Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

13 ноември 2014 г. · София ·

Понеже разни индивиди се упражняват върху началото на СДС, неговите привърженици и общата ни работа, ще цитирам само един случай от пролетта на 1990 г. А сравнимите с този са десетки (цитирам текст от книгата си "Голямата промяна" - 1995, 2005) :

"3 юни, неделя, 7 дни до изборите

В Козлодуй късно вечерта привърженик на БСП, след политически мотивирани заплахи, намушква с нож в корема Манол Христов от БСДП. Има опасност за живота му. Мисля, че сестра му ми се обади по телефона. Трябва да е било около или след полунощ. Настоявах пред различни шефове за хеликоптер от София с лекарски екип. Здравните началници помагаха.

Запознах се с Манол през 1992 година. Дойде в кабинета ми в АЧП (Агенцията за чуждестранна помощ), когато плювните по мен бяха загубили всякаква мяра. На въпросителния ми поглед рече – аз съм оня с разпрания корем в Козлодуй. Показа ми ужасяващия белег от раната. Можеше да стои прав с подкрепата на ленената риза и колана на панталона. Беше останал в БСДП на Дертлиев – преследваха го с обвинението, че бил комунист. Не търсеше помощ – лекарства или лечение в чужбина, обаждал ми се ей така, да се видим и запознаем. Разказа ми за онази драматична нощ и какво е станало след нея. Това е човек, който предизвиква спонтанна симпатия. Промяната, извършена в страната, му беше донесла в служебен, материален, семеен, здравословен смисъл само беди, а той, въпреки че вече не можеше да закове и един пирон (тънката ципа, крепяща вътрешностите му, би се разкъсала от усилието), говореше с удовлетворение за своето участие в кампанията на СДС от 1990 година, с упоритост и сила стоеше на позициите си, гледаше с оптимизъм на бъдещето. Специално се заинтересувах какво разбира под „бъдеще“. Бъдещето беше България.

Когато Манол излезе от кабинета ми, какво можех да си мисля? За смахнатите, лумпените и фашизоидите, които нахлуха в СДС и ни изгониха? Хайде бе."

Добавка от днес - 13 ноември 2014 г. : през ципата, която заместваше кожата на корема му, прозираха всичките му вътрешности... А в онази нощ бях казал (мисля на Семерджиев - министър на вътрешните работи или е бил Джуров - министър на отбраната, не помня къде имаше готов за излитане хеликоптер), ако веднага не дадете хеликоптера на "Пирогов", за да замине екип за Козлудуй, на изборите ще бъде без СДС.

Защо му бяха разпрали корема? Защото БСП имали митинг, на който говорил Лилов, а Манол стоял отстрани и подвиквал: "Защо лъжеш?"...

Той работеше в АЕЦ. Знаеше кой го е разпорил (както се корми риба). Обади ми се след излизане на "Голямата промяна". Бяха го уволнили от АЕЦ. Началник му беше станал същия, който го беше кормил.

Разбира се, че не беше съден...

Някои чекиджии (прощавайте за израза) нямат идея какъв беше характера на политическата борба в България през деветдесетте години.

Та Луканов, бивш министър председател, беше разстрелян пред дома си от "неизвестни лица"...

Ай, сиктер, моля ви се.

За хора като Манол е честването на 25 годишнината от Промяната, а не за суеци, които си играят на Тодор Живков, Тодор Павлов, Митко Григоров и цялата друга паплач.

От фейсбук