Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обирът станал на паркинга на мола на околовръстното. 
СНИМКА: НОВА
ТЕЛЕВИЗИЯ
Обирът станал на паркинга на мола на околовръстното. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

11 курса, за да взема касети с пари, е направил един от грабителите на инкасо автомобила, който беше нападнат във вторник сутринта до мол на околовръстното шосе в София, научи “24 часа”. Бандитът е вземал кутиите и ги е товарил в беемвето, с което нападателите избягали.

Около 7,50 ч бронираният автомобил пристигнал на паркинга на мола. Той бил натоварен с пари, предназначени за банкоматите в търговския център. Сумата още не е изяснена. Още на входа обаче джип БМВ Х5 с украински номера препречил пътя му. От другата кола на нападателите - същата марка и модел, излезли няколко души. Те били с тъмни дрехи, ръкавици и маски с прорези на очите. Носели пистолети, а според част от показанията - и дълго оръжие, посочи Николай Нотов, зам.-шеф на Криминална полиция в СДВР.

“Излизайте, на земята”, казали маскираните на двамата души в инкасото, обясни градската прокурорка на София Илияна Кирилова. И сложили белезници на мъжа, който трябвало да зарежда банкоматите. Шофьорът получил и няколко удара за респект. През това време друг от бандитите почнал да товари касетите в едното беемве. На записи от камерите не се вижда колко кутии е взел. Те обаче са засекли как мъжът отива и се връща 11 пъти. Той е задигнал всички касетки, които са били в колата.

Преди да избягат, маскираните срязали предната лява гума на инкасото, за да не успее да ги подгони. Първо един от служителите на инкасото казал, че по нея е стреляно. Вероятно обаче се е заблудил от звука от експлозията на гумата. При огледа е установено, че не е имало изстрели, самите гардове не са пострадали сериозно и не е викана Спешна помощ.

След като избягали, мъжете запалили двете коли в района на Кръстова вада. На мястото няма камери, които да са ги заснели. Огледът показал, че регистрационните табели са крадени. Най-вероятно и самите джипове са били задигнати. Ще се изяснява дали те са били с изпилени номера на рамите, или пък са унищожени при пожара.

До вторник вечерта точната сума, задигната в грабежа, не бе уточнена. Причината е, че парите са били за банкомати на различни финансови институции. Не бе изяснено и с какъв номинал са били банкнотите в кутиите. Спекулираше се със суми от над 100 000 лв. до милион и повече. Задържани за обира до редакционното приключване на броя нямаше. Полицията подозира няколко групи, които са се занимавали с подобни престъпления в последните години. Проверяват се техните алибита.

Последният медиен случай на обрано инкасо бе през април миналата година. Тогава трима маскирани задигнаха около 500 000 лева от специализиран автомобил край пернишкото с. Студена. Те бяха въоръжени с автомати. Дебнаха 2 часа, скрити в краден микробус, след което избягаха с джип с бракувани номера. До момента групата не е разкрита. През декември 2020 г. пък в самия Перник трима маскирани задигнаха над 1 млн. лева. Тогава обаче почеркът бе друг - бандитите напръскаха охранителите с лютив спрей. И тази група не е задържана.