пред Би Ти Ви, че при последната серия от атентати в Истанбул през 2015 г. управляващата партия първо загуби изборите, а след това ги повтори и спечели.

По данни на гръцките медии обаче Интерпол се е включил в издирването на предполагаемия съпруг на заловената сирийска гражданка Ахлам Албашир, която е оставила чанта с експлозиви следобед на пл. "Бейоглу" в близост до "Таксим" и така е предизвикала взрива. По данни от камерите, които полицията е проучила, жената е седяла спокойно в продължение на 40 минути на оживеното място.

Според турските медии дотам я е закарал човек, за когото пишат само с инициала Б. От него е получила бомбите. С двамата е имало и трети на име Яшир. Повече информация за него няма.

Б. обаче си тръгва със същата кола. След атаката Ахлам му се е обадила, за да я вземе, но той й заявил, че няма как да стане и трябва сама да се справи. Сирийката взема такси и се прибира в къщата, в която е настанена.

Поискала да изхвърли дрехите си в кошчето в кухнята

и се опитала да накара собствениците да ги изгорят в печката. Не спирала да пише съобщения в телефона си. Смятала да избяга в Гърция, която често е предпочитана от преследваните в Турция членове на ПКК.

Когато през нощта дошла полицията, искала да се хвърли през прозореца. От информациите в медиите не става ясно дали телефонът й е открит.

В това време Б. вече е в Одрин, където е заминал след атаката заедно със сириец на име Амар Джаркас, твърдят турските медии. Брат му Ахмед Джаркас е трябвало да отвлече Ахлам. По данни на турската полиция залавянето й е предотвратило убийството й, което е планирано, за да не останат следи как и от кого е извършен атентатът.

Двамата братя Джаркас, които според информациите имат криминални досиета и са свързани с нелегален трафик на мигранти, са заловени, пишат медиите в югоизточната ни съседка. А пътят на Ахлам вече е проследен.

От изявление на турската полиция става ясно, че е

влязла в страната през Африн без документи

преди четири месеца. Сканирали са 1200 охранителни камери, за да маркират маршрута й. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу, който не е от партията на Реджеп Ердоган, а от коалиционния партньор на националистите, първо обвини Кюрдската работническа партия (ПКК) и Партията на демократичния съюз за отговорни за нападението.

Според полицията по време на разпита

Ахлам е признала,

че е била обучавана за офицер

от разузнаването от ПКК и е влязла незаконно през Африн, за да извърши атаката.

Въоръженото крило на ПКК отрече да има участие. В официално изявление в изданието им Agence News Firat (ANF) се казва:

"Изказваме съболезнования на близките на загиналите и желаем бързо възстановяване на ранените. Нямаме нищо общо с този инцидент."

Говорител на въоръжените кюрдски отряди за защита на народа и генералният командир на Сирийските демократични сили Мазлум Абди също отрекоха участие в атентата, съобщава Си Ен Ен. Те са съюзници на САЩ и управляват автономната администрация в Северна и Източна Сирия.

Турция воюва с кюрдите от около 40 години. ПКК е обявила, че иска да има независима държава, още през 1984 г. САЩ и ЕС също я класифицират както Анкара като терористична организация.

Заради противоречията между Анкара и Вашингтон за кюрдите в Сирия турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу не прие съболезнованията на САЩ за атентата.

Взривът идва в момент, в който вълна от мигранти напуска Турция заради промененото отношение към тях и заради загубата на привилегиите, които имаха допреди месец май. Съседката ни се подготвя и за парламентарните и президентските избори през юни 2023 г. Страната се намира в икономическа и социална криза от години.

На фона на всичко това в спокойния неделен следобед в 16,20 ч. на площад "Истиклял" избухва бомба.

Свидетел на случилото се става българката Февзие Акман. Жената се прибирала от семинар наблизо и чува силния вой на сирените на линейките.

"В 16,30 часа научих, че има експлозия в близост до района. По време на експлозията аз вървях много спокойно по улицата, хората също бяха спокойни,

нямаше

еуфория

На улицата имаше полицаи и те контролираха движението, за да могат линейките да се придвижват без проблем към района на експлозията", разказа Акман пред Би Ти Ви.

Според нея изненадващо не е имало големи задръствания, нито паника. Всичко е било под контрол.

"От моето семейство единствено аз бях близо до района и буквално след около 30 мин. се отделих от мястото на експлозията", добави тя.

От направения химически анализ става ясно, че е използван тротил

Публикувано в социалните мрежи видео показва огнено кълбо, което залива претъпканата улица, а пешеходците се разбягват уплашени.

Заловените вече са 50 души, обяви правосъдният министър Бекир Боздаг. Следствието продължава.