Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски КАДЪР: Туитър/Володимир Зеленський
Володимир Зеленски КАДЪР: Туитър/Володимир Зеленський

Президентът Зеленски заяви, че Русия е отвлякла най-малко 11 хиляди деца от украинска територия. Москва твърди, че отвежда децата в безопасност.

Най-малко 11 хиляди деца са били отвлечени от Украйна и отведени в Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. "Но това са само тези, за които знаем. В действителност са отвлечени повече", допълни той.

Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрей Йермак говори за проблема по време на онлайн конференция в понеделник, в която участие взе и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, както и посланиците на държавите от Г-20. "Целта ни е да спрем насилствените отвличания и депортации на деца от Украйна в Руската федерация", заяви Йермак. Трябва да се направи всичко възможно, за да бъдат върнати тези деца и да бъдат събрани със семействата им, пише "Дойче Веле".

Русия не отрича, че отвежда деца от Украйна

Руските власти потвърждават, че деца биват отвеждани от Украйна към Русия. Те били транспортирани от зоните на бойните действия на безопасно място или пристигали в Русия за лечение или възстановяване. Има и съобщения, че украински деца се дават за осиновяване в Русия.

Дария Герасимчук, която съветва президента Зеленски по въпросите, свързани с правата на децата, говори за 10 764 случая на отвлечени деца.

Общното събрание на ООН реши, че Русия трябва да плаща репарации на Украйна

На 14 ноември Общото събрание на ООН взе ключово решение, с което призова на Русия да бъде потърсена отговорност за нарушенията на международното право, извършени при нападението на Украйна. Освен това страната трябва да плаща репарации за нанесените щети.

Резолюцията, приета с 94 гласа "за", призовава Украйна, заедно с други държави, да документира военните щети и да осигури съответните доказателства. Подобен регистър на щетите трябва да послужи за основа на по-късните репарационни плащания от страна на Русия към Украйна.

"Украйна ще има нелеката задача да изгради наново страната и да се възстанови от войната. Но без чувство за справедливост към жертвите на руската война това никога няма да бъде постигнато. Време е да потърсим отговорност от Русия", заяви украинският посланик в ООН Серхий Кислица.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обяви резолюцията за правно нищожна. Само 13 други държави, сред които Китай, Иран и Куба, обаче се съгласиха с оценката на Русия. 73 държави се въздържаха. Резолюцията получи необходимото мнозинство от две трети.