Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 “С много добра ориентация е, може да се прибере сам до вкъщи!”, казва близка на семейството

 

“Изговаря отделни думи, често с много помощ. Ако е навън, не мисля, че вече има сили да се движи”, обяснява бившата му терапевтка

Кримипсихолог: Деца с аутизъм трудно се похищават! Да ги държиш като заложници е истинско предизвикателство

"Такива малчугани се търсят за богати мюсюлмански семейства, защото според религията им се считат за дар божи", сигнализира бившият контраразузнавач Павлин Павлов

Пожарникари, полицаи, жандармерия, всички служители от пернишката дирекция, Столичната община, хиляди доброволци, планински спасители с кучета и хеликоптер. Търсенето на изчезналия в Перник Александър Цветанов, който е с тежка форма на аутизъм, продължава вече няколко дни. На терен работят и дронове с термокамери. Водолази издирват 12-годишното момче в езерата в пернишкия квартал "Калкас".

Нищо от това не дава резултат. От детето няма никаква следа въпреки множеството сигнали, че е забелязано на различни места. Според позната на семейството в момента интернет е залят от фалшива информация за Александър и това къде може да бъде той.

"Няколко разяснения, които бяха пуснати в мрежата, но не са верни - песничката за Gummy bear, с която се очаква да бъде привлечен, защото я обича, няма да свърши работа - обяснява жената. - Подвеждащо е и това, че той харесва думата "чао" и би отишъл при някой, който му я казва. Знаем, че вече трябва да е много гладен и ако реши да търси храна, може да иска кроасани, защото ги обича. Няма как да не потърси магазин, за да си вземе нещо. Знае, че там ще има. Говорихме с баба му - любими вериги са му "Била" и "Кауфланд", но харесва и разходки в мола. Вярно е, че е бягал и друг път, но никога за толкова дълго време. Трябва да отбележим и че е с много добра ориентация. Може да се прибере сам до вкъщи. Едва ли ще отиде при някой, който го извика по име. По-скоро би се доверил на баба си или баща си. Не е агресивен по принцип, но ако е много гладен, не е изключено да бъде по-изнервен от обикновеното."

Близките на малкия допълват, че той познава добре гората на профилакториума, където е видян за последно от баща си. Този район се обхожда. Доброволците и екипите са категорични, че няма да се откажат. Те минават по няколко пъти през маршрутите, в случай че открият някаква следа.

Един от последните сигнали за местонахождението му дойде от пернишкия кв. "Белово". В него се твърдеше, че Сашко може да бъде намерен в изоставени постройки над гробището. Веднага бяха изпратени екипи, но той не бе открит.

Сигнали имаше и от други градове. Един от тях дойде от Благоевград. Той бе подаден от жена на име Кристиана, която сподели, че нейна колежка е видяла малчуган, приличащ поразително на Сашко, в района на "Даме Груев".

"Бил е с млада руса дама с обици на носа и веждата - свидетелства тя. - Сашко е бил с черно яке на зелени ивици. Колежката ми не е успяла да ги проследи докрай. Подала е сигнал няколко пъти на 112. Казали са й, че са информирани съответните органи. В ZELLO се включи госпожа, която обясни че в този район действително има такава жена, която наистина има детенце, приличащо на Александър, което също е с аутизъм. Може и да е фалшива тревога, но не пречи хората от Благоевград, а и от други градове да сме нащрек. Не е изключено Сашко да се е качил на влак или някой да го е прибрал и да се намира извън Перник."

По-късно стана ясно, че това е поредното съобщение, което не оправдава очакванията за откриването на малкия. Близки на жената и момчето, за което се говори в сигнала, потвърдиха, че не става въпрос за издирването дете.

Какво споделя терапевт, при когото е ходил Александър?

Във фейсбук Диляна Лулчева разказва, че е работила с малкия преди година. Тя отбелязва, че не може да даде категорична оценка за състоянието му към днешна дата, тъй като може да е отбелязал значителен прогрес.

"Казваше отделни думи, често с много помощ, не можеше да разкаже нищо - спомня си специалистката. - В много структуриран контекст можеше да прочете думи, но в ситуация като сегашната това едва ли ще му помогне. Нека все пак да кажат актуалните му терапевти. Като цяло, ако детето е навън, не мисля, че вече има сили да се движи."

Лулчева допълва, че е изключително важно кои са били любимите места на малкия напоследък. Той би ги посетил, защото са му познати и се е чувствал добре там. Според психиатри децата с аутизъм не биха потърсили контакт с непознат, дори да са в опасност. Те изпитват невъзможност да общуват и се доверяват трудно.

Може ли да става дума за отвличане?

Такава теза също се прокрадва, но засега властите нямат данни за подобно престъпление.

"Би трябвало да се вземе предвид и такъв сценарий при издирването - че детето може да е отвлечено с користни подбуди - коментира пред "168 часа" бившият контраразузнавач и автор на криминални книги Павлин Павлов. - В Европа за такива деца (със здравословен проблем - бел. ред.) се плащат големи помощи, там те са много търсени, в Германия непрекъснато се водят подобни дела. Точно такива дечица се търсят и за богати мюсюлмански семейства, защото според тяхната религия те се считат за дар божи, приемат ги с голяма обич, с много топлота. Когато има такова дете във фамилията, тя вече е белязана от Бога."

Според криминалния психолог Тодор Тодоров за похищение в тази ситуация е трудно да се говори.

"Да имаш такова дете като заложник, е сериозен проблем и истинско предизвикателство - обяснява той. - Предвид здравословното му състояние би било трудно то да бъде държано на едно място насила или затворено някъде. Другото - ако става дума за отвличане, за времето, което измина, все някой щеше да се обади и да каже исканията си към близките."

В една от групите по издирването на малчугана потребител съветва екипите да проверят обстойно и шахти.

"Живея в чужбина и преди няколко месеца дете с аутизъм също беше изчезнало - обяснява той. - Намериха го живо и здраво, но след три дни и съвсем случайно в шахта. Минувач беше забелязал пръстчето му в шахтата. Съветът ми е да се проверяват обстойно."

Съмнително ли е поведението на бащата на Александър?

Според криминалиста Ботьо Ботев обясненията на Александър-старши, както и някои нелогичности в действията му са притеснителни. Задължително трябвало да се вземат предвид забавянето на подаването на информация към органите на МВР, както и спокойствието, с което той говори за ситуацията. Ботев е сигурен, че няма как едно изчезване да се случи без абсолютно никакви следи.

Объркващо дори за доброволците, които търсят малкия, беше и това, че бащата разпозна детето във видео, което бе публикувано във фейсбук групата "Снимай Перник, нека всички видят!". Той твърдеше, че на качените там дневни кадри, на които се вижда как момче си играе с котка около блок в града, е синът му.

"Това е Сашко и в момента екстрасенската каза, че е до някакъв бетон, който е без прозорци и врати - обясни Цветанов пред Би Ти Ви. - Явно е някакъв строеж, сега ще търсим строежа."

Малко по-късно приятел на семейството го обори, казвайки, че малчуганът от клипа не е издирваният. Според него Александър-старши е бил прекалено уморен и се е подвел. Неговият син по принцип не носел очила за разлика от детето на клипа. Другото, което не съответствало, било това, че Сашко е със сиво яке, а на видеото цветът на връхната дреха не бил такъв.

Според криминалния психолог Тодор Тодоров не може да се вади категорично заключение за бащата, който също има здравословен проблем. Пред медии Цветанов сам обясни, че има детска церебрална парализа, затова когато синът му искал да ходи на разходка, той често бил с колата и карал зад него, тъй като било трудно да поддържа темпото му.

"Първо - в момента не е ясно дали и кое от нещата, които твърди, не е свързвано с проблема, който има - обяснява профайлърът. - Второ, за да може да се коментира с прецизност поведението на бащата, трябва да се проследи как се държи, реагира и говори в друга ситуация, както и какво прави. Не можем да стигаме до изводи от едно кратко 30-секундно интервю, показано някъде. От гледна точка на поведенческия анализ не е професионално да се коментира това нещо."

На четвъртия ден от издирването стана ясно, че няколко пъти Цветанов е бил на косъм да бъде набит от доброволците. В пост във фейсбук групата "Да намерим Сашко" неговият приятел Марио Антонов сподели, че хората започнали да упрекват таткото.

"Нощта бе направен пореден сериозен обход от доброволци! Дотук добре - написа Антонов. - По стечение на обстоятелствата при обхода бях в една кола с бащата на Сашко. Потресен съм от реакцията на хората към него! Дърпат го, заканват му се, за малко и голям пердах да отнесе. Приканвам всички за спокойствие. Да, бащата на Сашко направи по мое мнение последните 36 часа куп грешни ходове и това изнерви доброволците (вкл. и мен, който съм редом до него), но не това е начинът да се реши проблемът! Не искам да му се явявам адвокат, но той с това неспане и напрежение, което му се събра в последните 4 дни, се превърна в кълбо от нерви и ходещ сомнамбул."

Марио допълва, че на всеки му идвало в повече напътствията от врачки, оракули и гадателки, които бащата приканвал да бъдат изпълнявани.

Психологът Тодор Тодоров мисли, че надежда да бъде открито детето живо има, докато не се намери нещо, което да наведе на мисълта, че може да се е случило най-лошото.

"Колкото повече се отдалечаваме от времето и деня, в който то изчезна, толкова повече се увеличава и вероятността да не бъде намерено живо - обяснява психологът. - За съжаление, фактите са такива, но се молим на обратното."

Според него това, че няма следи, не трябва да обезкуражава близките.

"Всеки случай е отделен за себе си и казусите не си приличат помежду си, сиреч това, че за някого не е имало следи и накрая той е бил намерен мъртъв, не означава, че развръзката и тук ще бъде такава", казва Тодоров.

Към днешна дата Интерпол търси под дърво и камък 12 българчета до 18- годишна възраст. Най-малък е Диян Мандов - на 4 г. Той изчезва безследно от София, когато е само на годинка.